
Mevlid Kandili ve Duaları
Mevlid Kandili, Müslümanlar için son derece anlamlı bir gecedir ve bu gece, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) dünyaya gelişinin yıl dönümünü kutlamak amacıyla ibadet eden kişiler tarafından özel bir şekilde değerlendirilir. 2024 yılının son kandili olan Mevlid Kandili, 14 Eylül Cumartesi günü idrak edilecektir. Mevlid kelimesi, doğum zamanı, doğulan yer ve zaman anlamına gelmektedir.
Mevlid Kandili, iki cihan güneşi olan Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.v.) alemlere rahmet olarak gönderilişinin hatırlandığı mübarek bir gecedir. Bu özel gece, Rebiülevvel ayının 12. gününde kutlanmakta olup, İslam dünyasında önemli gün ve geceler arasında yer almaktadır. Kandil günlerinde yapılan ibadetler arasında Kur’an-ı Kerim okuma, salavat getirme, zikir çekme ve çeşitli dualar yer almaktadır. Peki, Mevlid Kandili’nde hangi dualar okunur? İşte detaylar:
Mevlid Kandili’nde Hangi Dualar Okunur?
İlk olarak, aşağıdaki duayı yaparak başlayabilirsiniz:
Ey bütün kâinatı idare eden, ey bütün canlılara can veren, ey bütün âlemleri terbiyesi altında bulunduran yüce Allah’ım! Bütün kâinatın diliyle, yarattığın tüm mahlûkatın zerrelerinin sayısınca ve hamd edenlerin hamdleriyle sana hamd ediyor ve bütün kâinatın diliyle; yarattığın tüm mahlûkatın zerrelerinin sayısınca salât ve selâm vericilerin salât ve selâmlarıyla, efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.)’ya salât ve selâm gönderiyoruz.
Ey âlemleri yoktan var eden yüce Rabbimiz! Bu mübarek kandil gecesinde, huzurunda sana yöneliyoruz; boynumuzu büktük, kemâli edeple senden istiyoruz. Sen ayetlerinde buyuruyorsun ki: “Ey Muhammed! Kullarım sana beni sorarlarsa, şüphesiz ki ben, onlara çok yakınım. Dua edenin duasını, bana dua ettiği zaman kabul ederim.” İşte bizler senin bu çağrına imanla icabet ediyor, dualarımızın kabulünü istiyoruz.
Ya İlâhel âlemin! Bizi yoktan var eden sensin. Bizi kendine kul kabul eyle ya Rabbi. İki cihan serverini tanıyor ve peygamberliğine iman ediyoruz, bizi ona ümmet, ondan bize şefaat nasip eyle ya Rabbi.
“İnnemel mü’minune ihvetün” ilkene bağlı kalarak Mü’minleri kardeş biliyoruz, bu kardeşliğe şuur ihsan eyle Ya Rabbi. Ya Rab! Sevdiklerini bize de sevdir, dost ve düşmanlarımızı tanıma gayreti ver ya Rabbi.
Ey Mülkün sahibi olan Allah’ım! Sen mülkü dilediğine verir, dilediğinden alırsın. İyilik senin elindedir. Ey Rabbimiz! Biz iman ettik. Öyleyse sen bizim imanımızı bağışla, bizi ateş azabından koru. Ya Rabbi, bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi bağışla! Kalbimizde iman edenlere karşı bir kin bırakma!
Mevlid Kandili’nde Okunacak Diğer Dualar
- Üzüntüden, kederden, kabir azâbından, cehennem ateşinden sana sığınırız. Bizleri kötülükten ve kötülerin şerrinden emin eyle ya Rabbi.
- Hatm-i Enbiya yapmak için, önce 1 Fatiha suresi ve 3 İhlas-ı şerif okunur.
- Daha sonra “Eûzu billahis-semiıl-alimi mineş-şeytanir-racim. Rabbi eûzu bike min hemezatiş-şeyatıyn. Ve eûzu bike rabbi en yahdurûnr.” duası okunur.
Şu ayet-i celile okunur ve buna göre hareket edilir: Bismillahir-rahmanir-rahim. Ya eyyühellezine amenusbirû ve sabirû ve rabitû vettekullahe lealleküm tüflihûn. Sadekallahül-azıym.
Daha sonra şu sıraya göre hatme devam edilir:
- Bismillahir-rahmanir-rahim. İnnallahe ve melaiketehû yüsallûne alen-nebiy. Ya eyyühellezine amenû sallû aleyhi ve sellimû teslima. Sadekallahül-azıym. (100 kere Salevat-ı şerife)
- Rabbena zalemna enfüsena ve in lem tağfir lena ve terhamna lenekûnenne minel-hasirin. (500 kere)
- Rabbi enni messeniyed-durru ve ente erhamür-rahimin. (100 kere)
- La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minez-zalimin. (500 kere)
- La havle ve la kuvvete illa billahil-aliyyil-azıym. (100 kere)
Mevlid Kandili’nde Yapılabilecek İbadetler
- Salavat Getirmek
- Kaza Namazı ve Nafile Namaz Kılmak
- Tevbe İstiğfar Etmek
- Kuran-ı Kerim Okumak
- Sadaka Vermek
- Tespih Çekmek
Mevlid Kandili’nin Önemi
Mevlid Kandili, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğumunu kutlamak amacıyla idrak edilen önemli bir gecedir. Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar, bu mübarek gecede ibadetlerini artırarak, dualarını ve iyi dileklerini sunarak bir araya gelirler. Bu gece, yalnızca bir kutlama değil, aynı zamanda manevi bir arınma ve toplumsal birlikteliğin simgesi olarak da büyük bir anlam taşır.