Ankara’ya Yapılması Planlanan Teleferik Ulaşım İçin Çözüm Değil, Düğüm

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Ankara’da ulaşım planlamaları gündemli bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, Ankara Şube Sekreteri Tezcan Karakuş Candan, Yönetim Kurulu üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu ve yedek yönetim kurulu üyesi Özlem Dengiz Uğur katıldı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, teleferik sistemi kurmak isteyen Büyükşehir Belediyesi’ni eleştirdi.

“Dünyadaki teleferik örneklerine bakılarak yapılmış hesaplamalar gösteriyor ki teleferik sistemi milyon dolarla ifade ediliyor, böyle olmasına rağmen, ulaşım sorununu çözmüyor. Teleferik’in taşıyabileceği insan kapasitesi belli.”şeklinde konuştu. Hakkan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin teleferik ulaşımı hakkında bir rapor hazırladıklarını belirterek şunları kaydetti. “ 27 kilometreyi kapsayacak olan 5 hatlı teleferik yatırımı, 324 milyon dolarlık bir maliyeti buluyor. Taşıma kapasitesi ile maliyet kıyaslandığında tartışma götürmez şekilde pahalı, mali açıdan ve ulaşım politikaları açısından uygulanabilir hiçbir tarafı yok”

“Sadece 2 bin kişi taşıyabiliyor”
Mimarlar Odası Ankara Şube sekreteri, Tezcan Karakuş Candan “ Ankara’nın ciddi bir ulaşım planı yok. Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, ulaşımı günlük çözümler üreterek, günlük düşünerek çözemez, günlük düşüncelerle kent yönetilemeyeceğini daha önce gördük 18 yıl metroyu bitiremedi ve Ulaştırma Bakanlığına devretti. Otobüslerle saatte 6 bin kişi, metrobüs ile 12bin- 40 bin kişi, Ankaray gibi hafif raylı sistemlerle 25- 30 bin kişi, metro ile bir saatte 70 bin kişi taşıma kapsitesi varken teleferik ile saatte 2000 – 2500 kişi taşınabiliyor. Teleferik yapmak yerine 10 bin kişiyi taşıyan bir raylı sistem yapılabilir, pahalı, düşük kapasiteli ve kaza yapıldığında ölüm oranı çok yüksek bir ulaşım. Vergilerimizle ayrılan bütçeler bu kadar hoyratça harcanmamalı” şeklinde ifade ederek, Ankara’nın bir an önce bilimsel veriler ışığında ana ulaşım planı yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Kaynak : www.gazetesobe.org

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*