Başkan Güler: Boztepe Teleferik Hattının Bakımı İçin 2 Milyon TL Yatırdık

baskan guler teleferigin bakimi icin milyon tl yatirdik
baskan guler teleferigin bakimi icin milyon tl yatirdik

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Altaş TV’de yayınlanan “Ordu’yu Yönetenler” programının canlı yayın konuğu oldu. Funda Altaş Şimşit’in sorularını yanıtlayan Başkan Güler, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve planlanan çalışmaları masaya yatırarak gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

“ÇOK VERİMLİ BİR YAZ SEZONU GEÇİRDİK”

Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak yaz sezonunda yapılan çalışmaları değerlendiren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, dolu dolu bir yaz sezonu geçirdiklerini söyledi.

Alt yapı ve üst yapı çalışmalarından sosyal belediyeciliğe, spor ve turizmden tarım ve ekonomiye büyük önem verdiklerini söyleyen Başkan Güler, çalışmalar anlamında çok verimli bir yaz sezonu geçirdiklerini söyledi. Başkan Güler, “Bu yaz hem de kendimizi test ettik. 750 bin nüfuslu bir ilin 2 milyona kadar çıktığını gördük. Yaz sezonunda ciddi büyüklükte yağmurlar yağdı. Bu yağışlarda aldığımız tedbirlerle herhangi bir can sıkıcı bir durum olmadı. Halkımızı denizle buluşturduk, spora ağırlık verdik. Triatlon yarışları gerçekleştirdik, kendi ürettiğimiz kanolarla denizimizi renklendirdik. Tüm bu çalışmaları yaparken belediyecilik faaliyetlerimizi de hız kesmeden sürdürdük. Toplamda 1345 km yol yaptık. Bunun dışında 1200 km su hattını ilimize kazandırdık. Bütün asbestli boruları değiştirdik. Gölet inşaatlarımız devam ediyor. Yaptığımız çalışmalarla kayıp kaçak oranımızı yüzde 56’dan yüzde 36’ya düşürdük. Bu 5 milyon metreküp su yapıyor. Fatsa ilçemizin suyu kadar bir suyu kaçaktan kurtarmış olduk” dedi.

“ORDU ÇOK HAREKETLİ BİR YER OLDU”

Klasik belediyeciliğin dışında bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Başkan Güler, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Tarım ve hayvancılığa önem vermiştik ve bu durum başka bir boyuta taşındı. Bu durum bizi çok memnun ediyor. Bir yandan ilave bir istihdam ve geçim kaynağı oluşturdu. Biz klasik belediyeciliğin dışında çalışıyoruz. Çöpü toplayarak elektrik üretiyoruz. Ünye’nin başına bela olan 35 yıllık çöpü kaldırdık. Fatsa’daki çöpü kaldırdık ve bölgenin katma değerini artırdık. Kendi yönetim becerilerimizi ilişki yönetimine çevirdik. Ankara’da güzel bir itibarımız var. Turizm anlamında ilimizde önemli çalışmalar yaptık ve artışı sağladık. Bu yaz ilimizde önemli misafirlerimizi de ağırladık. Önemli yatırımlarımızı devreye aldık. Kano Park’ın açılışını yaptık ve büyük bir yankısı olduğunu gördük. Hafta sonları Giresun ile birleşiyoruz. Herkes buraya geliyor. Bir yandan Amasya ve Tokat Ordu’ya akıyor. Yaylarımız çok fazla ziyaretçi ağırlıyor. Ordu çok hareketli bir yer oldu”

“İŞ BULMAYI KENDİMİZE DERT EDİNDİK”

Sosyal belediyeciliğe önem verdiklerini ve istihdamı dert edindiklerini dile getiren Başkan Güler, bu alanda önemli hizmetlere de imza attıklarını ifade ederek şunları kaydetti:

“Sosyal belediyeciliği oldukça önemsiyoruz. İşsiz insanlarımıza iş bulmayı kendimize dert edindik. Tarımda açtığımız imkânlar aynı zamanda istihdama da çözüm oluyor. İlimizde ayrıca 70 bin engelli vatandaşımız 130 bin emeklimiz var. Tüm grupların taşınması, evde bakımlarını üstleniyoruz, bulaşıklarını yıkıyoruz. Tüm bunların yanı sıra 157 bin çalışan, 130 bin öğrencimiz var. Öğrencilerimize indirimli hareket ediyoruz. Esnafımızı unutmadık yaklaşık 800 esnafımıza 2 bin TL destek verdik. İlçe belediyelerimizle koordineli çalışarak tüm bunların üstesinden geldik. Hayvan Hastanemizi bitirdik, Tıbbi Atık Tesisimizi kurduk. Yaz aylarında doğal afetlerle de mücadele ettik. İtfaiyemiz geçmişten bu yana Ordu’nun sınırlarını aşan bir başarı göstererek Elazığ’a, Malatya’ya, İzmir’e gittiler. Sel bölgelerine iş makinaları ile destekte bulunduk. Yağan o büyük yağmurları hem biz başarı ile atlattık. Bunlar ve daha nice çalışmalarla dolu dolu bir yaz geçirdik”

