Ahir Dağı kayakta marka olacak

Ahir Dağı kayakta marka olacak :Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Yedikuyular Mevkiinde, önemli kayak merkezleri arasında yer alacak, kayak merkezi çalışmalarına devam ediyor.

Ahir Dağı’nın doğu kısmında 1850-2033 rakımları arasında yer alan Yedikuyular Mevkii’nde proje için arazi tahsisleri yapıldı. Yedikuyular Kayak Merkezi Projesi içerisinde kayak pistlerinin dışında yaz kış faydalanabilecek trekking ve offroad parkurları bulunuyor. Milli kayakçılar ve Kayak Merkezi Planlama uzmanlarıyla arazide etütler yapılarak planlanan Yedikuyular Kayak Merkezi’nin yapılacağı bölge kış turizminin önemli merkezlerinden Erzurum Palandöken’den daha fazla kar alan bir bölge. Güreş sporunda Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonu pehlivanlarıyla adını duyuran Kahramanmaraş, Yedikuyular Kayak Merkezi Projesi’nin tamamlandığında sadece kente değil bölgeye hitap edecek bir kayak merkezine kavuşarak, kayak sporunun da önemli merkezleri arasına girecek.

Projeye ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç; “Hamdolsun ki, 4 Şubat 2015 tarihinde proje hizmet alımı imzalanan Yedikuyular Kayak Merkezi’nin, tüm planlamaları tamamlanmış olup projelendirme çalışmalarının sonuna gelindi. Kayak merkezi Dünya Kayak Federasyonu (FİS) kriterlerine uygun şekilde projelendirildi. Rüzgar ve kar analizleri aynı şekilde yapıldı. Kablolu taşıma sistemlerinin projeleri yurt dışında yaptırıldı. Bölgeye, hemşerilerimizin kayak zevkini yaşayacakları kayak pistlerinin dışında, yaz kış faydalanabilecekleri; içerisinde trekking ve offroad parkurları gibi pek çok aktivitenin yapılabileceği 250 dönümlük alanı mesire alanı yapacağız. Sadece Kahramanmaraşlılar değil çevre illerden gelen vatandaşlar da Yedikuyular’ın güzelliğini yaşayabilecek, kayak yapmanın zevkini tadacak. Yedikuyular Kayak Merkezi Projesi’nin Kahramanmaraş’ın geleceği için çok önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. Yedikuyular Kayak Merkezi inşallah tüm Türkiye’nin gıpta ile seyrettiği bir proje olacak” dedi.

Projenin bitmesi ile Kahramanmaraş’ın tarihi dokusu ve kültürel zenginliklerinin yanında kayak sporunda da adından söz ettireceğini vurgulayan Erkoç, şöyle devam etti:

“Dedeleri istiklal mücadelesi veren Kahramanmaraşlılar, bugün her alanda İstikbal mücadelesi vererek ulusal ve uluslararası organizasyonlarla büyük başarılara imza atıyorlar. Yedikuyular Kayak Merkezi de tamamlandığında bu mücadelenin örneklerinden biri olacak. Şehir merkezine 13 km uzaklıkta olan Yedikuyular Mevkii fiziki yapısı ve coğrafi özellikleriyle bölgemizin vazgeçilmez kayak merkezlerinden birisi olacak. Amacımız şehrimizi ve ülkemizi bu tür hizmetlerle tüm dünyaya tanıtmak. Bunun için yoğun bir şekilde çalışmalara ve tanıtımlara devam edeceğiz.

Proje kapsamında planlamaya esas olacak1/1000, 1/5000′ lik haritaların arazi alımları ve sayısallaştırmaları, eğim haritaları ve 3 boyutlu leke çalışması, kurum görüşleri alınarak 1/100.000’lik haritaya işlenmesi, zemin etüt sondajları ve raporları, rüzgar analizleri, kritik kar analizleri, yıllık ortalama sıcaklık raporları ve bunların değerlendirilmesi, çığ etüdü yapılması ve eğim haritası üzerinde leke çalışması yapılması, jeoteknik ve jeolojik raporların değerlendirilmesi, nebati yaşam alanı ve bölgenin insan yaşamı için analizlerinin yapılması, master planın yapılması ve uygulama projelerine altlık olarak boy-kesit çıkarılması, pistlerin planlama ve projelerinin yapılması, kablolu taşıma sistemlerinin şekli ve güzergahlarının projelendirilmesi, hali hazır haritaların, zemin sondajlarının, jeolojik ve jeoteknik raporların ve analizlerin, vaziyet planının Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından onaylanması, yukarıdaki tüm aşamaların ve uygulama projelerinin onaylı bir şekilde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, Etüt Proje Şube Müdürlüğü tarafından onaylanması ve üç boyutlu video görsellerinin hazırlanması işleri tamamlanmıştır.

Yedikuyular Kayak Merkezi bittiğinde Gaziantep, Adıyaman, Osmaniye ve Hatay gibi ortalama 90 km mesafede olan illerle, Malatya, Adana, Mersin gibi illere de hitap edecek. Yedikuyular Kayak Projesi, suyu toprağı, çevreyi, doğayı ve bu bölgedeki bütün canlıları korumaya yönelik çok büyük hacimli bir projedir. Yüzyıllar boyunca torunlarımıza bırakabileceğimiz, onların gurur duyacağı mükemmel bir girişimdir.”