
9. Yargı Paketi Meclis’ten Geçti Mi?
Kamuoyunda merakla beklenen 9. Yargı Paketi’nin durumu, özellikle Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un cezasızlık algısını ortadan kaldıracakları yönündeki açıklamasıyla gündeme geldi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM Başkanlığına sunulan yargıya ilişkin düzenlemeleri detaylandırarak, “Son zamanlarda casusluk eylemleri kapsamında hem vatandaşlarımıza hem de yabancı vatandaşlara yönelik başka bir ülkenin istihbarat elemanları tarafından çeşitli suçlar işlenmektedir. Bu suçların soruşturulması ve ayrı ceza verilmesi konusunu teklifimizde ele alıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yargı reformu stratejisi çerçevesinde, infaz düzenlemesi ile ilgili değişikliklerin de değerlendirileceği bu paket ile önemli yasal yeniliklerin hayata geçirilmesi bekleniyor. Peki, 9. Yargı Paketi içerisinde neler var? İşte detaylar:
9. YARGI PAKETİ TBMM BAŞKANLIĞI’NA SUNULDU
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM Başkanlığına sunulan yargı düzenlemeleri içeren kanun teklifinin 23 maddeden oluştuğunu ve 12 farklı kanunda değişiklik öngördüğünü belirtti. Güler, teklifin, Genel Kurul gündeminde bulunan 9. Yargı Paketi’nin bir parçası olduğunu vurgulayarak, cezasızlık algısının ortadan kaldırılması ve infaz sistemine yönelik yasal düzenlemelerin Adalet Bakanlığı yetkilileri ve TBMM Adalet Komisyonu milletvekilleri tarafından sürdürüldüğünü ifade etti.
Güler, “Önümüzdeki günlerde gerçekleştirdiğimiz çalışmaları kanun teklifi haline getireceğiz ve 10. Yargı Paketi olarak Meclis Başkanlığına sunacağız.” dedi.
9. YARGI PAKETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?
Yargıdaki reform iradesinin devam ettiğini belirten Güler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı çerçevesinde birçok reformun hukuk sistemine kazandırıldığını aktardı. Güler, TBMM Genel Kurulu’ndaki 9. Yargı Paketi görüşmelerinin gelecek hafta başlayacağını duyurdu.
İNFAZ DÜZENLEMESİ OLACAK MI?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, infaz düzenlemesiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:
- “Bir yıllık denetimli serbestlik süresinden yararlanabilmesi için bu kişilerin belli bir süre cezaevinde kalması gerektiğine dair bir teklifimiz olmuştu. Bunu tekrar önereceğiz.”
- “Özellikle kamuoyunda duruşmadaki kılık kıyafetleri nedeniyle indirim alan kişilerle ilgili eleştiriler mevcut. Geçen yasama döneminde saf indirim almak için kılık kıyafetin indirim sebebi olamayacağı yönünde bir düzenleme yapmıştık ama bu konudaki eleştiriler devam ediyor.”
- “İyi hal indiriminin yeniden tartışılması gerekiyor. Ceza hukukçularımız, akademisyenlerimiz ve milletvekillerimizle iyi hal indiriminin devam edip etmeyeceği konusunda görüşmelere başlayacağız.”
- “Cezalarda bir alt ve üst sınır var. Hakim, dosyaya göre bu sınırlar arasında karar veriyor. İyi hal indirimi bazı suçlar bakımından özellikle kamuoyunun tepkisiyle karşı karşıya kalmamıza neden oluyor.”
Bakan Tunç, cezaevlerinin doluluk oranlarının bir mazeret olamayacağını ve bu konuda gerekli tedbirlerin alındığını belirtti.
9. YARGI PAKETİ HAKKINDA BAKAN TUNÇ’TAN AÇIKLAMA
Bakan Tunç, 14 Ekim tarihinde yaptığı açıklamada, 9. Yargı Paketi’nin TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildiğini anımsatarak, önümüzdeki günlerde Genel Kurulda görüşüleceğini bildirdi. Tunç, kanun teklifinin adalet hizmetlerinin etkinliğini artırma, yargısal süreçleri hızlandırma, suçla etkin mücadele sağlama ve temel hak ve özgürlükleri koruma gibi önemli düzenlemeleri içerdiğini vurguladı.
Teklifin 39 maddeden oluştuğunu belirten Tunç, “20 farklı kanunda değişiklik yapmayı öngören bu teklifin, milletvekillerimizin takdiriyle uzlaşı içinde kabul edileceğine inanıyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı’nı adaletin yüzyılı yapmak için kararlılıkla çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.
9. YARGI PAKETİ İÇERİĞİ VE MADDELERİ NELER?
Kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. Teklif ile İcra ve İflas Kanunu’nda yapılacak değişiklikler arasında elektronik ortamda açık artırma sürecinin revizyonu yer alıyor. Buna göre, açık artırma süresinin son 10 dakikasında yeni bir teklif verilmesi durumunda süre 3 dakika uzatılacak ve bu uzatma toplamda bir saati geçemeyecek.
Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda Avukatlık Kanunu’nda da değişiklik yapılacak. Adli yardım ödeneğinin barolar arasındaki dağıtımında birden fazla baronun bulunduğu illerde, her 5 bin nüfus için tespit edilen toplam puanın yüzde 30’u o ildeki barolar arasında eşit olarak dağıtılacak.
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’nda soru sorulacak alanlar da genişletilecek. Ayrıca, duruşma aralıklarının uzun olmaması gerektiği ve mahkemelerin hızlı karar alması gerektiği vurgulandı.
Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nda Değişiklikler
Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, anlaşma belgesinin taraflarından biri, icra edilebilirlik şerhi verilmesinin ardından tapu müdürlüğünden tescil talebinde bulunabilecek. Taraflardan birinin ilk toplantıya katılmaması durumunda, bu taraf, davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile karşı tarafın yargılama giderlerinin yarısından sorumlu tutulacak.
Bu ve benzeri düzenlemelerle, 9. Yargı Paketi’nin, Türkiye’nin adalet sistemine önemli katkı sağlaması hedefleniyor.