
Sonbahar ve Kış Saati Uygulaması Üzerine Bilgiler
23 Eylül ekinoksuyla birlikte Kuzey Yarım Küre’de sonbaharın resmi başlangıcıyla, gözler kış saati uygulamasına çevrildi. Bu tarihten itibaren Güneş ışınları, Güney Yarım Küre’ye dik bir açıyla düşmeye başlayacak. Böylece, Güney Yarım Küre’de İlkbahar mevsimi, Kuzey Yarım Küre’de ise Sonbahar mevsimi başlayacak. Ancak, 2016 yılında Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar neticesinde yaz ve kış saati uygulamalarına son verilmişti. Peki, 2024 yılında Türkiye’de saatler geri alınacak mı? İşte detaylar.
TÜRKİYE’DE SAATLER GERİ ALINACAK MI?
2016 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’de yaz ve kış saati uygulamalarına son verilmişti. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla tüm yurtta uygulanan ileri saat uygulaması devam etmektedir. Bu karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı kararında, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla mevcut ileri saat uygulamasının (tüm yıl yaz saati, GMT+3) her yıl boyunca sürdürülmesi kararlaştırılmıştır. 08/09/2016 tarihli 29825 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 07/09/2016 tarihli 2016/9154 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Türkiye’de yaz saati uygulaması kalıcı hale gelmiştir. Bu nedenle, 2016 yılı itibarıyla kış saati uygulaması sona ermiştir.
Konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadığı sürece bu yıl da kış saati uygulaması olmayacaktır. Dolayısıyla Türkiye’de saatler geri alınmayacaktır.
GECELER NE ZAMAN UZAMAYA BAŞLAR?
Kış gündönümü, yaklaşık 21 Aralık’ta meydana gelir ve bu tarihte Güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik açıyla düşer. Bu durum, Kuzey Yarım Küre’de gündüzlerin uzamaya, Güney Yarım Küre’de ise kısalmaya başlamasıyla sonuçlanır. Kış gündönümü, Kuzey Yarım Küre’de kışın, Güney Yarım Küre’de ise yazın başlangıcı olarak kabul edilir. Bu tarihte, Güney Yarım Küre’de en uzun gün, Kuzey Yarım Küre’de en uzun gece yaşanır. Kuzey Yarım Küre’de gölgelerin en uzun olduğu gündür.
Yaz gündönümü ise, yaklaşık 21 Haziran’da gerçekleşir ve bu tarihte Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne dik açıyla düşer. Kuzey Yarım Küre’de gündüzler kısalmaya, Güney Yarım Küre’de ise uzamaya başlar. Bu durum, Kuzey Yarım Küre’de yazın, Güney Yarım Küre’de ise kışın başlangıcı olarak kabul edilir. Güney Yarım Küre’de en kısa gün, Kuzey Yarım Küre’de ise en kısa gece yaşanır. Kuzey Yarım Küre’de gölgelerin en kısa olduğu gündür.