Ankara’da Toplu Taşımada Maske Takmak Zorunlu Hale Geldi

Ankara Valiliği’nin aldığı karara göre, bir kişiden fazla yolcusu olan özel araçlar ve toplu taşıma araçlarının içinde sürücülerin ve yolcuların maske takması zorunlu hale geldi.

Alınan kararda ek olarak her toplu taşıma aracında el dezenfektanı bulundurulması, genel hijyen kurallarına uyulması ve yolcu oturma kapasitesinin %50’ye indirilmesi zorunlu hale geldi.

Valilikten yapılan yazılı açıklama şöyle;

Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 12.04.2020 tarihinde Vali Vasip Şahin başkanlığında olağanüstü toplanarak içişleri Bakanlığının talimatları ve gündemindeki diğer konuları görüşerek aşağıdaki kararları almıştır:

Toplu taşıma araçlarında sosyal mesafenin korunması amacıyla 13.04.2020 Pazartesi günü saat 00.01’den itibaren ilimiz dahilinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçları (Otobüs, Ozel Halk Otobüsleri, Minibüsler, Ankaray, Başkentray, Metro vb. ) ile şehirler arası ve ilçeler arası yolcu taşıyan ulaşım araçları, taksiler, her türlü ticari araç, servis araçları ve içerisinde birden fazla kişi bulunan özel araçlarda geçerli olmak üzere;

  • Maske kullanılmasının zorunlu tutulmasına,
  • Maske kullanmayanların toplu taşıma araçlarına alınmaması, maskesiz olduğu tespit edilen sürücü ve yolculara ayrı ayrı ceza uygulanmasına,
  • Toplu taşıma araçlarında “yolcu oturma kapasitesinin” azami “50’si kadar yolcu alınmasına,
  • Seyahat eden veya durakta bekleyen yolcuların sosyal mesafeye uymalarını kolaylaştırmak amacıyla duraklarda ve araçların içerisinde gerekli uyarıların yapılarak ihtiyaç duyulan tedbirlerin alınmasına,
  • Bütün toplu taşıma araçlarında ve duraklarda genel hijyen şartları sağlanarak sıvı el dezenfektanı bulundurulmasına,
  • Araçlardaki sosyal mesafenin korunması ve vatandaşlarımızın mağduriyetinin önlenmesi amacıyla ilgili kurumlarca yoğunluğu önleyici tedbirlerin alınmasına karar verilmiştir.Alınan bu kararlara aykırı hareket edenlere 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve diğer mevzuatın öngördüğü müeyyideler uygulanacaktır.

Ankara valiliği kararlara uyulmadığı halde cezai işlemler uygulanacağını belirtti.

Sağlık Bakanlığının Cuma günü açıkladığı verilere göre, Başkentte 1000’e yakın Koronavirüs (COVID-19) hastası bulunuyor. Hastalık Ankara’nın merkez bölgeleri olan Kızılay, Cebeci, Mamak, Çankaya bölgelerinde daha fazla görülüyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*