
Rapor parası, hamilelik, hastalık, iş kazası gibi durumlarda çalışanların alacakları sosyal güvenlik desteğini ifade eder. Rapor parası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hesaplara yatırılır ve genellikle PTT üzerinden çekilebilir. Çalışanlar, rapor parası hesaplama işlemlerini de kolaylıkla gerçekleştirebilirler. Peki, rapor parası ne zaman yatar? İşte 2024 yılı için E-Devlet üzerinden rapor parası sorgulama ve görüntüleme hakkında detaylı bilgiler:
Rapor Parası Ne Zaman Yatar?
Rapor parası, işverenin raporu SGK’ya bildirmesinin ardından en geç 15 gün içinde PTT aracılığıyla çalışanların hesaplarına yatırılmaktadır. Bu sürecin ardından, yatırılan ücretin 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Belirtilen süre zarfında alınmayan rapor parası, SGK’ya geri iade edilebilir.
Rapor Parası Nedir?
Geçici iş göremezlik, sigortalı bir çalışanın hastalık, iş kazası veya doğum gibi durumlar nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşları veya hekimler tarafından verilen istirahat raporları süresince iş yapamaması anlamına gelir. Rapor ücreti, bu belgeye sahip olan kişilerin işe gitmediği süre boyunca SGK tarafından ödenen tutardır.
Rapor Parası Almak İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?
- İş göremezlik ödeneği alabilmek için, rapor aldığınız tarihten 1 yıl önce en az 90 gün prim yatırmış olmanız gerekmektedir.
- 1 veya 2 gün gibi kısa süreli raporlar için SGK, iş göremezlik ödeneği ödememektedir.
- Aldığınız raporda mutlaka bir hastalık teşhisi bulunmalıdır. Teşhis yoksa, SGK size ödeme yapmaz.
- Aldığınız iş göremezlik raporunun hangi sosyal güvenlik kurumuna bildirildiğine dikkat etmelisiniz. Raporu aldığınız hastane, farklı bir sosyal güvenlik kurumuna bildirim yapabilir.
- İş göremezlik ödeneğinizi alabilmek için bağlı olduğunuz sosyal güvenlik kurumuna bildirimin yapılması gerekmektedir.
Bu şartlara uygun olarak rapor parası alabilir ve haklarınızı koruyabilirsiniz.