BTK Demiryolu İle Yük Taşımacılığı Orta Asya’ya Kadar Uzatılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Nisan 2020’de Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Konseyi) “Kovid-19 Salgınıyla Mücadelede İşbirliği ve Dayanışma” konulu olağanüstü video konferans zirvesine katıldı.

Tüm insanlığın şu an görünmez bir düşmana karşı zor bir savaş yürüttüğünü belirten Erdoğan, Türk Konseyi’nin bu olağanüstü zirvesinin koronavirüs salgınıyla mücadelede ülkeler arasındaki dayanışmayı perçinleyeceğini ifade etti.

‘’Hazar Geçişli Orta Koridorun Güçlendirilmesi Önemli’’

Salgının etkisiyle aynı zamanda küresel çapta bir sosyo ekonomik krizle de karşı karşı olunduğuna dikkat çeken Erdoğan: “Aldığımız tedbirler aramızdaki ticareti olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle ulaştırma, gümrük, sınır geçişleri gibi alanlarda halk sağlığını gözetmek suretiyle, olabilecek en pratik çözümleri, en kısa zamanda hayata geçirmeliyiz.’’ dedi.

Yaşanan gelişmelerin, Hazar geçişli orta koridorun güçlendirilmesinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden Erdoğan, “Bu ulaştırma koridorunda temassız dış ticaret ve çok modlu taşımacılık sistemlerinin geliştirilmesini teminen somut adımlar atmak için işbirliğimizi yoğunlaştırmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

” BTK Hattı Üzerinden Günlük Ek 3 Bin 500 Ton Yükün Taşınabilmesi İçin Çalışılıyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında yük taşımacılığı için kullanılan demiryolu taşımacılığını Orta Asya’ya kadar uzatabileceklerini söyledi.

Erdoğan, “Bakü-Tiflis-Kars hattı üzerinden mevcut yüke ek günlük 3 bin 500 ton yükün taşınabilmesi için çalışmalar yapıyoruz.” ifadesini kullandı.

Koronavirüs önlemleri kapsamında kapanan karayolu geçişleri nedeniyle Azerbaycan ve Kazakistan’ın Türk taşımacıları açısından önemli bir transit güzergah haline geldiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu bağlamda konsey üyelerimizden geçiş belgesi kotası, geçiş ücretleri, sürücü vizeleri gibi konularda kolaylık sağlamalarını bekliyorum. Ro-Ro hatlarındaki ücretlerde indirime gidilmesi, ihtiyaç duyulan ilave geçiş belgelerinin temini, geçiş ücretlerinin mütekabiliyet çerçevesinde kaldırılması özellikle önem arz ediyor.” şeklinde konuştu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*