
Emeklilik Sistemi 2024: Yaş ve Prim Gün Sayısı Değişecek Mi?
Emeklilik sistemi 2024 yılı itibarıyla yaş ve prim gün sayısında değişiklikler olup olmayacağı, son gelişmelerle birlikte kamuoyunun merak ettiği konular arasında yer alıyor. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bu konuda önemli açıklamalarda bulunarak hem prim miktarının hem de emeklilik yaşının esas alınacağı yeni bir sistemin gerekliliğini vurguladı. Güler, “Hem prim miktarını esas alacak, hem yaşı esas alacak ve ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir bir emeklilik sistemi inşa etmemiz lazım” ifadelerini kullandı. İşte yeni emeklilik sisteminin detayları ve kaç yaşında emekli olunacağına dair bilgiler.
Emeklilik Sistemi Değişecek Mi?
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilik sistemi ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi: “Hem prim miktarını esas alacak, hem yaşı esas alacak ve ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım. Tabi ki bakanlığımızın bu konuda çalışmaları vardır. Ancak şu anda elimizde böyle bir yasal düzenleme metni yok. Bunu ilerleyen zaman diliminde daha geniş bir çerçevede ele almak gerekiyor.”
Emeklilikte Yaş ve Prim Gün Sayısı Yükselecek Mi?
Güler’in konuyla ilgili açıklamaları, emeklilik sisteminin geleceği hakkında ipuçları veriyor. “Dünyada 3-4 çalışana karşılık bir emekli bulunurken, Türkiye’de bu oran 2 çalışana karşılık bir emekli olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde, 40’lı, 45’li ya da 50’li yaşlarda bir emekliye rastlamak neredeyse imkansızdır. Oralarda emeklilik yaşı genellikle 65 veya 67’dir” diyerek durumu özetledi.
Bu konudaki değerlendirmelerini paylaşan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarkan Zengin, TRT Haber’e yaptığı açıklamada, “Yeni bir düzenleme olma ihtimalini zayıf bir ihtimal olarak görüyorum. Sayın Abdullah Güler’in açıklamalarında da belirttiği gibi, şu an için herhangi bir yasal düzenleme veya taslak mevcut değil. Ancak sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ve hükümetin bu konu üzerinde çalışması elbette söz konusu. Çünkü bu mesele, ülkemizde yaşayan 85 milyon vatandaşımızı ve yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımızı da doğrudan ilgilendiriyor” dedi.
Zengin, Türkiye’deki sosyal güvenlik sisteminin vatandaşların ilaç giderleri, tedavi masrafları, hastane harcamaları ve emeklilik maaşlarını karşılayan bir yapı olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’de ortalama yaşam süresi artıyor. İnsanların yaşlılık döneminde sağlık hizmetlerine ve ekonomik olarak emekli maaşlarına büyük ihtiyaç duyduğu bir gerçek. Dolayısıyla bu hizmetlerin kalitesinin nasıl artırılacağına dair düşünmekte fayda var” diye ekledi.