KYK Kredisi ve Burs Ödemeleri: İptal ve Geri Ödeme Süreçleri

KYK Kredi ve Burs Ödemeleri Hakkında Bilgiler

KYK Kredi ve Burs Ödemeleri Hakkında Bilgiler

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), öğrencilere kredi veya burs hizmeti sunarak eğitim süreçlerini desteklemektedir. Ancak, bu hizmetlerden yararlanan öğrenciler, aldıkları kredilerin iptal olma olasılığını ve geri ödeme süreçlerini merak etmektedir. Peki, KYK kredisi istendiği takdirde iptal edilebilir mi? İşte bu konuya dair detaylı bilgiler:

KYK Kredisi ve Burs Ödemeleri: İptal ve Geri Ödeme Süreçleri

KYK Kredisi İstendiği Zaman İptal Edilir mi?

KYK’dan burs veya kredi almakta olan öğrenciler, www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-devlet şifreleri ile Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu bölümüne giderek burs veya kredi iptal/vazgeçme işlemlerini gerçekleştirebilirler. Normal öğrenim süresi içerisinde, öğrenci kredisini yeniden talep ettiğinde, Öğrenim Kredisi Yönetmeliği’ne göre normal öğrenim süresinden kalan süre kadar kredi ödemesi yapılmaktadır.

KYK Kredisi ve Burs Ödemeleri: İptal ve Geri Ödeme Süreçleri

Burs Yönetmeliği’ne göre, burs almaktan vazgeçen öğrencilerin tekrar burs ödemesi alma hakları bulunmamaktadır. Ancak, bu öğrenciler talep ettikleri takdirde, Öğrenim Kredisi Yönetmeliği’ne göre normal öğrenim süreleri boyunca kalan süre kadar yeniden öğrenim kredisi alabilirler.

KYK Kredisi ve Burs Ödemeleri: İptal ve Geri Ödeme Süreçleri

Kredi almaktan vazgeçen öğrenciler, aldıkları kredinin borcunu, devam ettikleri eğitim kurumunun normal öğrenim süresinin sona ermesinden iki yıl sonra başlayarak, kredi aldıkları süre boyunca ve aylık taksitler halinde ödemekle yükümlüdürler.

KYK Kredisi Faizli mi Geri Ödeniyor?

Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye, normal öğrenim süresi boyunca verilen miktarların, Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ndeki artışlar dikkate alınarak hesaplanmasıyla belirlenmektedir.

  • Borçlu, öğrenim ve/veya katkı kredisi taksitlerini her dönemin son ayının son iş günü mesai bitimine kadar ödemekle yükümlüdür. Taksitlerini daha sonra ödeyenler, zamanında ödememiş sayılacaktır.
  • Ödeme günü, borcun aylıktan kesilmesi durumu hariç, taksitin ödenmesi ile ilgili banka dekontunun tarihidir.
  • Ödemeyi ve gününü kanıtlama yükümlülüğü borçluya aittir. Ödemelerle ilgili bir ihtilaf durumunda, Kurum kayıtları esas alınacaktır.
  • Öğrenim ve katkı kredisi borçlusu olup, borç taksitlerini zamanında ödemeyenlerin birinci defada, borçlarının bir yıllığı, tekrarında ise tamamı ivedilik kazanmaktadır.
  • İvedilik kazanan borçlar, bu tarihten itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre vergi daireleri veya mal sandıkları aracılığıyla tahsil edilerek, Kurum hesabına aktarılacaktır.