Antakya Yıl Sonuna Kadar Teleferiğine Kavuşacak

Antakya’da Habib-i Neccar Dağı ile Uzunçarşı arasına kurulacak olan teleferik, yıl sonuna kadar hizmete girecek.

Bin 100 metre uzunluğundaki teleferik ile şehir havadan görülebilecek. Teleferik ile dağın zirvesine çıkacak olan ziyaretçiler, buralardaki seyir teraslarını da kullanma imkanı bulacak. Antakya’nın tarihi evlerinin üzerindeki güzergahı takip edecek olan teleferik saatte ortalama bin 200 kişi taşıyabilecek. Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, dağda bulunan bazı tarihi kalıntılar sebebiyle Anıtlar Kurulu’ndan karar beklendiğini, kuruldan engel çıkmaması durumunda yıl sonuna kadar teleferiğin çalışmaya başlayacağını söyledi.

Teleferiğin, tarihi doku içinde Uzun Çarşı’nın başlangıç bölümüne ineceğini anlatan Başkan Savaş, “Amacımız, orada insanları yürüyerek gezdirmek ve esnafa biraz katkı sağlamak.” dedi.

Teleferiğin uzunluğunun bin 100 metre olacağını kaydeden Savaş, “6,5 dakikada çıkacak, 6,5 dakikada inecek. Yani seyahatin toplamı 13 dakika olacak. Ama yukarıda güzel kafeteryalar, çocuk oyun grupları, lokantalar yaparsak, oraya çıkan misafirlerimiz biraz eğlenme, biraz para harcama fırsatı bulmuş olacak.” diye konuştu.

Büyük şehir statüsüne geçmeye hazır olduklarını vurgulayan Başkan Lütfü Savaş, “Antakya’ya kısa dönem içinde bu kadar iş yapan, büyükşehirde çok daha iyi imkanlarla, çok daha fazlasını yapar. Biz kısıtlı imkanlarla bu kadarını yaptık.” dedi.

Kanalizasyon artıklarından kurtardıkları Asi Nehri’nin iki tarafında seyir terasları ve yürüyüş parkuru oluşturduklarını anlatan Savaş, ocak ayından önce nehre bir tekne indirip teknede nikah kıymaya başlayacaklarını belirtti.

Tekne gezintisi için nehirde su tutma sistemi kurduklarını ifade eden Savaş, “Arıtma tesisinden su getirdik, Asi’ye müzenin oradan dibe veriyoruz. O su, dipten nehri yükseltecek. Hem yukarıdan şelale gibi akacak, hem de yazın suyun az olduğu zamanlarda suyu yükseltecek.” açıklamasında bulundu. Antakya Prime Mall gibi biri Odabaşı’nda biri Akiş denilen yerde iki AVM daha yapıldığı bilgisini veren Antakya Belediye Başkanı, şehrin kabuk değiştirdiğini anlattı.

Başkan Savaş, projelerini şöyle anlattı: “Yeni otopark inşaatları sürüyor. Altınçay Mahallesi’nde de büyük bir spor kompleksi yapılıyor. Yeni 23 park ile şehirdeki park sayısı 71′e çıktı. Hayvan pazarı, mezbahane ve hali kaldırıp şehir dışına çıkaracağız. Stadyum da ovadaki yeni yerine taşınacak. Eski stadyumun yerini ise altı otopark olan yeşil alana dönüştüreceğiz.” Habib-i Neccar Dağı’nda belediye sosyal tesisi açacaklarını bildiren Başkan Lütfü Savaş, burada Antakya’nın yöresel yemeklerinin sunulacağını kaydetti.

Antakya mutfağının korunması gereken bir kültür olduğunu ifade eden Savaş, UNESCO’nun ‘Dünya Gastronomi Şehri’ adaylıklarının kabul edildiğini bildirdi. Savaş, “İki yıldır çalışıyoruz. Aday adayıydık, şimdi adayız. Kısmet olursa, adaylığımız kabul edilirse dünyada 4. yer olacağız. Dünya Gastronomi Şehri olarak 3 yer var; birisi Kolombiya’da, birisi İsveç’te, birisi de Çin’de.. Biz dördüncüsü olacağız inşallah.” şeklinde konuştu .

Kaynak : Beyaz gazete

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*