Adana Tren İstasyonu Telefon Numarası

Adana Garı, Adana’nın Seyhan ilçesinde yer alan TCDD’ye ait ana tren istasyonudur. İstasyon, 1912 yılında hizmete girmiştir. Günümüzde TCDD 6. Bölge Müdürlüğü’ne ev sahipliği yapmaktadır ve Adana – Mersin demiryolu ve Adana – Kurtalan demiryolu’nun başlangıç noktasıdır.

İstasyon, Toros Ekspresi, Erciyes Ekspresi ve Fırat Ekspresi anahat trenleri ile Mersin – Adana, Mersin – İskenderun ve Mersin – İslahiye bölgesel trenlerine hizmet vermektedir.

Gar; ana binası, lojmanları ve bakım-tamir atölyeleri ile kentin orta kesiminde yaklaşık 450.000 m² büyüklükte bir alanı kaplamaktadır. Gar binasının önünde Uğur Mumcu Meydanı bulunmaktadır. Bu meydana üç büyük sivri kemerle açılan, geniş ve yüksek bir mekana sahip olan garın orta bölümünde bekleme salonu, gişeler, danışma ve eşya emanet bölümü gibi standlar yolculara hizmet vermektedir. Soldaki bölümün üst katında hareket memurluğu, gar müdürlüğü ve VIP salonu vardır. Binanın sağında ve solunda ayrıca lojmanlar mevcuttur. İstasyonun, yolcu trenleri için üç peronu bulunmaktadır.

Adana Tren İstasyonu Tarihçesi

Adana’da (günümüzde Adana İl Müftülüğü’nün bulunduğu yerdeki) ilk tren istasyonu, 1886 yılında bir Fransız şirketi olan Mersin – Tarsus – Adana Demiryolu (MTA) Şirketi tarafından Mersin – Tarsus – Adana Demiryolu hattı için inşa edilerek hizmete girmiştir. 1906 yılında Bağdat Demiryolu (CIOB) Şirketi’nin sahibi ve ana finansörü Deutsche Bank, Fransız MTA şirketine ait olan demiryolu hattını satın almıştır. Bu satın alma işleminin ardından 1912 yılında Adana’daki MTA Şirketine ait olan gar binası terk edilerek CIOB Şirketi tarafından daha kuzeyde inşa edilen Adana Garı binası kullanılmaya başlanmıştır.

1 Ocak 1929 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti hükûmeti tarafından alınan demiryollarının millileştirilmesi kararı kapsamında MTA Şirketi ve CIOB Şirketi aynı kaderi paylaşmış ve kamulaştırılmıştır. Şirketlerin işlettiği demiryolu hatları ise daha sonradan TCDD adını alacak olan Devlet Demiryolları Umum Müdürlüğüne devredilmiştir.

Adana Garı iletişim numarası: (322) 453 31 72

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*