Bursalı dağcılar, Fransız Alplerine tırmanış hazırlığını Uludağ’da yapıyor

Bursalı dağcılar, Fransız Alplerine tırmanış hazırlığını Uludağ’da yapıyor :Bursa Uludağ Dağcılık Kulübü (ULUDAK) üyeleri eksi 13 derecede Fransız Alplerine yapacağı tırmanışın hazırlığını Uludağ’ın zorlu koşullarında yapıyor.

Uludağ Dağcılık Kulübü üyesi 6 dağcı, yaklaşık 2 metrelik karda bir günlük yürüyüşün ardından dondurucu soğuğa aldırmadan kar ve buzlu parkurda tırmanışını başarıyla tamamladı.

Uludağ Dağcılık Kulübü Başkanı İsmet Şentürk başkanlığında yapılan tırmanış yer yer tehlikeli anların yaşanmasına neden oldu. Şiddetli poyrazda yapılan tırmanış sırasında Başkan İsmet Şentürk zaman zaman diğer dağcıları uyararak aşağı düşmemeleri için nasıl yürümeleri gerektiğini öğretiyor.

Derin kar ve buzlu ortamda gerçekleştirilen kar ve buz kulvarlarında tırmanış eğitimi sırasında yorulan dağcılar belirli aralıklarla dinlenerek tırmanışını sürdürdü.

FRANSIZ ALPLERİNE HAZIRLIK TIRMANIŞI

Uludağ Dağcılık Kulübü Başkanı İsmet Şentürk, her hafta bu tür ilginç etkinliklere imza attıklarını belirterek, “Son günlerde yağan yoğun kar yağışı sonrasında Uludağ Dağcılık Kulübü olarak yurt dışında yapacağımız tırmanışlar öncesinde kış eğitimlerini Uludağ’da sürdürdük.” dedi.

Uludağ’ın dağcılara çok farklı çalışma koşulları sunduğunu belirten İsmet Şentürk, “Uludağ 2 bin 543 metrelik bir dağ olmasına rağmen boyundan büyük diye tabir ettiğimiz bir dağımız ve iklim koşulları çok sert olabiliyor. Son günlerde şiddetli Poyraz ısıyı eksi 15-20’lere kadar düşürdü. Bu zor koşullarda da bizlerde arkadaşlarımızla bu zor koşullara uyum eğitimlerimizi yapmış olduk.” şeklinde konuştu.

Uludağ’ın sadece bir kayak merkezi olmadığının altını çizen Şentürk, şunları kaydetti: “Ayrıca dağcılar içinde bulunmaz bir cennet diyebiliriz. Bizler Uludağ’ın güneye bakan Kuşaklı Kaya ve Şahin Kaya arasına ki çanakta kar ve buz kulvarlarında tırmanış eğitimleri yaptık. Bu eğitimlerimiz bizim yurt dışı tırmanışlarımız için bir hazırlık niteliği taşıyor. Her yıl mutlaka başta İsviçre, Fransa ve İtalya olmak üzere Alplerde tırmanış yapıyoruz. Bu yıl yine Fransız Alplerinde bir tırmanış planlıyoruz. Bu hazırlık sürecimizi Uludağ başta olmak üzere diğer dağlarda da yapıyoruz. Bu tırmanışı da 6 kişilik bir ekipler eksi 13 derecede şiddetli poyraz altında yaptık.” şeklinde konuştu.