
Hacet Namazı Nasıl Kılınır?
Kandil geceleriyle birlikte, Hacet namazı nasıl kılınır ve Hacet namazı kaç rekat soruları sıkça araştırılmaya başlıyor. Bu namaz, yaşamımızda ya da ahiret hayatımızda bir isteğimizin, dileğimizin gerçekleşmesi amacıyla dualar içeren bir ibadet olarak öne çıkmaktadır. Hacet namazının kılınışına dair detayları öğrenmek, birçok insanın merak ettiği bir konudur. Ayrıca, istediğimiz bir duanın kabul olması için Hacet namazını kıldığımız durumlarla da karşılaşmış olabiliriz.
Hacet Namazı Nedir?
Hacet namazı, Müslümanların yaşamlarında veya ahiret hayatlarında bir isteği, dileği olduğu zaman, bu dilek ve isteklerin gerçekleşmesi amacıyla kıldıkları bir namazdır. Bu sebeple Hacet namazı, dilek namazı olarak da adlandırılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı, Hacet namazının nasıl kılındığı, ne amaçla kılındığı, kaç rekat olduğu ve ne zaman kılınması gerektiği hakkında kapsamlı bilgilere yer vermektedir. Bu kaynaklarda, Hacet namazı nafile bir namaz olarak tanımlanmaktadır. Müslümanlar, bu namazı Allah rızası için kılmakta ve içten gelen bir samimiyetle dua etmektedirler. Nafile namazlar, kişinin kendi isteğiyle kıldığı, herhangi bir sorumluluk taşımayan ibadetlerdir.
Diyanet Hacet Namazı Kılınışı
Bir Müslüman, ihtiyaç duyduğu bir şeyi elde etmek için Allah’ın kendisine öğrettiği sebepleri ve kanunları elinden geldiğince yerine getirmelidir. Bunun yanı sıra, dünyaya veya ahirete dair bir dileğin gerçekleşmesi için Allah rızası amacıyla namaz kılması da son derece uygundur. Kılınan bu namaz, Hacet namazı olarak adlandırılmaktadır. Bu konuda Peygamber Efendimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:
“Kişi, ihtiyacı olan bir şeyi Allah’tan veya bir insandan isteyeceği zaman önce güzelce abdest alsın, sonra iki rek’at namaz kılsın. Sonra Allah’ı anıp Resûlullah’a salavat getirsin ve şöyle desin:
لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ الحَلِيمُ الكَرِيمُ، سُبْحَانَ اللهِ رَبِّ العَرْشِ العَظِيمِ، الحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ العَالَمِينَ، أَسْأَلُكَ مُوجِبَاتِ رَحْمَتِكَ وَعَزَائِمَ مَغْفِرَتِكَ وَالغَنِيمَةَ مِنْ كُلِّ بِرٍّ وَالسَّلاَمَةَ مِنْ كُلِّ إِثْمٍ لاَ تَدَعْ لِي ذَنْبًا إِلاَّ غَفَرْتَهُ وَلاَ هَمًّا إِلاَّ فَرَّجْتَهُ وَلاَ حَاجَةً هِيَ لَكَ رِضًا إِلاَّ قَضَيْتَهَا يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ.
Hilim ve kerem sahibi Allah’tan başka ilah yoktur. Ulu arşın Rabbi Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih ederim. Her türlü övgü âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur. Rahmetine vesile olacak amelleri, mağfiretini kazandıracak sebepleri, her çeşit iyiliği elde etmeyi ve her türlü günahtan kurtulmayı senden niyaz ediyorum. Affetmediğin hiçbir günahımı, kaldırmadığın hiçbir sıkıntımı bırakma! Rızana uygun olan her türlü dileğimi kabul buyur!”
Hacet Namazı Kaç Rekat?
Hacet namazı, genellikle iki ya da dört rek’at olarak kılınabilir. Bunun yanı sıra, bazı rivayetlerde on iki rek’at olarak da kılınabileceği ifade edilmektedir. Eğer dört rek’at kılmak istenirse, birinci rek’atında Fâtiha sûresinden sonra üç defa Âyetü’l-kürsî okunur. Diğer üç rek’atında ise birer Fâtiha ile birlikte İhlas, Felak ve Nâs sûreleri okunur. Namazın ardından yukarıda belirtilen dualar yapılmalıdır. Bu uygulama, Hacet namazının manevi anlamını ve önemini pekiştirmektedir.