
Cuma Namazı Vakitleri ve Detayları
Cuma namazı saati, İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Adana gibi birçok il için duyuruldu. İslam dünyasında Müslümanların haftalık bayramı olarak kabul edilen cuma gününde, vatandaşlar öğle ezanı sonrası tüm illerde bir araya gelerek cuma namazını eda edecekler. Abdestlerini alarak cemaatle birlikte saf tutacak olan Müslümanlar, “Cuma namazı kaç dakika sürer?”, “Cuma namazı kaç rekattır?” gibi sorulara yanıt arıyor. Herkes, yaşadığı ilin cuma namazı vaktine göre ibadetlerini gerçekleştirecektir. Peki, 8 Kasım 2024’te cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Cuma namazı öğle ezanı ne zaman okunacak? İşte, il il 8 Kasım cuma namazı vakitleri bilgisi.
CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “namazvakitleri.diyanet.gov.tr” internet sitesi üzerinden, 8 Kasım 2024 tarihindeki cuma namazı saatleri açıklanmıştır.
Bu hafta cuma namazı vakitleri şu şekildedir:
- İSTANBUL: 12:53
- ANKARA: 12:37
- İZMİR: 13:00
- ADANA: 12:27
81 ilin cuma namazı saatleri için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz:
İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN
CUMA NAMAZI NE KADAR SÜRER?
Cuma namazı genellikle 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Ancak, bu sürenin ne kadar olacağı, namaza katılan kişinin zühr-ü ahr gibi ek namazları kılıp kılmamasına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Cuma namazının farzı iki rekattır. Bunun yanı sıra, farzdan önce dört rekât ve farzdan sonra dört rekât olmak üzere toplamda sekiz rekât sünnet bulunmaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269). İmam Ebû Yusuf’a ve İmam Muhammed’e göre ise, farzdan sonra kılınacak sünnet iki selam ile dört ve iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali’den rivayet edildiği de belirtilmektedir (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).
CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan alınan bilgilere göre, Cuma namazının kılınışı şu şekildedir:
- Öğle ezanı okunduktan sonra, ilk olarak dört rekât Cum’a namazının ilk sünneti kılınır.
- Niyet sırasında: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya” denilir.
- Bu namaz, aynı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.
- İlk rekatta önce Sübhaneke okunur. Ardından Euzü Besmele çekilir.
- Bütün rekatlarda Fâtiha suresi ve zamm-ı sure okunur.
- İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur. Son oturuşta: Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik, ve Rabbena duaları okunur.
- Daha sonra, cami içinde ikinci ezan okunur.
- İmam, hutbe okumak için minbere çıkar ve hutbe okunur.
- Hutbe esnasında cemaatin namaz kılması ve konuşması tahrimen mekruhdur.
- Hatip dua ederken cemaat sesli âmin dememeli, içinden sessizce demelidir.
- Namaz kılarken yapılması haram olan her şey, hutbe dinlerken de haramdır.
- Hutbe tamamlandıktan sonra müezzin kamet getirir.
- Cemaat ile birlikte iki rekât Cuma namazının farzı kılınır. Bu namaz, sabah namazının farzı gibi kılınır. Niyet şu şekilde edilir: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama.”
- Ardından dört rekât son sünneti kılınır. Niyet şu şekilde yapılır: “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya.” Bu sünnet, ilk sünnet gibi kılınır.
- Böylece esas itibariyle Cuma namazı, farzı ve sünnetleri ile birlikte kılınmış olur.
- Son sünnetin ardından dört rekât zuhr-i ahir niyetiyle namaz kılınır. Niyet edilirken: “Niyet ettim Allah rızası için edâsı üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına.” denilir. Bu şekilde niyet edilirse, eğer o günün Cuma namazı şartlarında bir eksiklik yoksa, öğle namazı kılınmış olur. Aksi takdirde, en son kazaya kalmış öğle namazı sayılır.
- Daha sonra iki rekât vaktin sünneti kılınır. Niyet edilirken: “Niyet ettim Allah rızası için vaktin sünnetine.” denilir. Eğer Cuma sahih olmadıysa, bu iki rekât, öğle namazı sayılır.
- Son olarak, Âyet-el-kürsi ve tesbihler okunup dua edilir.