“19 İLÇEMİZ İLE UYUM İÇERİSİNDE ÇALIŞIYORUZ”

19 ilçe ile uyum içerisinde hiçbir ayrım yapmadan çalıştıklarını vurgulayan Başkan Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz 19 ilçemizle uyum içerisinde hiçbir fark gözetmeden hiçbir ayrımcılık yapmadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kendi bünyemize iş makinaları kazandırdık. Bildiğiniz üzere kiralamadık, müteahitle de çalışmadık. Kendi iş makinalarımıza sahip olmamız bizim avantajımız oldu. Asfalt plentimiz, taş ocaklarımız var bu sayede gece gündüz demeden hiç durmadan yollarımızı yapmaya devam ediyoruz. OKSİ’miz çok iyi çalışıyor. İlçelerimizde göletler inşa ediyoruz. Yağmur sularını tutarak hem seli önlemeyi hem de su ihtiyacını karşılıyoruz. Su verimliliği ile ilgili önemli çalışmalar yaptık ve meclisten geçirdik. Bu sayede sarnıç yaparak su yönetimini sağlıyoruz. Kuraklık sorunu ortaya çıktı. Ordu’muz ileride yaşanabilecek bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Bu kapsamda şehircilik faaliyetlerimizi yapıyoruz ki gelecek misafirlerimiz için önemli çalışmalar yapıyoruz. Şehrimizin mimarisi için 19 ilçemizde mimari proje yarışması yaptık. Bahçeli evler olsun istedik. Tüm hemşehrilerimiz pandemiden sona artık apartmanlarda yaşamaktan ziyade müstakil evlerde yaşamayı arzu ediyorlar. Biz şuan tekne imalatını kendimiz yapıyoruz, karavan imalatı içinde çalışma yapmayı planlıyoruz. Ordu çok güzel bir yer olacak. 19 ilçemizde toplu villa alanları yapmayı düşünüyoruz”

“KENDİ ENERJİMİZİ ÜRETMEK İSTİYORUZ”

Enerji alanında birçok çalışma yaptıklarını ve çeşitli alanlarda yeni çalışmalara imza attıklarına dikkat çeken Başkan Güler, şu bilgileri verdi:

“Yenilenebilir enerji yasası benim Bakan olduğum dönemde çıktı. Sonra Enerji verimliliği yasasını çıkardık. Şimdide bunların dışında kalan alanlarda adımlar atıyoruz. Bunlardan bir tanesi rüzgâr. Şu anda Türkiye de belki de ilk olacak, belediye rüzgâr enerji santrali kuracak. Bu santrali Akkuş’a kuruyoruz. Dev rüzgâr gülleri kurulumu için tüm görüşmelerimiz sürüyor. Fındık kapsülünden elektrik üretmek için etüt çalışmalarımız devam ediyor. Fındık kabuğundan aktif karbonu başardık ve fabrikasını kurmak için planlamalarımızı yapıyoruz. Dalgadan elektrik üretmek istiyoruz. Dünya da çok yaygın değil ama denemelerini yapmayı düşünüyoruz. Jeotermal alanında da çalışmalarımız var. Tüm bu çalışmalarda çok başarılı bir noktaya geldik. Enerjimizi kendimiz üretirsek sanayide de daha düşük kullanılacak”

“ORDU’NUN HER YERİNDEN TARİH FIŞKIRIYOR”

Fatsa’da geçtiğimiz günlerde başlanan arkeolojik kazılarla ilgili açıklamalarda bulunan ve Ordu’nun her yerinden tarih fışkırdığını belirten Başkan Güler, sözlerine şöyle devam etti:

