Ankara Mamak Otogarı’na ulaşım teleferik yada monorayla sağlanacak

Ankara Mamak Otogarı’na ulaşım teleferik yada monorayla sağlanacak :Ankara Büyükşehir Belediyesi, yeni yapılan şehir hastaneleri ve Mamak Otogarı’na ulaşımı monorayla sağlayacak. Yap-İşlet-Devret sistemiyle monoraya talip çıkmazsa bu bölgelere de teleferik yapılacak

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve belediye bürokratları arasında yapılan toplantıda kente dair ulaşım sistemleri tartışıldı. Büyükşehir Belediyesi, Mamak’ta yapılacak olan yeni otogar ile Etlik ve Bilkent’teki şehir hastanelerine Monaray tarzı ulaşım sistemi uygulamayı planlıyor. Sıhhiye’den hareket merkezli olması planlanan Monoray, Yap-İşlet-Devret modeli ile hayata geçirilecek.

KANAL ANKARA’YA TELEFERİK
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin birinci ulaşım önceli olan monoraya Yap-İşlet- Devret modeli ile talip çıkmazsa ikinci alternatif olarak bu bölgelere teleferik hatları yapılacak. Ayrıca Kızılay-Dikmen arasında düşünülen teleferik hattının Ankara’nın prestij projesi Kanal Ankara’ya kadar uzatılması kararı alındı. Kanal Ankara’ya gidecek olan teleferik hattına Dikmen’de yapılacak çatalla bu hat Öveçler’e kadar genişletilecek.

KARDEŞ KÖPRÜ ÖNÜMÜZDEKİ AY
Toplantıda ayrıca Keçiören trafiğine neşter vuracak olan Fatih Köprüsü’nün bir benzeri olan Kardeş Köprü’de konuşuldu. Planı ve projesi hazır olan Kardeş Köprü içinde önümüzdeki ay başlama kararı alındı. Yapılacak köprü ile Fatih Köprüsü’nün yükü yüzde 50 oranında azaltılacak.

MONORAY NEDİR?
Monoray, şehir içi demir yolu ulaşım çeşitlerinden birisidir. Adından da anlaşılacağı gibi vagonlar, mono yani bir adet ray üzerinde veya altında asılı şekilde gidiş ya da geliş istikametinde hareket eder. Toplu taşımacılıkta kullanılan ray sistemi bir kolon üstüne oturulan iki kiriş ve bu iki kirişin üzerinde bulunan raylar ile gidiş ve geliş aynı anda gerçekleştirilmektedir. İlk monoray düşüncesi 19. yüzyılın sonlarına dayanmaktadır. Ancak kağıt üzerinde kalan bu çizimler 20. yüzyılın ortalarında hayata geçmiş ve her dönem geliştirilerek bu günkü halini almıştır