Amerikanın en popüler kayak merkezi

Yılın 300 günü güneşle yıkanan, toplam 65 milli park, orman ve eyalet parkından oluşan, 26 büyük kayak merkezine sahip Colorado Eyaleti, ABD’nin kayakseverlere en büyük armağanı.
ASPEN
Lüks, konfor, spor eğlence bir arada
Aspen’in dünya jet sosyetesinin akın ettiği, en lüks ve en pahalı kayak merkezlerinden biri olduğunu herkes bilir. Yine de onlarca özel uçağın inip kalktığı havaalanı, otelleri, kayak pistleri, mağazalarıyla Aspen “para”, “pahalı” ve “lüks” kavramlarınızı alt üst etmek üzere sizi bekliyor. Rocky Dağları arasına saklanmış doğa harikası kayak merkezi 1350 metre irtifada. Lüksü ve rahatlığı, sporu ve gece hayatını bir arada yaşatıyor.
Ute yerlileri, gümüş madenleriyle çevrili bir alanda yaşadıklarını bilmeden buraya “Parlayan Dağlar” adını takmış. Aspen, bir dönem de Ute adını taşımış. 19’uncu yüzyılın sonlarında, etrafta bolca bulunan kavak ağacından (aspen) esinlenerek şehre bugünkü ismi verilmiş. Birkaç yılda ülkenin gümüş üretim merkezine dönüşmüş. Ne yazık ki 1893’te ekonomik kriz Aspen’i de vurmuş. Kapanan gümüş madenleri yüzünden işsizlik artmış. Başlayan göçle şehirde kalanlar yeni iş alanları yaratmak için ellerindeki malzemeye bakmışlar ve kışın manzaraya hakim olan kar ilişmiş gözlerine. İkinci Dünya Savaşı ile bir süre askıya alınan proje savaş sonrası artan bir hızla devam etmiş. Ev sahipliği yaptığı çeşitli kayak şampiyonaları ününü artırmış. Bugünse dünya jet sosyetesini, sanatçıları ve daha pek çok tanınmış insanı ağırlıyor şehir. Aspen aynı zamanda milyonlarca dolarlık evleri de göreceğiniz bir gör ve görül mekanı.
Aspen yakınlarında kayak yapabileceğiniz üç dağ daha var: Highlands, Snowmass ve Buttermilk. İlki Aspen ve Snowmass’e göre daha kolay pistlere sahip. En kolaylarını ise Buttermilk’de bulabilirsiniz. Kayak yapmak için Aspen’i seçtiyseniz her yer yürüme mesafesinde demektir. Diğer kayak merkezlerine ulaşmak içinse otomobil kiralamanız gerekebilir. Aspen’e yaklaşık 15 kilometre mesafedeki Snowmass ülkenin ikinci büyük kayak merkezi. Gezerken 36 tane Disneyland’i içine alacak büyüklüklükte olduğunu öğreneceksiniz. Halkı sık sık ve gururla bunu tekrarlıyor. Değişik seviyede kayak yapanlar için 21 lifti ve 90 farklı pisti var. En uzunu 8,5 kilometre. Bunun dışında birçok alan kayakseverlerin hizmetinde. Snowmass, Aspen’de hava atıp çok para harcamak yerine daha az masrafla kayak yapmak isteyenlere hitap ediyor.

Kaynak: hurriyet

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*