“Ordu’nun her yerinden tarih fışkırıyor. Nereye kazma atsak bir sürprizle karşılaşıyoruz. Bu bize Ordu’nun çok zengin tarihi kaynakları olduğunu gösteriyor. Fatsa’da kazı alanında yeni lahit mezar açıldı. Yapılan incelemelerde bölgenin erken Hristiyanlık dönemine ait olduğu düşünülüyor. Bu da Molla Fenari ve Ayasofya dönemine denk geliyor. Daha önce Polamanium olarak bilenen bölge önemli bir yerleşim yeri ve adı sonradan Bolaman olmuş bir yer. Dolayısıyla burada bulunan mezarlar, lahitler bölgenin zengin bir yerleşim merkezi olacağının gösteriyor. Orada çalışmalar sürüyor. Alanı bir müzeye çevirebiliriz. Belki hepsi bir yerde etnografya müzesi haline gelebilir. Kurul Kalesi, Yoroz buralarla ilgili çalışmalarımız var. Fatsa’da Cıngırt Kalesi var, denize kadar uzanan dehlizleri bulunuyor. Ünye’deki kale, Gölköy’deki kale birçok tarihi mekanımız ile ilgili çalışmalarımız var”

“KURUL’U ZİYARETE AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

Ordu’nun önemli arkeolojik alanlarından bir tanesi olan Kurul Kalesi’nde kazı çalışmalarının da aralıksız sürdüğünü vurgulayan ve alanı ziyarete açmayı planladıklarını aktaran Başkan Güler, şu görüşlere yer verdi:

“Kurul çalışmalarında en büyük çalışmayı yaptık aslında. 3-4 ay bir çalışma dönemi vardı ben onu 12 aya çıkardım. Burada hiç durmadan çalışıyorlar. Kazı alanında 20 çalışan var, burada çalışanların parasını da biz veriyoruz. Çalışmaları sürdüren çok kıymetli bir de hocamız var. Kurul Kalesi’ni tıpkı Göbeklitepe gibi üstünü kapatarak ziyarete açmayı düşünüyoruz”

“BİZ TAKLİT EDEN DEĞİL, TAKLİT EDİLEN OLACAĞIZ”

Altınordu ilçesinde hizmete sundukları nostaljik tramvayın olumlu tepkiler aldığını balon turizminde ise önemli bir mesafe kat ettiklerinin altını çizen Başkan Güler, ilçeler için yeni sürpriz projeler hazırladıklarını belirtti.

Başkan Güler, şöyle konuştu:

“Tramvayın diğer ilçelerimizde olmasının bizim için bir mahzuru yok. Bu iş başlı başına bir nostalji. Tahminimizden öte büyük bir etki yaptı. Diğer ilçelerimiz için de benzer sürprizlerimiz olacak. Hepsini ilk önce deniyoruz, daha sonrası ise yaygınlaştıracağız. Bu nostaljiyi halkımızın tatmasını istedim. Balon turizmi için yaklaşık 1,5 yıldır rüzgâr ölçümleri yapıyoruz. İçerisinde insan taşınacağı için neticesinde bir hava aracı. Kazasız belasız olması için emniyet tedbirlerine dikkat ediyoruz. Şu an için testleri yapılıyor. Lisans çalışmaları da iyi bir şekilde ilerliyor. Aybastı Perşembe Yaylası’ndan bu çalışmaya başlayacağız. O muhteşem mendereslerde herhalde insanlarımızın aklı başından gidecek. Peşinden diğer yerleri deneyeceğiz. Altınordu’da bir deneme yaptık. Orada da denizimiz var, bir yanlışlık olmasın diye kılı kırk yarıyoruz. Çoğu yerde başı çekiyoruz. Biz taklit eden değil, taklit edilen olacağız”

“1345 KM YOL YAPTIK”

Ordu’nun çok geniş bir yol ağına sahip olduğunu ifade eden ve tüm bu çalışmaları kendi iş makinaları ile yaptıklarına dikkat çeken Başkan Güler, “Biz bir bütçe ile üç yıllık iş yapmışız” dedi.

Başkan Güler, sözlerine şöyle devam etti:

“Trakya’da bir sene de yapılanı biz neredeyse bir ayda yapıyoruz. Aşağı yukarı toplamda 1345 km yol yaptık. Hiç durmadan çalışıyoruz. 27 bin 500 km yolumuz var. Türkiye’de ya biriz ya ikinciyiz bu konuda. Neredeyse İstanbul’un yollarına eşitiz. Ordu 11 derenin üzerine kurulmuş bir şehir. Bütün alt yapıyı değiştiriyoruz. Mesela Sırrıpaşa. Biz özellikle bu işleri kendi iş makinalarımız ile yapıyoruz. Kendimizde kalıyor para o yüzden biz çok iş yapıyoruz. Biz bir bütçe ile üç yıllık iş yapmışız. Biz eğer bütün o borçlarımızı ödeyip de hiçbir şey yapmasaydık 1 milyar lira yani eski para ile 1 katrilyon zarar etmiş olacaktık. Şu anda biz kardayız. Yani hem iş yaptık hem de borçlarımızı ödüyoruz”

“DÜNYANIN GELECEĞİ DÖRT KONU ÜZERİNE TOPLANIYOR”

Dünyanın geleceğinin gıda, turizm, yazılım ve enerji alanında toplandığını anımsatan Başkan Güler, bu doğrultu da 4 şirket kurduklarını vurguladı.

