Aslı Nemutlu ‘nun ölümünden TKF sorumlu bulundu

Aslı Nemutlu ‘nun ölümünden TKF sorumlu bulundu :Erzurum’da antrenman kayışı yaparken pist kenarındaki ahşap kar perdesine çarpan milli kayakçı Aslı Nemutlu’nun ölümüyle ilgili bilirkişi raporunda, dönemin Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı Özer Ayık birinci dereceden kusurlu bulundu.

2012 yılında Konaklı Kayak Merkezi’nde antrenman kayışları yapan Aslı Nemutlu (17) pist kenarındaki ahşap kar perdesine çarparak vefat etmişti. Milli sporcunun ölümüyle ilgili olarak Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık’ın da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında, ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek’ iddiasıyla hapis istemi cezasıyla Erzurum Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nden Halim Şener, Spor Genel Müdürlüğü Spor Hukuk Uzmanı İlhami Şahin ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Spor Müdürü Şahin Oğuz’dan oluşan bilirkişi, Aslı Nemutlu’nun ölümüyle ilgili hazırladığı raporu Erzurum Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Ayık’ın asli kusurlu bulunduğu raporda şu görüşlere yer verildi:

“Pistlerin kurulumu ve bunlarda uluslararası standartlara uygun olarak oluşturulacak yapılar ile özellikle yarışlarda ve antrenmanlarda teknik ayrıntılara hakim olması sebebiyle tedbirler konusunda inisiyatif almak Kayak Federasyonu’ndan beklenmelidir. Zira Kayak Federasyonu dolayısıyla yetkilileri, kendi spor branşlarında en üst karar organıdır. Diğer taraftan, yarışma ve benzeri sportif kayak faaliyetlerinde sağlık ve yaralanan kayakçıların ilk yardımı ve taşınması gibi işlerin, organizasyonu düzenleyen yani faaliyetin sahibi kuruluş tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir.

Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün federasyonun talebi üzerine 13-18 Ocak 2012 arasında 2 ayrı yarış için sağlık ekibi teminiyle ilgili olarak Sağlık Müdürlüğü’yle yazışmaları yaptığı, ancak kazanın yarışlardan bir gün önce vuku bulduğu anlaşılmaktadır. Burada dikkate alınması gereken husus, özellikle kayak ya da hızın ön plana çıktığı diğer sporlarda yarışmanın provası niteliğinde olan antrenmanlarda yarış derecelerine çok yakın dereceler elde edilmekte ve hatta bazen de yarış derecelerinin üzerinde performanslar ortaya konabilmektedir. Dolayısıyla organizasyonu düzenleyen federasyonun bilgisi dahilinde ve antrenör gözetiminde yapılan antrenmanlarda yarışlarda alınan koruyucu önlemlerin aynısına ihtiyaç duyulacağı açıktır.

Türkiye Kayak Federasyonu’nun kullanımında bulunan tesislerde; kazanın ölümle sonuçlanmış olmasının nedeni, pistte olması gerekenden yakın olarak konumlandırılmış ahşap kar perdelerinin işlevinden çok, sporcuların 13 metre kottan düşmelerini önlemeye yönelik bir amaç gözetilerek yapılmasıdır. Teknik rapordan anlaşıldığı gibi söz konusu yapının en azından kalın profil ahşap direklerinin dahi sünger veya benzeri bir malzeme ile kaplanması yoluna gidilmemesi, piste uluslararası standartlara uygun olmayan bir şekilde ve mesafede konumlandırılması, kar perdesinin önünde A ve B tipi güvenlik ağları önlemi alınmayarak yarışmanın bir unsuru olan antrenmanda kayakçı güvenliğinin sağlanması gereğinin yerine getirilmediği kanaati oluştu.