
TBMM’nin Açılış Tarihi ve 2024 Gündemi
2024 yılına yaklaşırken, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılış tarihi merak konusu oldu. 9. Yargı Paketi, sokak hayvanlarıyla ilgili kanun, öğretmenlik meslek yasası gibi önemli düzenlemelerin ardından TBMM, tatile girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan karar doğrultusunda, TBMM’nin ekim ayında yeniden mesaiye başlayacağı belirtildi. Yeni yasama döneminde, ekonomi ve sosyal alanlarda birçok önemli çalışmanın gündeme gelmesi bekleniyor. Peki, TBMM ne zaman açılacak? 29. Yasama Dönemi’nin açılış tarihi nedir? İşte bu konudaki detaylı bilgiler.
TBMM NE ZAMAN AÇILACAK?
TBMM’nin, 1 Ekim’e kadar tatile girmesine ilişkin karar, Resmi Gazete’de yer aldı. Bu karar doğrultusunda, TBMM, 30 Temmuz Salı gününden itibaren 1 Ekim Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere tatile girmiştir. Genel Kurul, 27 Temmuz tarihinde gerçekleştirdiği 110. birleşiminde bu karara varmıştır.
Meclis, 28. Dönem 2. Yasama Yılı’nı Tamamladı
AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, TBMM Genel Kurulu, bu yasama yılında toplamda 70 kanun teklifini kabul ederek yasalaştırdı. Bu tekliflerin 50’si uluslararası anlaşmalarla ilgilidir. Genel Kurulda en son olarak sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi görüşülmüş ve kabul edilmiştir.
Diğer önemli düzenlemeler arasında:
- En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya çıkarılmasına yönelik Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi,
- Kamu kurumlarında tasarruf tedbirlerine ilişkin kanun teklifi,
- Kripto varlıklara dair düzenlemeleri içeren kanun teklifi,
- Türk Silahlı Kuvvetleri personeline yönelik düzenlemeler,
- Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını öngören kanun teklifi,
- Emekli bayram ikramiyesinin 3 bin liraya çıkarılmasıyla ilgili düzenleme,
- Çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeleri içeren kanun teklifi,
- Ekonomiye ilişkin çeşitli düzenlemeler ve Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi.
TBMM Genel Kurulu, 31 Ekim 2023 tarihinde 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı’nı, 23 Ocak’ta ise İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması’na (NATO) katılımına ilişkin protokolün onaylanmasını uygun bulma kanun teklifini kabul etmiştir.
Bunun yanı sıra, Genel Kurulda görüşülmekte olan Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri yeni yasama yılına bırakılmıştır. Komisyonlarda kabul edilen 9. Yargı Paketi ile Tüketicilerin Korunmasına Yönelik Kanun Teklifi’nin Genel Kurulda görüşmelerine henüz başlanmamıştır. Ancak bu tekliflerin bazı maddeleri, Genel Kuruldaki görüşmeler sırasında diğer kanun tekliflerine dahil edilmiştir.
Danışma Kurulu 118 Kez Toplandı
Milletvekilleri, TBMM Başkanlığına toplam 796 kanun teklifi sunmuştur. TBMM Genel Kurulunda 35 karar ve 8 ortak bildiri kabul edilmiştir. Yasama yılı süresince, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesinde görev yapmasına imkân tanıyan 7 Cumhurbaşkanlığı tezkeresi de görüşülüp kabul edilmiştir.
Bu yıl içerisinde kabul edilen önemli kararlar arasında:
- Terörle mücadelede TBMM’nin tavizsiz desteği,
- Fransa Ulusal Meclisinin 29 Nisan 2024 tarihli kararının kınanması,
- İsrail’in Refah katliamlarının lanetlenmesi,
- Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümü,
- İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD Kongresinde konuşması.
Danışma Kurulu, bu yasama yılında toplam 118 kez toplanmıştır. 27 genel görüşme talebinden 7’si kabul edilmiştir. TBMM Genel Kurulunda, 11 Temmuz’da Srebrenitsa Soykırımı’nın unutturulmaması ve benzer insan hakları ihlallerinin önlenmesi amacıyla genel görüşme yapılmış; 12 Ekim’de ise İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına ilişkin kapalı oturumda genel görüşme gerçekleştirilmiştir.
4 Bin 7 Yazılı Soru Önergesi Cevaplandı
Bu dönemde, kabine üyeleri ve Meclis Başkanlığına cevaplanması talebiyle milletvekilleri tarafından toplam 9 bin 437 yazılı soru önergesi verilmiştir. Bu önergelerden 4 bin 7’si cevaplanmıştır. Ayrıca, Erzincan’ın İliç ilçesindeki bir altın madeninde meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesi amacıyla Meclis araştırması komisyonu kurulmuştur.
Geçen yasama yılında, balıkçılık ve su ürünleri sektöründeki sorunların araştırılması amacıyla kurulan Meclis araştırma komisyonu, bu dönemde de çalışmalarını sürdürmüştür. İhtisas ve Meclis araştırma komisyonlarında toplam 155 birleşim ve 321 oturum gerçekleştirilmiş; bu toplantılarda 823 saat 23 dakika çalışılmış, 27 bin 529 sayfa tutanak tutulmuştur. Yasama yılı süresince 1’i vefat, 1’i “Anayasa’ya göre vekilliğin düşmesi”, 4’ü belediye başkanlığını tercih etme ve 1’i de Bakan olarak atanma gerekçesiyle toplam 7 kişinin milletvekilliği sona ermiştir.