Sonbahar Ekinoksu ve Saat Değişiklikleri
23 Eylül tarihi, sonbahar ekinoksunun başlangıcı olarak kabul edilir ve bu tarihten itibaren hava koşulları da yavaş yavaş değişmeye başlar. 23 Eylül itibarıyla Güney Yarım Küre’de günler, gecelerden daha uzun olmaya başlarken; Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi bir durum söz konusudur. Bu tarihle birlikte Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de ise Sonbahar mevsimi resmen başlamış olur. Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte, vatandaşlar “Kış saati uygulaması ne zaman başlayacak?” sorusunu gündeme getirmeye başladı.
Avrupa ülkelerinde her yıl saatler kış saati ve yaz saati uygulamaları çerçevesinde değişiklik göstermektedir. Ancak Türkiye’de 2016 yılından itibaren yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda, “Saatler geri alınacak mı?” ve “Ne zaman alınacak?” gibi sorular da merak konusu olmuştur.
TÜRKİYE’DE SAATLER GERİ ALINACAK MI?
2016 yılında Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, yaz ve kış saati uygulamalarını sonlandırma kararı almıştır. Bu karar doğrultusunda, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla tüm yurtta uygulanan ileri saat uygulamasının devam ettirilmesine ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı kararında, gün ışığından daha fazla faydalanmak için ülke genelinde uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının (tüm yıl yaz saati, GMT+3) her yıl boyunca devam ettirilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
KIŞ SAATİ UYGULAMASI BAŞLAYACAK MI?
2016 yılında alınan karar gereği, yaz saati uygulamasına her yıl boyunca devam edilmesi kararlaştırılmıştır. Bu durum, Bakanlar Kurulu Kararı’nda şu ifadelerle belirtilmiştir:
- “Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla, 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00’ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır.”
- “Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatlerin düzenlenmesi hakkındaki, 14 Mart 2016 tarihli ve 8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nda yer alan ’30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren bir saat geri alınması’ ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.”
Bu hüküm doğrultusunda, 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00’ten itibaren başlatılan yaz saati uygulaması her yıl boyunca sürdürülecek ve kış saatine geçilmeyecektir.
GECELER NE ZAMAN UZAMAYA BAŞLAR?
Kış gündönümü, yaklaşık 21 Aralık’ta gerçekleşir ve bu tarihte güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik açıyla düşer. Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya başlarken, Güney Yarımküre’de günler kısalmaya başlar. Bu tarih, Kuzey Yarımküre’de kışın, Güney Yarımküre’de ise yazın başlangıcı olarak kabul edilir. Aynı zamanda, Güney Yarımküre’de en uzun gün, Kuzey Yarımküre’de ise en uzun gece yaşanır.
Yaz gündönümü, yaklaşık 21 Haziran’da meydana gelir ve bu tarihte güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne dik açıyla düşer. Kuzey Yarımküre’de gündüzler kısalmaya, Güney Yarımküre’de ise uzamaya başlar. Bu tarih, Kuzey Yarımküre’de yazın, Güney Yarımküre’de ise kışın başlangıcı olarak kabul edilir. Güney Yarımküre’de en kısa gün, Kuzey Yarımküre’de ise en kısa gece yaşanır.
İlk yorum yapan olun