Arkas Lojistik, Temassız Operasyon Mottosuyla Demiryolu Taşımaları Yapıyor

Arkas Lojistik, “Temassız Operasyon” mottosuyla tüm dünyanın COVID-19 virüsüyle savaştığı bu günlerde, uzun zamandır yapmış olduğu demiryolu yatırımları sayesinde karayolunda yaşanmış olan sıkıntılar sebebiyle talebi artan demir yolu taşımacılığında da etken rol oynuyor.

COVID-19 salgınıyla beraber bütün dünya ticaretinde taşlar yeniden dizilirken “Temassız Operasyon” mottosunu benimseyen Arkas Lojistik, demir yolu taşımacılığında zaman ve maliyet avantajı yaratırken fiziki teması en aza indirerek hem iş ortaklarının hem mensuplarının sağlığını ön plana alıyor.

Koronavirüs Açısından En Güvenli Taşıma Modu Demir Yolu

Demiryolu taşımacılığında fiziki temasın diğer nakliyat türlerine kıyasla daha azca oluşu bu sistemi kara yoluna kıyasla daha tercih edilir hale getiriyor. Kara yolunda alınan önlemler nedeniyle oluşan uzun kuyruklar ve uzayan süreçler dünya ticaretinde demiryolu dönemini yine getiriyor. Demiryolu ile 40 TIR’lık bir taşımayı tek seferde sadece iki makinist ile gerçekleştirebiliyor. Karayolunda bu durum, minimum 40 şoför yani 40 insan anlamına geliyor. Bu da temasın azca olması ihtiyaç duyulan şu dönemde salgının yayılmasına mani olarak ticaretin ve taşımanın devam etmesi için çok mühim bir avantaj sağlıyor.

Demir Yolu Taşımalarında Öncü

Demir yolu taşımalarının Anadolu’yu daha çok geliştireceğine inançla uzun yıllardır demir yoluna ehemmiyet veren Arkas, öngörülü yatırımları ile müşterilerine ihtiyacı olduğu anda en uygun çözümü sunmaya hazır. Arkas Lojistik filosunda bulunan 700’den fazla vagon ile Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden limanlarına ithalat ve ihracat konteyner demir yolu taşımaları yapıyor.

Halihazırda Mersin-Yenice ve İzmit-Kartepe’de iki kara terminali planı idame eden Arkas Lojistik,
Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı’nda Türkiye’den ilk treni yükleyerek tarifeli seferleri başlatan firma konumunda. Arkas Lojistik Genel Müdürü Onur Göçmez, “COVID-19 salgını sebebiyle karayolunda gerçekleştirilen kontrollerin oluşturduğu kuyruklar ve aksamalar ticareti negatif yönde etkilemeye başlamışken demir yolu, temassız taşıma nakliyat özelliği yardımıyla bir kere daha sıkıntılı süreçlerin çözümü konusunda en önemli modül konumuna geldi. Biz bu durumun geçici olmayacağını, salgın oradan da yük taşımalarında demir yolu payının artacağını düşünüyoruz” diyor.

TCDD’ye Destek

Bu kapsamda Kütahya Alayunt istasyonundan Derince Körfezi’nde bulunan Evyapport ve DP World Yarımca limanlarına Kütahya’daki sanayicinin yüklerini taşımaya başladık. Burada daha önce TCDD’nin vagonlarını kullanırken bu haftadan itibaren 10 özvarlık vagonumuzda burada hizmet veriyoruz. Böylece buradaki vagon sayımızı da artırmış olduk” diyor. Konya Organize Sanayi Bölgesi’nden Mersin Limanı’na ihracat ve ithalat taşımalarının da uzun süredir devam ettiğine değinen Göçmez, Bu taşımaları da yeniden TCDD’ye ait vagonlarla gerçekleştirdiklerini, son dönemde bu bölgeye de 10 tane özvarlık vagon dedike ettiklerini söyledi. Kayseri’de de 77 tane öz varlık vagonlarının bulunduğu bilgisini veren Göçmez, B”öylece tüm bölgelerdeki özvarlık vagon sayımız 117’yi bulacak” dedi.

Arkas Lojistik olarak vagon taleplerindeki artışla birlikte TCDD’nin tedarik sıkıntısına destek olmak için BTK hattında kendi vagonlarını da kullanıma sokma konusunda TCDD ile iş birliği yaptıklarını kaydeden Göçmez, “Bu hatta da 15-20 özvarlık vagonumuzu hizmete sokmayı planlıyoruz. BTK hattında halihazırda Türkiye’den CIS ülkelerine taşıdığımız yük 65 bin tonu geçti; hatta taşınan toplam yükün nerede ise yarısını yükleniyoruz. Haftada bir olan seferleri haftada ikiye çıkarmayı hedefliyoruz.

İhracatçılarımızın artan taleplerini bu biçimde karşılayacak ve bu zamanda gerek sanayicimizin gerekse devletimizin yanında durmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*