Ankara’da Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Hız Kesmeden Devam Ediyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, koronavirüs salgınıyla mücadelesini aralıksız sürdürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “EvdeKal” çağrısı yaptığı 65 yaş ve üstü vatandaşlara sokağa çıkma yasağı gelmesinin ardından ihtiyaçları konusunda destek olacaklarını söyledi.

Sosyal medya hesapları üzerinden 65 yaş ve üstü vatandaşlara seslenen Başkan Yavaş, 17 market ve şubelerinde görev yapmak üzere motosikletli kurye kiraladıklarını bu kapsama giren vatandaşların tüm ihtiyaçlarının karşılanacağını açıkladı. ASKİ de kartlı su sayacı olan 65 yaş ve üstü konut abonelerinin su yükleme işlemlerini 24 Mart Salı gününden itibaren adreslerinde yapacak. Toplum sağlığı için 7/24 sahada çalışan Büyükşehir Belediyesi ekipleri, toplu taşıma araçları başta olmak üzere ortak alanlar ile kamu kurum ve kuruluşlarında günlük olarak dezenfeksiyon yapıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi koronavirüs salgınıyla mücadelesine hız kesmeden devam ediyor.

Halk sağlığı için dezenfeksiyon çalışmalarını artıran Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik de yeni tedbirleri hayata geçiriyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada sokağa çıkma yasağı getirilen ve “EvdeKal” çağrısı yaptığı 65 yaş ve üstü vatandaşların günlük market ihtiyaçlarının Büyükşehir Belediyesi tarafından kiralanan motosikletli kuryeler aracılığıyla karşılanacağını duyurdu.

MOTORSİKLETLİ KURYELER KİRALANDI

İlk etapta Ankara’da hizmet veren 17 market ve şubelerinin listelerini hem sosyal medya hesapları üzerinden hem de Büyükşehir Belediyesi web sayfasından paylaşan Başkan Yavaş, 65 yaş ve üstü vatandaşlara su sözlerle seslendi:

“Sevgili hemşerilerim öncelikle hepinize geçmiş olsun. İnşallah hep birlikte, el ele vererek bu kötü günleri de atlatacağız. Bilindiği gibi 65 yaş ve üzerine sokağa çıkma yasağı getirildi. İhtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak için market zincirleri ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yakında bunların hepsini, konumları, adres bilgileri şube ve iletişim bilgileri ile yayınlayacağız. İstediklerini kolayca temin edebileceksiniz. Yine kurye firmaları ile görüşmelerimiz var. Belediye olarak biz de size ihtiyaçlarınızda yardımcı olmaya çalışacağız. Belediyemizin yine evde hizmet alanları ile ilgili yaptığımız uygulama aynen devam etmektedir. Bir de açlık sınırı altında yaşayan 20 bin kadar aileye sıcak yemek hizmetimiz aynı şekilde devam etmektedir. İnşallah bu kötü günleri sizler hiçbir hasar görmeden atlatacaksınız. Hep birlikte el ele vereceğiz. Hepinize saygılar sunuyorum.”

Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu’na bağlı kuryelerin ücretlerini Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı karşılayacak. Sosyal belediyecilik anlayışla hareket eden Büyükşehir Belediyesi hem 65 yaş ve üstü vatandaşlara ücretsiz bu hizmeti sağlayacak hem de bu süreçte evlerine günlük ücret götüren kuryelerin işsiz kalmasının da önüne geçecek.

Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan ve göreve hazır olduklarını belirten Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu Başkanı Çağdaş Yavuz, şöyle konuştu:

“İlk etapta 100 kurye ile hizmet vereceğiz. Talep artışına göre daha fazla kuryeyle devam edeceğiz. Federasyon olarak üzerimize düşen bir görev var. 65 yaş ve üzeri ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşların kısmi sokağa çıkma yasağı bitene kadar onların marketlerden sipariş ettikleri gıda ve temel ihtiyaçlarını 12.00-17.00 saatleri arasında adreslerine götüreceğiz. Şu dönemde tüm lokantalar ve birimler kapandı, motosikletli kuryelerimiz de işsiz kaldı. Büyükşehir Belediye Başkanımız da bu duruma el attı ve en azından kuryelerimize evlerine günlük para götürebilecekleri iş fırsatı oldu. Başkanımıza minnettarlığımızı ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Ankara Kent Konseyi de “EvdeKal” çağrısında bulunduğu Başkent’te, Büyükşehir Belediyesinin motosikletli kurye desteği sayesinde Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu, Yerel Marketler Derneği ile Perakendeciler Derneği’nin iş birliği yapmasının önemine dikkat çekti.

KAĞIT TOPLAYICALARINA GIDA DESTEĞİ

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Başkent’te kağıt toplayıcılığına yasak getirilmesinin ardından Başkan Yavaş’ın talimatıyla bu kişilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde gıda desteği yapılmaya başlandı.

Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Mustafa Koç, Çiğdem Mahallesi Şirindere Mevkiinde yoğun olarak yaşayan kağıt toplayıcılarının bulunduğu bölgede dezenfeksiyon çalışması yaptıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Burası 600 kadar kağıt toplayıcısının mesken tuttuğu bir yer. Kağıt toplayıcıları hem bireysel olarak en büyük risk grubunu oluşturuyor hem de virüsün taşınması ve yayılması konusunda ciddi tehlike oluşturuyor. Bu nedenle kağıt toplayıcılığını yasakladık. Kağıt toplayıcılarının beslenmelerini belediye olarak üzerimize aldık. Her gün sabah ve akşam aileleriyle birlikte iaşelerini karşılayacak sistemi oluşturduk. Toplam 5 ayrı bölgede yaşayan bin 200 kişiye aileleriyle birlikte yemek dağıtacağız. Bulundukları bölgeyi, toplanmış kağıtları da her gün dezenfekte ediyoruz. Bilim insanlarının ifadesine göre virüsün en uzun süre yaşam alanı kağıt üzerinde. Kalıcı bir çözüme kavuşturana kadar mağduriyetini önleyeceğiz ve riskin yayılmasını ortadan kaldıracağız.”

BELPA Mutfağında hazırlanarak dağıtılan yemek yardımından yararlanan Abdülkadir Aşık, “Virüs nedeniyle artık kağıt toplamaya çıkmıyoruz. Ailece mağdur durumdayız ama belediye bizi de düşündü ve bizi aç susuz bırakmadı. Büyükşehir Belediyesine çok teşekkür ediyorum” derken, bir diğer kağıt toplayıcısı Ceylan Avcı da, “Biz artık hurda ve kağıt toplamıyoruz. Belediye bize yiyecek getiriyor ve bu bölgeye düzenli ilaçlama yapıyor” sözleriyle Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.

Sağlık İşleri Daire Başkanı Seyfettin Aslan da kent genelinde gönüllü hayvanseverlerin beslediği sokak hayvanlarının yer aldığı 10 bölgede dezenfeksiyon çalışması başlattıklarını da söyledi.

ASKİ’DEN 65 YAŞ VE ÜSTÜ KONUT ABONELERİNE KOLAYLIK

Salgın tehdidine karşı yeni önlemleri devreye sokan Büyükşehir Belediyesi, 65 yaş ve üstü konut abonelerinin kartlı sayaçlarına su yükleme işlemine 24 Mart Salı gününden itibaren başlayacak.

Dışarı çıkamayan 65 yaş ve üstü konut abonelerinin Başkent 153 ya da (0312) 616 10 00 numaralı telefondan ulaşarak yararlanabileceği hizmet kapsamında ASKİ ekipleri, kartlı su sayacı kullanan abonelerin su yükleme işlemini adreslerinde gerçekleştirecek.

