TBMM Açılış Tarihi ve Yeni Yasama Dönemi
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 2024 yılı itibarıyla yeni yasama dönemine başlamak üzere hazırlıklarını tamamladı. Meclis, 2 aylık bir aranın ardından yasama çalışmalarına yeniden başlayacak. Yeni yasama yılının ilk oturumunda, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri yapılacak. Bu görüşmelerin ardından, komisyonlarda ele alınan tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi ve 9. Yargı Paketi’nin tartışmalarına geçilecek. TBMM, yeni yasama döneminde ekonomi ve sosyal alanlarda önemli konuları gündeme alacak.
TBMM’de Yeni Yasama Dönemi Başlıyor
TBMM Genel Kurulu, 28. Dönem 3. Yasama Yılı açılışı için 1 Ekim Salı günü, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında bir araya gelecek. Meclis, 2 aylık bir aranın ardından yasama faaliyetlerine tekrar başlayacak. 28. Dönem 3. Yasama Yılı’nın başlangıcı dolayısıyla, 1 Ekim’de öncelikle Meclis Atatürk Anıtı’na çelenk konulacak, ardından saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak. Anıtta gerçekleştirilecek bu törenin akabinde, TBMM Genel Kurulu saat 15.00’te açılacak. Yeni yasama yılının ilk mesaisi ise 2 Ekim Çarşamba günü yapılacak. Ayrıca, Salı ve Çarşamba günleri, Mecliste grubu bulunan bazı siyasi partilerin grup toplantılarının gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Genel Kurulda İlk Olarak Öğretmenlik Meslek Kanunu Görüşülecek
Meclis Genel Kurulunda ilk olarak, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri yapılacak. Geçen yasama döneminde birinci bölümünde yer alan maddelerin görüşmeleri tamamlanan Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin ikinci bölümü üzerindeki tartışmalar gerçekleştirilecek. Bunun ardından, komisyonlarda görüşmeleri tamamlanan tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi ile 9. Yargı Paketi’nin görüşmelerine geçilecektir. Ayrıca, TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu ile TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporlar da Genel Kurul gündemine alınarak görüşülecek.
OVP Kapsamında Mesai Yapılacak
Meclis, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan 2025-2027 dönemi Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde, kanuni düzenlemeler gerektiren reformlar üzerinde de çalışmalara başlayacak. OVP’de “Öncelikli Reform Alanlarına Yönelik Düzenlemeler” başlığı altında belirlenen bazı konular şunlardır:
- Vergi harcamaları gözden geçirilerek, etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin kaldırılması.
- Sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha fazla istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen düzenlemelerin hayata geçirilmesi.
- Otomatik Katılım Sistemi’nin işveren katkılarıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşümü ve tamamlayıcı emeklilik sisteminin kurulması.
- İş Kanunu’nda sosyal taraflarla diyalog içerisinde yapılacak değişiklikler ve ikincil mevzuat çalışmaları ile işgücü piyasalarında güvenceli esneklik sağlanması.
- Sosyal güvenlik mevzuatının, değişen işgücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine uyumlu hale getirilmesi.
- Yargılama süreçlerinin etkinleştirilmesi ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin güçlendirilmesi.
- İcra ve iflas mevzuatının günün şartlarına göre güncellenmesi.
- Yeşil dönüşüm sürecinde rekabet gücünün korunması, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (SKDM) etkilerinin en aza indirilmesi ve düşük karbonlu ekonomiye geçişin desteklenmesi amacıyla sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik karbon fiyatlandırma mekanizmasının tesis edilmesi.
- Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu’nun kurulması.
- Sermaye piyasası uyuşmazlıklarında tahkimin etkinleştirilmesi için gerekli mevzuat çalışmalarının yapılması.
- Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) yönetişim reformuna yönelik düzenlemelerin hayata geçirilmesi. Performansa dayalı ölçüm yöntemleri kullanılarak kamu işletmeleri ve yönetim kurullarının hesap verebilirliğinin artırılması.
İlk yorum yapan olun