Alanya Teleferik Projesi Çok Eski Bir Mesele

VARAN BİR: Aynı zamanda ALTAB Başkanı olan Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Türkler beldesine 49 milyon TL’lik Katı Atık Bertaraf Tesisi ihalesi açtı, iki kere ertelendi, şimdi bu ihalenin akıbeti meçhul.

VARAN İKİ: İçerisinde kendisinin de olduğu mütevelli heyeti, Alanya Hamdullah Emin Paşa (AHEP) Üniversitesi’nin masraflarını karşılamak için Vakfa ait Toslak ve Elikesik Köyü’ndeki tarlaları ihale yoluyla satışa çıkardı, bir Allah’ın kulu katılmadı, yeni ihalenin ne zaman yapılacağı bilinmiyor.

VARAN ÜÇ: “Sipahioğlu’nun bugüne dek en büyük projesi olarak gösterilen Teleferik Projesi’nin ihalesine dev firmalar geliyor” diye haber yapıp gönlünü aldık, fakat ihaleye bir tek İtalyan firması katıldı, o da “Bu rakam bizi aşar. İşinize geliyorsa yarısına fit olun” deyince bu ihale de ertelendi.

Dünkü yazımın ardından ilk arayan isim, 2004-2009 yılları arasında Alanya Belediye Meclisi’nin Doğru Yol Partisi (DYP) mensubu olan üyesi Mehmet Tüzün oldu.

Telefonda ilginç bilgiler paylaşan Tüzün, “Teleferik Projesi yeni değil, en az sekiz-on yıllık bir mesele” dedi.
Tüzün, sohbet devam ettikçe daha derin bilgiler verdi.

Tüzün’ün iddiasına göre, Sipahioğlu’nun çiçeği burnunda bir belediye reisi olduğu dönemde, teleferik işi yapan dünyaca ünlü Belçika menşeli bir firma Alanya’ya bir ekip göndermiş.

Soluğu direkt, o yıllarda daha henüz meyilli tren bile aklının ucundan geçmeyen Sipahioğlu’nun yanında alan firma, Alanya Belediyesi’ne reddedemeyecekleri bir teklif sunmuşlar.

Göreve başladığı günden beri Alanya Belediye Sarayı’nı yıkıp o bölgeyi yeşil alan yapacağını söyleyen Sipahioğlu’na, “Gelin, Alanya Belediye Sarayı’nı biz yıkalım. Buradan başlayıp İç Kale’de sona erecek dev bir teleferik yapalım. 25 yıl işletip sonra size devredelim, size de her yıl tatmin edici bir rakam verelim” demişler.
Mehmet Tüzün, bu bilgileri o sırada Sipahioğlu’nun yanında olan yakın çalışma arkadaşlarından birinden birebir duyduğunu ifade ediyor.

Kızıl Kule, İskele ve Alanya manzaralı muhteşem bir teleferik sistemi yapılması teklifine Sipahioğlu’nun, “Şu an için Alanya’nın böyle bir ihtiyacı yok. Üstelik Anıtlar Kurulu’ndan Alanya Kalesi’ne tek bir çivi dahi çakma izni alamayacağımız için bu proje başlamadan biter” dediğini duyduğunu da söyleyen Mehmet Tüzün, “Bana bu bilgileri anlatan arkadaşlara bunları basın aracılığı ile kamuoyuna anlatmamız gerektiğini söyledim ama nedense hiçbiri buna yanaşmadı” dedi.

Alanya’nın en eski turizmcilerinden biri olarak, Damlataş ile İç Kale’deki Ehmedek arasına yapılacak bir teleferik tesisinin rantabl olmayacağını da belirten Tüzün, “Bundan sekiz-on sene önce Belçikalı firmaya ‘Hayır’ diyenler, şimdi aynı tesisin daha küçüğünü kendisinin ve akrabalarının otellerinin bulunduğu bölgeye yapmak istiyor. Bugün turizmden hiç anlamayan birini yolda çevirip sorun, o da bu tesisin Damlataş ile İç Kale yerine Alanya Belediyesi ile İç Kale arasına yapılması gerektiğini söyler. Çünkü amaç turist çekmekse, Kale’nin doğu tarafındaki manzara turistlere daha cazip gelir. Dünyaca ünlü firmaların bu ihaleye ilgi göstermemesinin tek sebebi de budur. Zamanında mecliste bunun mücadelesini çok verdik ama bizi dinleyen çıkmadı” diye konuştu.

27 Eylül veya 4 Ekim’de yeniden yapılacağı açıklanan ikinci ihaleye de katılım olmayacağını düşündüğünü dile getiren Tüzün, “Birincisine katılmayan firma ikincisine neden katılsın. Ben, ya şartnamede esneklik yapılıp firmaların ilgisinin yeniden ihaleye çekilmeye çalışılacağını, ya da Sipahioğlu’nun Alanya’daki bir grup işadamına şirket kurdurup ihaleyi onlara vereceğini düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

Bir dönem Alanya Belediye Meclisi’nde DYP’yi temsil eden turizmci Mehmet Tüzün’ün anlattıkları ve iddiaları bu yönde.

Bakalım, Tüzün’ün iddia ettiği gibi ikinci ihaleye katılan firma olmazsa, Alanya kökenli bir şirket kurulup ihale bu şirkete mi verilecek? Daha da önemlisi, iddia gerçekleşir de şirket kurulur ve bu ihale o şirkete verilirse, şirkette kim ya da kimler olacak?
Bekleyip görelim.

Kaynak : www.yenialanya.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*