Abonelerini günlük olarak kısa mesaj (sms) ve uyarılarla bilgilendiren ve 24 saat esasına göre çalışan ASKİ, salgın hastalık nedeniyle mesken abonelerinin su borcu nedeniyle kapama işlemini 2 ay süreyle erteleme kararı aldı. Ödenmemiş borçlarından dolayı daha önce su kapama işlemi yapılmış 22 bin mesken abonesinin su açma işlemlerine devam eden ASKİ Genel Müdürlüğü, merkezdeki işlemler için 23 Mart tarihinden itibaren de randevu sistemine geçti. Abonelerin www.aski.gov.tr adresinden de randevu alabileceğini duyuran ASKİ; yeni abonelik, abone değişikliği, inşaat aboneliği ve abone tahliye işlemleri, abonelik iptal, fatura itiraz, sayaç değişim (sayaç arıza başvurusu), fatura sorgulama ve ödeme işlemlerini online olarak da yapacak.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI HER GÜN DEZENFEKTE EDİLİYOR

Kent genelinde ortak kullanım alanları ile kamu kurum ve kuruluşlarında yoğun bir dezenfeksiyon çalışması yapan Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ile Kent Estetiği Daire Başkanlığı ekipleri, toplu taşıma araçlarını her gün dezenfekte ediyor.

Kent Estetiği Daire Başkanlığı ekipleri özellikle cadde ve ana yollar başta olmak üzere kent mobilyaları ve duraklarda özel dezenfektan ürünlerle temizlik gerçekleştirirken, ANKARAY, Metro ve EGO otobüsleri, taksi ve dolmuşlar Başkan Yavaş’ın talimatıyla günlük olarak dezenfeksiyon işlemine tabi tutuluyor.

Dolmuş duraklarında devam eden dezenfeksiyon çalışmalarından memnun olduklarını belirten dolmuş esnafından Fatih Özden, “Bu virüs ülke genelinde hepimize büyük bir sıkıntı yarattı. Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş araçlarımızı günlük dezenfekte yaptırıyor. Araçlarımız hijyen içinde. Kendisine esnafımız adına teşekkür ediyorum” derken, Ender Yılmaz, “Dezenfekte işlemleri için öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş’a çok teşekkür ediyoruz. Araçlarımızın dezenfektesi günlük olarak yapılıyor” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesinin bu hizmeti sayesinde halkın güven duygusunun arttığını belirten Murat Karakoca ise, “Halkımız güven içinde araçlara binebilir. Emeklerinden dolayı Belediyemize ve Başkanımız Mansur Yavaş’a teşekkür ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Kızılay Güvenpark Taksi Depolama alanında da taksilere dezenfeksiyon işlemini sürdüren BELPLAS A.Ş. temizlik ekiplerine teşekkür eden taksici esnafı da bu hizmetten duyduğu memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi:

  • Dursun Göloğlu: “Taksici esnafı olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş’a çok teşekkür ediyoruz. Araçlarımızın virüse karşı her gün ilaçlanması gerekiyor ve her gün ilaçlanıyor.”
  • Ensari Güzelyurt: “İnşallah bu günleri atlatacağız. Bu hizmetten çok memnunuz. Hem kendimiz hem de müşterilerimiz için her gün yapılmasını istiyoruz.”
  • Levent Altınok: “Ankaralılara daha iyi hizmet verebilmek için cemiyetimizin ve Ankara Büyükşehir Belediyemizin almış olduğu bu karara uyuyoruz ve destekliyoruz. Daha iyi şartlarda Ankaralılara hizmet verebilmek için taksici esnafı olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu hizmeti veren Ankara Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum.”

Spor komplekslerinden sivil toplum kuruluşlarının binalarına, adliye salonlarından askeri birliklere, emniyet birimlerinden belediye hizmet binalarına, hastanelerden ana bulvarlara kadar birçok noktada aralıksız dezenfeksiyon çalışmaları yürüten Büyükşehir Belediyesi, Suriyeli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Altındağ Önder Mahallesi ve gecekondu bölgelerinde ekolojik atomizer araçlarıyla dezenfeksiyon çalışması yürütüyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*