Balkanların favori kayak merkezleri

Balkanların favori kayak merkezleri :Şu an yazımı yazarken bile hava serin ama güneşli. Biz İstanbullular kışın ilk karını görmeden kışın geldiğini kabul etmiyoruz. Hava ne kadar soğursa soğusun kürkleri, montları çıkarmıyoruz. Bu senede kış sert gelecek gibi ama en azından geç gelecek gibi.

Whitefest

Kışın gelişini, ben de her sene elime geçen Uludağ’daki en büyük gençlik festivali Whitefest broşürleriyle idrak ediyorum. Kış demek kar topu demek, şömine demek, kestane demek ama kış sporlarıyla ilgilenenlerimiz için ilk kar tanesiyle aklımız direkt kayak tatillerine gider. Bu kar tatillerinin en babası Whitefest. Ve bu sene festivalde birçok yakın arkadaşım sahne alıyor. Murat Dalkılıç, Berkay konserleri ve DJ’lerden David Şaboy ve Emrah Göktaş performanslarını duyduğum zaman “Tamam istikamet Uludağ’ dedim. 3 farklı tarih, Serdar Ortaç, Hande Yener, Bengü, Hakan Altun ve birçok ünlü sanatçı… www.whitefest.com

Kaya Palazzo

Bir diğer favori kayak merkezim Kartalkaya. Ama bu Kartalkaya sevdasında dağın en lüks ve yeni oteli Kaya Palazzo’nun katkısı çok. Çocukluğumdan beri ailemle dünyanın en iyi kayak pistlerini gezmiş olmamıza rağmen Palazzo gerçekten bir dağ sarayı diyebilirim. Otelin şatafatından çıkıp kaymak istemiyorsunuz bile. Bir de pist üzerindeki eğlence tesisi Drop Lounge’un happy hour’larının keyfi de bir başka. Kaymayı bilmeyenler için tüm gün Drop’un terasında sıcak çikolata ve sahlepinizi içerek kayanları izlersiniz havada biraz güneşliyse deymeyin keyfimize.
Evet ülkemizde birçok kayak merkezi alternatifi var ama ulaşım-konaklama-kayak kirası vs derken maliyette yüklü oluyor. Bu hafta size aynı bütçeyle gidebileceğiniz Balkan dağlarının bazı önemli ama keşfedilmemiş kayak merkezleri hakkında kısa bilgiler vereceğim. Belki kış tatili rotanızı çizmenizde alternatif olur.

BALKAN DAĞLARI

BANSKO (Bulgaristan): Listede favorim geçen sene 2 haftaya yakın bir süre geçirdiğim kayak merkezi. Dağdan öte bir tatil kasabası Bansko. 24saat açık kumarhaneler, yöresel lezzetlerin olduğu restoranlar ve gece kulüpleri. Akşamüstü partileri bile düzenleniyor. Çoğunlukla profesyoneller için tasarlanmış pistler ve pistlerin ortasında bulunan kafelerdeki leziz yemekler yorgun kayakçılara birebir.

KOPAONİK (Sırbistan): Ülkenin en büyük kayak merkezi. Yakın zamanda pistler ve sosyal tesisler yenilenmiş. Bu merkezin en iyi özelliklerinden biri gece kayağı yapılabilmesi. Ayrıca sıkça güneşli havada kayak yapma fırsatınız oluyor. Tek kötü özellik ise havaalanından 4.5 saat gibi bir sürede dağa çıkabiliyorsunuz.

JAHORİNA(Bosna Hersek): 1984 Kış Olimpiyatları için inşa edilmiş olan merkez zaman içerisinde büyük gelişim göstermiş. Burası da Bosna Hersek’in en büyük kayak merkezi fakat diğer ülkelere göre daha az pist alternatifi var. Özellikle snowboardcuların tercih ettiği bir lokasyon. Buranın avantajı da havaalanına sadece 30 dakika uzakta olması.

PAMPOROVO (Bulgaristan): Balkanlar’ın en popüler kayak merkezlerinden biri. Fiyatlar çok uygun bu nedenle yerel halkında çok tercih ettiği bir yer. Nedenini bilmiyorum ama Türk turistlerin en memnun ayrıldığı merkez. Uygun fiyatlı birçok 5 yıldızlı otel seçeneği var. Gece hayatı pek canlı değil fakat yöresel lezzetlere ulaşabileceğiniz birçok restoran alternatifi var. En güzel özelliği manzarası. Tarihi kalıntılar ve çam ağaçları adeta görsel şölen.

POİANA BRASOV (Romanya): Çocukluğumda birkaç sefer gitmiştim. Kayak dışında buz pateni, binicilik gibi aktivitelerde yapıyorduk. Gece kayağı için yerden aydınlatmalı pistleri mevcut. Ve profesyonel kayakçılara özel, farklı dizayn edilmiş slalom pistleri bulunuyor.

KRANJSKA GORA (Slovenya): Genellikle ailelerin tercih ettiği bir merkez. Kayağa başlamak için çok elverişli. Her seviyeye uygun pist mevcut. En önemli özelliği ise 50 yıla yakındır slalom yıldızlarını test eden dünya kupası siyah pistine sahip oluşu. Havaalanına olan uzaklığı ise 1.5 saat.