AKP Ordu Belediye Meclis Denetim Kurulu Üyelerinden “Teleferik” İddiası

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Ordu Belediye Meclis Denetim Kurulu üyeleri, Ordu Belediyesi’nin teleferik projesinde ihaleyi alan firmaya fazla ödeme yapmak zorunda bırakıldığını ve bu fazla ödemenin yapılmasının yasal olmadığını ileri sürdü.

Ordu Belediyesi’nin AK Parti’li Denetim Kurulu Üyeleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, belediye bütçesinde yapılan denetim sonucunda özellikle teleferik konusunda yasal olmayan bazı konular bulunduğu iddia edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi: “İdare (belediye) tarafından hazırlanan teknik şartnamenin 13. maddesinde; ‘İhale konusu işe ait tüm projeler, mahal listeleri ihaleyi alan yüklenici tarafından hazırlanıp idarenin onayına sunulacaktır. İdare onayından sonra yapım çalışmaları başlayacaktır’ denilmektedir. Yukarıdaki maddede ne yapılması gerektiği açıkça ifa edilmiştir. Her ne hikmetse yüklenici firma fiyat artışına girmeyen kalemlerin projesini yapmış fakat ilgili proje ve mahal listesi hazırlayıp idare onayına sunmamıştır. Halbuki proje ve mahal listesi bu işin can damarıdır. Yapılacak işteki tüm bu iş kalemlerinin birim miktarını ve tüm özelliklerini en ince detayına kadar gösterir. Ancak iş bittiğinde hangi kalemin fazla hangi kalemin noksan yapıldığını işe başlama proje ve mahal listesinden tespit edebiliriz. Ne yazık ki elimizde proje ve mahal listesi olmadığı için böyle bir tespit yapmamız söz konusu olmuyor. Biz denetim komisyonu olarak dosyalarda idarenin hazırladığı teknik şartnamenin 13. maddesinde yükleniciden istediği proje ve mahal listesinin bulunmadığını bir tutanakla tespit edip imza altına almış bulunmaktayız. Komisyonun çalışma prensiplerinde komisyon gerek gördüğü hallerde dışarıdan teknik bilirkişi isteyebilir demektedir. Biz de komisyona böyle bir öneri getirdik bazı komisyon üyesi arkadaşlarımız bu konuyu kendi aramızda çözmemizi önerdiler. Biz de bunun üzerine kendilerine kendi tanıdıkları bu işi bilen bir teknik eleman getirmelerini ve şifa en görüşmeyi talep ettik. Bu komisyon üyesi arkadaşlarımız Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden bir teknik eleman getirdiler. Bu gelen arkadaşımız konuyu inceledikten sonra bu ödemenin yapılamayacağını kesin bir dille beyan etti. Bunun üzerine komisyon üyeleri olarak belediye başkanı ile görüşüldü. Belediye başkanı bizim görüştüğümüz teknik elemanla kendisinin de görüştüğünü bize bu artışın yanlışlıkla yapıldığını söyleyip konuyla ilgili çalışmamızdan dolayı teşekkür etti. Ödemeyi durduracaklarını beyan ettiler.”

MAYIS AYINA KADAR SÜRE

Açıklamada, bu sonucun ortaya çıkması üzerine belediyenin gerekli çalışmayı yapması için komisyon çalışmalarına yirmi gün ara verildiğini, tekrar konuyu neticelendirmek için toplanıldığında ise artış miktarından sadece 59 bin liralık bir düşüş yapıldığının görüldüğü belirtilerek şöyle denildi: “Bu yapılan düşüşün kabul edilemeyeceği çünkü işin başlangıcında verilmeyen proje ve mahal listesinden dolayı bir kıyaslama yapılmadığı, ayrıca işin ‘anahtar teslimi götürü bedel’ olduğu, bundan dolayı elli yedi (57) adet olan iş artışında sadece kırk ikinci kalem olan trafonun ödenebileceği onunda miktarı 96 bin 815 TL olduğunu, geriye kalan miktarın ödenmemesi gerektiğini ısrarla belirtmek istiyoruz. Trafonun neden ödenmesi gerektiği ise idarenin hazırladığı teknik şartnamenin 10. maddesinin 2. bendinde ‘sistem alt ve üst istasyonda ana beslemesi 3x380v50HZ olarak idare tarafından ana panoya kadar sağlanacaktır’ diyor. Teknik şartnamede trafo ile ilgili bu not düşülmeseydi trafoda yüklenicinin yükümlülüğü altında olacaktı. Çünkü bu işin rehberi işe başlama ve bitiş projesi, mahal listesi, teknik şartnamedir. Dosyada olan tek doküman teknik şartnamedir. İşe başlama ve mahal listesi mevcut değildir. Tüm bu saydığımız nedenlerden dolayı bu keşif artışı yapmak suretiyle ödenmesi istenilen bu paranın ödenmesini görmezden gelmek bizler için görevimizi yapmama ve yapılmak istenen bu yanlış uygulamaya destek vermek anlamına gelir. Eğer belediye yönetimi hazırlamış olduğumuz bu raporu dikkate almaz ve ilgili çalışmayı ilk mayıs meclis toplantısına kadar yapmaz ise yasal olarak gerekli girişimlerde bulunacağız.

Kaynak : www.haberfx.net

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*