Alanya Kalesi teleferikle taçlanacak

Alanya Kalesi teleferikle taçlanacak :Teleferik Projesi ile turistlerin döviz harcamalarının artacağını belirten ALSİAD Başkanı Tabaklar, “Bu proje, Alanya’nın sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesi yanında imajına ve vizyonuna da katkı sağlayacak” dedi

ALANYA Sanayici ve İşadamları Derneği (ALSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Akın Tabaklar, hayata geçirilecek Teleferik Projesi ile Alanya Kalesi’ni ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısının artacağını söyledi. Alanya ekonomisine ve iş dünyasına katkı sağlayacak çalışmaları destekleyeceklerini vurgulayan ALSİAD Başkanı Tabaklar, projeyle Alanya Kalesi’ne tur otobüslerinin çıkmayacağına ve tarihi dokunun korunacağına dikkati çekti. Başkan Tabaklar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Alanya Kalesi’nin trafik ulaşım ağının iyileştirilmesi için Alanya Belediyesi tarafından Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na yapılan Yürüyen Bant ve Teleferik Projesi, kurul tarafından kabul edilmişti. 27 Eylül 2012 tarihinde encümen toplantısında ihalesi yapılan teleferik hattının kurulması işi, ilgili kurumun kurullarında görüşülerek uygulama projesi onaylatılmıştı. Bu projelere uygun planlar, bakanlık tarafından inceleme sonrası istenen 1/5 bin ölçekli koruma nazım planı ise 8 Ocak 2016’da Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçti. Proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayına gönderildi. Bakanlık onayından sonra Teleferik Hattı Projesi’ne devam edilecek olduğunu büyük bir sevinç ve mutlulukla bekliyoruz.

YETERİNCE DEĞERLENDİRİLMİYOR
Damlataş ile İç Kale Ehmedek bölgesi arasına kurulacak Teleferik Hattı Projesi tamamlandıktan sonra yaz aylarında yoğunlaşan Alanya Kalesi trafiği rahatlayacak. Tur otobüslerinin Kale’ye çıkışına izin verilmeyerek dokusunun zarar görmesi önlenecek. 2015 yılında 328 bin kişinin Kale’yi ziyaret ettiği düşünülürse, bu rakam Alanya’ya gelen yabancı turistin sadece yüzde 10’una tekabül ediyor. Bu sayı, bir ören yeri olan Kale’nin gerektiği gibi değerlendirilemediği anlamına gelir. Yaklaşık 10 bin otobüs seferinin yapıldığı, 20 bin aracın Kale’yi ziyaret ettiği düşünülürse, tarihi dokuya ne denli zarar verildiği ve yıllar süren yıpranma da göz önünde bulundurulursa, Teleferik Hattı Projesi hem tarihi Kale’nin ve tarihi yarımadanın yıpranmamasını, hem de Kale sakinlerinin yaşam kalitesini, yapıların ekonomik değerini yükseltecektir.

İMAJA DA KATKI SAĞLAYACAK
Alanya turizmine yeni bir ivme kazandıracak olan bu proje, kültürel turların artmasının ve şekillenmesinin tetikleyicisi olacak. Alanya Kalesi’nin yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı da artacaktır. Kale’de ziyaretçiler daha fazla zaman harcayacak ve doğal olarak kişi başı döviz harcamaları da çoğalacak. Bu proje, nereden bakılırsa bakılsın, Alanya’nın sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine katkı sağlamakla kalmayıp, imajına ve vizyonuna da katkı sağlayacak. Dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de, teleferiğe biniş sırasında havadan çekilen Alanya’nın kuşbakışı panoramik fotoğraflarına yansıyan imaj olacak. Belediyenin acil olarak düzensiz teras, çatı, gün ısı ve TV antenlerine önlem alması gerekiyor.

BİR DİZİ PROJE DAHA GEREKLİ
2016 yılında moralsiz başlayan turizmin sinerji kaynağı olacak bu projeyi desteklemekten dolayı ALSİAD camiası olarak mutluluk duyuyoruz. Özellikle yaz aylarındaki sıcaklığı da göz önünde bulundurursak, teleferik hattı dünyanın çeşitli bölgelerinden ve yurtiçinden gelen turistlerin ve yerli halkın Kale’ye güvenli, hızlı ve konforlu ulaşımını sağlayacak. ALSİAD olarak Alanya’nın imajına katkı sağlayacak, diğer turizm bölgelerinden farklı olduğunu ortaya koyacak bir dizi projenin daha ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Gelecekte yapılması muhtemel, Alanya ekonomisine ve iş dünyasına katkı sağlayacak her vizyonel çalışmanın içinde olup destekleyeceğiz. Bu projenin oluşması için büyük gayret sarf eden eski Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu’na, projeyi cesaretle yeniden gündeme getiren Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’e, mensubu bulunduğumuz Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Mehmet Şahin’e, Alanya’ya değer veren ve sorumluluğunu yerine getiren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e, şimdiye kadar olduğu gibi her zaman Alanya’dan desteğini esirgemeyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, bu projede emeği ve katkısı bulunan herkese teşekkür ederiz.”