Recai Kutan Kimdir?
Recai Kutan, Türkiye’nin siyasi tarihinde önemli bir yer edinmiş olan, Saadet Partisi’nin Kurucu Genel Başkanı ve değerli bir siyasetçi olarak tanınmaktadır. 94 yaşında hayatını kaybeden Kutan’ın vefatı, geniş bir üzüntüyle karşılandı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, taziye mesajında şu ifadeleri kullandı: “Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu üyemiz, ESAM Genel Başkanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı, Necmettin Erbakan Hocamızın yol ve dava arkadaşı değerli büyüğümüz M. Recai Kutan’ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Aziz milletimizin ve camiamızın başı sağ olsun. Mekanı cennet, makamı ali olsun.”
Biyografi Bilgileri
Recai Kutan, 5 Nisan 1930 tarihinde Malatya’da dünyaya gözlerini açmıştır. İlk, orta ve lise eğitimini Malatya’da tamamladıktan sonra, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden 1952 yılında mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından, 1952-1966 yılları arasında Devlet Su İşleri (DSİ) bünyesinde, Malatya DSİ 92. Şube Başmühendisi olarak görev yapmış ve 27 yaşında Türkiye’nin en genç Bölge Müdürü unvanıyla Diyarbakır DSİ 10. Bölge Müdürlüğü görevini üstlenmiştir.
1974-1980 yılları arasında Millî Selamet Partisi (MSP) Genel Başkan Yardımcılığı görevine gelerek, siyasete adım atan Kutan, 16., 20. ve 21. dönemlerde Malatya milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yer almıştır. 1977 seçimlerinde MSP’den Malatya Milletvekili seçilmesinin ardından, kurulan II. Milliyetçi Cephe Koalisyon Hükümeti’nde İmar ve İskân Bakanı olarak atanmıştır.
12 Eylül 1980 askeri ihtilali sonrası, diğer MSP yöneticileriyle birlikte 10,5 ay hapis yatmıştır. Askeri mahkeme tarafından 2 yıl hapis cezasına çarptırılan Kutan, Askeri Yargıtay’ın kararıyla beraat etmiştir. 19 Temmuz 1983’te kurulan Refah Partisi’nde Genel Başkan Yardımcılığı ve Malatya Milletvekilliği yapmış, 1996-1997 yılları arasında ise 54. Hükümet’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev almıştır.
Refah Partisi’nin kapatılmasının ardından, 2001 yılında Fazilet Partisi’nin genel başkanlığına seçilmiş ve 1999 genel seçimlerinde meclise girmiştir. Fazilet Partisi’nin de kapatılmasıyla birlikte, 2001 yılında Saadet Partisi’nin kurucuları arasında yer alarak, kurucu genel başkanlık görevini üstlenmiştir.