Başkan Güler, açıklamalarına şu sözlerle sürdürdü:

“Yazılım da çok iyi bir ekibimiz var. Dünyanın da geleceğine bakarak 4 şirket kurdum. Dünyanın geleceği dört konu üzerine toplanıyor. Bir tanesi gıda, ikincisi turizm, üçüncüsü yazılım, dördüncüsü ise enerji. Bizim süper bir gençliğimiz var. Bu çocuklara biz bir gelecek hazırlıyoruz. Onlara yazılım merkezi kurduk, kodlamayı öğrettik robotik yazılımları yapıyorlar. Çok iyi bir ekip oluşturduk. Mesela bir su sayacı yaptık. Türkiye’nin en iyi sayacını yaptık ve şu an da Ağrı’ya sipariş veriyoruz. Bizden satın almak istiyorlar. Yazılımı sadece bizim gençlerimize ait, tamamen kendileri tarafından oluşturuldu. Aynı zamanda bütün belediyenin programlarını biz orada yaptırıyoruz. Mesela bir sosyal market açtık. Onunda programını bizim yazılımcılarımız yazdı”

“KİRAZLİMANI’NDA YANLIŞ BAŞLAYAN İŞİ DÜZELTTİK”

Altınordu ilçesi Kirazlimanı Mahallesinde deniz kenarında yükselen 3 adet gökdelen ile ilgili konuşan Başkan Güler, şu ifadelere yer verdi:

“Kirazlimanı’nda ki yapılaşma ile ilgili kimin ne hakkı varsa vereceğiz. Tabiri caizse helalleşeceğiz. Orada yanlış başlayan bir iş vardı, onu düzelttik. Bu yanlış işten daire alan kim varsa onların paralarını geri ödeyeceğiz. Bunun kararını da aldık. Bu arada Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile bu konuyu da görüştük. Ayrıca firma ile de bu konuda görüşmelerimiz oldu. Şuan için en ufak bir sorun dahi söz konusu değil. Ekiplerimiz tarafından finansal formaliteler tamamlanıyor. Yani burada kimse mağdur olmayacak. Ödemeleri yapacağız. Sonraki dönemde bu alan sadece yeşil alan olarak kalacak. O yeşil alan Ordu’nun yeni yaşam alanı olacak. Geçmişte halka kapalı olan bu alanda şuan vatandaşlarımız denize girip, güneşlenebiliyor. Milletimizin anayasal hakkı olan bir durumdan bu yapı nedeniyle mahrum olacaktı. Ama dediğimiz gibi yanlış bir işi düzelttik. Şu an bu alan tamamen halka ait. Bende geri vites yok. Yanlış başlayan bir iş, yapılan yıkım ile doğru bitti. Onun için bu konuda yapılan yıkım kararının arkasındayım”

“İMAR’DA ORDU’NUN GELECEĞİNİ KURTARDIK”

Kirazlimanı’nda alınan kararın Ordu’nun geleceğini kurtardığının altını çizen Başkan Güler, şunları kaydetti:

“Bu karar sadece Kirazlimanı’ndaki yapılara ait bir karar değil. Bu yapı Ordu’nun bütün imarını etkiliyor. Bu yapı gelecekte emsal olacaktı ve bütün sahillerimiz buna benzer yapılarla dolacaktı. Biz Ordu’nun geleceğini kurtardık. Biz aynı kararlılığı imarda da gösteriyoruz. Şuan gündemde bir imar konusu var. Şuan imar’da en ufacık bir durum veya bir kayırmacılık söz konusu dahi olamaz. Biz yaptığımız bu imar düzenlemesinde şehrin bütünselliğine bakıyoruz. Eskiden imar dendiği zaman herkes kendi çıkarına bakıyordu. Şehri düşünen yok. Şehir bir bütün. İmar düzenlemesini yaparken bu bütünselliği dikkate aldık. Çok iyi bir çalışma ortaya çıktı. İtirazlar var ekiplerimiz onları inceliyor. İmar konusunda hatır-gönül durumu asla yok. Böyle olanlar belediyeden dahi içeri giremezler. Biz şehrimizi çok güzel bir geleceğe hazırlıyoruz. Yeni yapılan imar düzenlemesi ile 180 bin metrekare yeni yeşil alanımız ortaya çıktı. Ayrıca gelecekte yapılacak istimlak bedellerinden devlete 80 milyonluk bir ödemeden kurtardık. Biz Ordu’muzun geleceğini iyi bir şekilde devam ettirmesi için elimizden geleni yapacağız”

