Balçova teleferik tesislerinde evdeki hesap çarşıya uymadı

Balçova teleferik tesislerinde evdeki hesap çarşıya uymadı :Teleferiğin periyodik bakımını öne çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, 12 Ağustos’ta tesisin 10 gün kapalı olacağını duyurmuştu. Fakat teleferiği taşıyan çelik halatların uzama yapması bu öngörüyü çürüttü

Açıldıktan 13 gün sonra yoğun ilgi ve aşırı sıcaklar gerekçe gösterilerek bakıma alınan Balçova Dede Dağı üzerindeki teleferik tesislerinde, evdeki hesap yine çarşıya uymadı. 12 Ağustos’ta, açık kaldığı 13 günlük sürede yaklaşık 40 bin kişinin binmesi nedeniyle sonbaharda yapılması öngörülen periyodik bakımı öne çekerek teleferik tesislerinin 10 gün süreyle hizmet veremeyeceğini duyuran Büyükşehir Belediyesi’nin öngörüsü, diğer projelerde olduğu gibi bu işte de tutmadı. Büyükşehir Belediyesi tarafından öngörülen 10 günlük süre dolmasına rağmen tesis, yolculu seferlere açılamadı. Açılış öncesi güvenlik testleri başarıyla tamamlanarak, uluslararası bağımsız sertifikasyon kuruluşundan gerekli onay aldığı açıklanan tesiste kabinleri taşıyan çelik halatların uzama yaptığı öğrenildi. Yüklenici STM Firması tarafından halatların kısaltıldığı teleferiğin en iyimser tahminle bu hafta içinde açılacağı belirtildi. Saatte 1200 kişiyi taşıyacak şekilde tasarlanan ve uluslar arası bağımsız sertifikasyon kuruluşları tarafından denetlendiği açıklanan tesisin hizmete girdikten 13 gün sonra taşıyıcı çelik halatlarının uzama yapması ve ardından da bakıma alınması tesisin güvenliğini de tartışmaya açtı.

SIKINTILARLA AÇILDI
İzmirlilerin 1974 yılından 2007’ye kadar yoğun ilgi gösterdiği günü birlik dinlenme alanlarından biri olan, şehrin en güzel manzaralı mekanlarının başında gelen Balçova Teleferik Tesisleri, 30 Temmuz günü yeniden açılmıştı. Tesis, 2007’de Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin, yıpranma tespiti ve kullanılmasında sakınca olduğu yönündeki raporu üzerine kapatıldı. Önce iyileştirme düşünüldü ancak malzeme ve teknoloji standartlarının bugün geçerli olmaması, AB uyumlu yeni standartların Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2009 yılında kabul edilmesi üzerine onarımdan vazgeçilerek, yeni bir teleferik yapılmasına karar verildi. Bunun için 2011 yılından itibaren ihaleye çıkılmaya başladı. İlk iki ihale, çeşitli sebeplerle iptal edildi. Üçüncüsü ise Kamu İhale Kurumu’na yapılan itirazlar ve dava süreçleri sebebiyle uzun süre sonuçlanamadı. Sonunda ihaleyi kazanan firmaya, Nisan 2013’te yer teslimi yapıldı. Firma, bu süreçte ekonomik sıkıntılar yaşadı fakat yine de yapıma devam etti. Üç kez süre uzatımı aldı. İnşaat sürerken tesisin yer aldığı Dede Dağı’nda bulunan binaların tadilat ve çevre düzenlemesi de yapıldı. Tesis 30 Temmuz’da, Başkan Kocaoğlu’nun da katıldığı törenle açıldı. İlk gün belediye meclis üyeleri, bürokratlar ve basın mensuplarını ağırlayan tesis yolculu seferlere bir gün sonra yani 31 Temmuz’da başladı. Taşıyıcı sistemler ilk arızasını açılıştan 9.5 saat sonra yaptı. Havada asılı kalan kabinlerde mahsur kalan vatandaşlar daha sonra tahliye edildi. Tesis daha sonra bir arıza daha yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 12 Ağustos’ta yazılı açıklama geçerek tesisin 10 gün süreyle bakıma alındığını duyurdu. ‘Teleferik keyfine mola’ başlıklı açıklamada tesisin bakıma alınmasına gerekçe olarak aşırı sıcaklar ve kısa sürede beklentilerin çok üzerinde yolcu taşınması gösterildi. Belediye 8 ve 9 Ağustos’ta 12 bine yakın biletli yolcu taşındığına dikkat çekerek tesisin açık kaldığı 10 günlük sürede taşınan biletli yolcu sayısının 37 bin 811’i bulduğunu açıkladı.

METRO 9 YILDA BİTTİ
2005 yılında temelini attığı metro Üçyol – Üçkuyular Metrosu’nu 9 yılda ancak hizmete sokabilen ve bir çok projeyi öngörülen sürede tamamlayamadığı için eleştiri konusu olan Büyükşehir Belediyesi’nin öngörüsü bu sefer de tutmadı.