
Hac kayıtlarıyla ilgili merak edilenler, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalarla netlik kazandı. 2025 yılı için hac kuraları geçtiğimiz hafta çekildi ve bu yıl kutsal topraklara gitmeyi bekleyen hacı adayları için önemli tarihler belirlendi. Hacı adayları, hac kura sonuçlarına göre kesin kayıt işlemlerini 15 Kasım 2024 tarihine kadar gerçekleştirebilecekler. Kayıt işlemleri, e-Devlet sistemi üzerinden yapılacak.
Hac Ücretleri Ne Kadar?
2025 yılı hac ücretleri, Suudi Arabistan Riyali (SAR) olarak tahsil edilecektir. Normal konaklama seçenekleri arasında 4 kişilik oda sayısının sınırlı olduğu ve kesin kayıt hakkı kazananların konaklama durumuna göre kayıtlarının yapılacağı belirtildi.
- 4 Kişilik Oda: 24.500 SAR
- 3 Kişilik Oda: 26.500 SAR
- 2 Kişilik Oda: 28.500 SAR
Hac Ücretleri İçin Tıklayınız
Hac Kayıtları Ne Zaman Bitecek?
Kayıt süreci, 04-15 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek. Ayrıca, boş kalan kontenjanlar için ek kayıt tarihleri 21-29 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.
E-Devlet Hac Kayıt Ekranı İçin Tıklayınız
Hac Kayıtları Nasıl Yapılır?
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2025 hac kuralarında ismi çıkanların kesin kayıtlarını 15 Kasım‘a kadar yapabileceğini duyurdu. Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hac ve umre ile ilgili tüm işlemlerin, Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu tarafından yürütüldüğünü belirtti. Bu kurul, Diyanet İşleri Başkanı, 7 bakan yardımcısı ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) temsilcilerinden oluşmaktadır.
Bircan, her yıl bu kurulun hem hac hem de umre için bir araya gelerek önemli kararlar aldığını ifade etti ve şöyle devam etti:
“2025 yılı için alınan kararlar çerçevesinde, ilk defa başvuruda bulunan vatandaşlarımızın ön kayıtlarını aldık. Daha önce kayıt yaptıran vatandaşlarımızın kayıtlarını e-Devlet üzerinden güncellemelerini istedik. Yaklaşık 2,5 ay süresince vatandaşlarımız bu işlemleri tamamladı. 31 Ekim 2024 tarihinde, basın mensupları ve noter huzurunda bir kura çektik.”
Kesin kayıt işlemleri için şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bircan, “Öncelikle vatandaşlarımızın e-Devlet’e giriş yaparak ‘kesin kayıt yaptırabilir’ belgesini almaları zorunludur. Bu belge ile Diyanet İşleri Başkanlığı veya bizimle sözleşme imzalayan seyahat acenteleri aracılığıyla kayıt işlemlerini gerçekleştirebilirler.” dedi.
Vatandaşların kayıt sürecinde dikkat etmeleri gereken noktalar olduğunu vurgulayan Bircan, normal konaklama ve yakın mesafe konaklama seçeneklerinin bulunduğunu aktardı. İkili, üçlü ve dörtlü oda seçeneklerinin tercih edilebileceğini belirtti. Ayrıca, “Özellikle eşli olan hacı adaylarının ikili odayı tercih etmelerini öneriyoruz. Bu, ibadet sırasında fiziki rahatlık sağlayacaktır.” dedi.
Kayıt işlemleri için ödeme seçeneklerine de değinen Bircan, “Başkanlığımız ile anlaşmalı bankalar aracılığıyla paket tutarını peşin ödeyebilir ya da kayıt esnasında %40’ını, geri kalan %30’unu 2 Ocak’a kadar ve son %30’unu 16 Şubat’a kadar ödeyebilirler.” açıklamasında bulundu.
Vatandaşların manevi duygularını istismar eden kişilere karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirten Bircan, “Bu konuda bazı kişiler, hac vizesi olmadan hacca gitme vaadiyle vatandaşları dolandırmaya çalışıyor. Hac vizesi olmadan hacca gitmenin imkânı yoktur. Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, bu konuda uyarılar yapıyor.” dedi.
Son olarak, vatandaşların kayıtlı oldukları il müftülüğüne başvurarak kayıt durumları hakkında bilgi almalarını önerdi.