“DURUGÖL ALANINDA SATIŞ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Durugöl Büyükşehir Yerleşke’sinin satış durumunun söz konusu olmadığını belirten Başkan Güler, ne yaptığını bilen ve ona göre adım atan bir ekibe sahip olduklarına dikkat çekti.

Başkan Güler, konuyu ilişkin şu açıklamaları yaptı:

“Durugöl alanın satışa çıkartılma gibi bir durum söz konusu değil. Sadece burayla ilgili bir karar alındı. Tıpkı kovboy filmlerinde olduğu gibi bir çubuğun ucuna bir şapka taktık. Kimin nerden ateş edeceğini gördük. Buranın satışı ile ilgili iddialar söz konusu değil. Bu alanda 3 tane yer var. Bu üç yerde şuan kullanılıyor. Boş olan yerle ilgili de bir proje hazırladık. Duruma göre bakacağız. Netice itibariyle biz ekip olarak ne yaptığını bilen ve ona göre adımını atan bir ekibiz. Yani burada en ufak bir sorun yok. Bu arada ben eski ile yeniyi asla kıyaslamıyorum. Böyle yapmak benim tarzım değil. Ancak şunu belirtmek isterim ki, belediye başkanlığı yapan bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bir ismimiz var 50 yıldır oluşturduğumuz, bu dönem içinde bu ismimde en ufak bir benek olsun istemem”

“BOTANİK PARK ALANINI REHABİLİTASYON MERKEZİ YAPACAĞIZ”

Altınordu ilçesi Eskipazar Mahallesinde bulunan Botanik Park arazisinde yapılacak çalışmalarla alanı cazibe merkezi haline getireceklerini dile getiren Başkan Güler, “Kendi bakanlığım döneminde hazırlanan muhteşem bir proje vardı. Ancak bu proje daha sonra değiştirildi. Acayip bir parka dönüştürüldü. Ancak bizim ilk yaptığımız proje başka bir şehre gönderilmiş. Şuan bu alanı geri alıyoruz. Çok küçük detaylar kaldı. Biz bu alanı çok iyi bir şekilde değerlendireceğiz. Bu alana rehabilitasyon merkezi yapacağız. Buraya yapılacak tesislerle bu alan çok güzel bir çekim alanı olacak. Özellikle gençlerimiz bu yeni projeye bayılacak. Bu alanda diğer alanlarda olduğu gibi halka açık olacak” diye konuştu.

“HALKIMIZIN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Boztepe Teleferik hattında devam eden bakım onarım çalışmaları hakkında kamuoyunu bilgilendiren Başkan Güler, önceliklerin halkın sağlığı ve güvenliği olduğunu söyledi.

Başkan Güler, sözlerini şöyle tamamladı:

“Teleferikte bakım normal şartlarda 2020 yılında yapılacaktı. Ancak pandemi nedeniyle gelmediler. Daha sonra geldiler, çalışmaları yaptılar ve bizlere verdikleri raporlarda kendi ekiplerimiz bazı arızalar gördü. Bu verilen rapor doğrultusunda teleferik daha düşük kapasitede ve daha düşük hızla çalışabilirdi. Ancak biz bunu uygun görmedik. Önemli olan halkımızın sağlığı ve güvenliği. Bu nedenle durdurma kararı aldık. Firma yetkilileri durdurduğumuzu bizden öğrendiler ve bize bu konuda hak verdiler. Biz onların projesindeki bizlere verdikleri raporu düzeltmiş olduk. Şuan siparişi verildi. 2 milyon TL de parasını yatırdık. Ödemeleri gerçekleştirdik. Kısa süre içinde çalışmaların başlamasını bekliyoruz. Ayrıca firma ile ilgili de hukuki süreç devam ediyor. Ayrıca Boztepe’ye çıkmak isteyen vatandaşlarımız için Teleferik alt istasyonun olduğu bölgede araçlarımız var. Onları ücretsiz bir şekilde Boztepe’ye çıkartıyoruz”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*