Bursa’nın yarım asırlık simgesi teleferik son seferini yaptı

Bursa’nın yarım asırlık simgesi teleferik son seferini yaptı : Büyükşehir Belediyesi’nin Uludağ’ı yeniden bir cazibe merkezi haline getirecek çalışmaları arasında yer alan yeni teleferik projesinde inşaatın başlamasıyla son seferini yapan eski teleferik hatıralardaki yerini aldı.

Bursa da ulaştıran ulaşım hedefiyle K—J modern ulaşım projelerini halkla buluşturan Büyükşehir Belediyesi, Uludağ’ın 12 ay boyunca kullanılmasını amaçlayan projelerden biri olan yeni teleferik hattının çalışmalarına, mevcut teleferiğin son seferiyle hız kazandırdı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’da 1963 yılından bu yana hizmet veren ve kentin simgelerinden biri olan yarım asırlık teleferiğin son seferini Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve basın mensuplarıyla birlikte gerçekleştirdi.

“Sistem komple değişiyor”

Başkan Altepe, teleferiğin Kadıyayla İstasyonu’nda yaptığı açıklamada, Bursa’nın tarihi bir güne daha şahit olduğunu ifade ederek, “Bursa’nın tarihi teleferiği, 50. yılında. Artık bugüne kadar Uludağ’a ulaşımda kullandığımız mevcut teleferiğin işletmesini durduruyoruz. Sistemin komple durdurulmasıyla dünyanın en uzun hatlı teleferiği olan yeni teleferik hattının inşaatı da yoğunlaşacak” dedi.

Teleferiğin Bursa’nın simgelerinden olduğunu söyleyen Başkan Altepe, “29 Ekim 1963 tarihinde hizmete alınan teleferik, 50. yılında. Karadan Uludağ’a ulaşımda karayolu 34 kilometre. Bursa’da 4500 metre hat uzunluğundaki teleferik, 1955’de planlandı, 1957’de çalışmalarına başlandı, 1963’te de hizmet vermeye başladı. Bursa o dönemden bu yana teleferiğiyle anıldı” diye konuştu.

Teferrüç’ten Oteller bölgesine rahat ulaşım

Başkan Altepe, yarım asra adım yazdıran teleferiğin artık mevcut yükü kaldırmacağını söyledi .

Teleferiğin Bursa’nm simgelerinden ol­duğunu söyleyen Başkan Altepe, “29 Ekim 1963 tarihinde hizmete alman tele­ferik, 50. yılında. Karadan Uludağ’a ula­şımda karayolu 34 kilometre. Bursa’da 4500 metre hat uzunluğundaki teleferik, 1955’de planlandı, 1957’de çalışmaları­na başlandı, 1963’te de hizmet vermeye başladı. Bursa o dönemden bu yana teleferiğiyle anıldı” diye konuştu.

Başkan Altepe, yarım asra adını yazdıran teleferiğin artık mevcut yükü kaldırma­dığını vurgulayarak, Uludağ’a çıkmak isteyenlerin çoğunun uzun kuyrukları beklemek zorunda kaldığım hatırlattı. Yaz aylarında daha çok Arap turistlerin Uludağ’a ulaşımda tercih ettiği telefe­riğin, yeni sistemle yaz kış kullanılabi­leceğini ifade eden Başkan Altepe, 8’er kişilik kabinlerin yolcu potansiyelini yaklaşık 12 katma çıkaracağını ve kısa sürede Uludağ Oteller bölgesine ulaşı­mın sağlanacağını ifade etti.

Yeni teleferik hattının kullanılmasıyla karayolunun da daha az tercih edileceği­ni belirten Başkan Altepe, “Uludağ krater göllerinden şelalelerine kadar pek çok güzelliği barındıran yeryüzünün cennet köşelerindedir. Bursa’nm sahip olduğu bu zenginliğin yaz kış kullanılmasını is­tiyoruz. Karayolunda yol genişletmeye izin verilmedi. Bizler de turistlerin yazın da kışın da teleferikle Uludağ’a ulaşımını kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Şu an 4 bin 600 metre olan teleferik, yaklaşık 8 bin 500 metre mesafeye ulaşacak, turistler de Teferrüç’ten Oteller bölgesindeki ka­yak pistine kadar teleferikle gidebilecek” diye konuştu.

Sarıalan’a yeni hatla yolculuk Temmuz’da başlayacak

Bursa’ya gelen ve kent merkezinde konaklayan turistlerin yeni sistemle Uludağ’a 22 dakikada ulaşabileceğini kaydeden Başkan Altepe, “Mevcut hattı Sarıalan’a kadar Temmuz başına yetiş­tirmeyi hedefliyoruz. 9 ay sürmesi plan­lanan çalışmalar kapsamında, İtalyan Laitner firmasının teleferik direklerini yaptığı sistemde kabinler de Fransa’da hazırlanıyor. Uludağ’ın panaromik man­zarası eşliğinde kısa zamanda güzel ve zevkli bir yolculuk sunacak olan yeni teleferik hattı, Bursa’ya değer katacak ve kentimizin ekonomisine de güç kazandı­racak” şeklinde konuştu.

Sıra bekleme derdi sona eriyor

Başkan Altepe, yeni teleferik hattının yap – işlet – devret modeliyle uygula­ maya geçirildiğini de sözlerine ekledi.
Mevcut yolcu kapasitesinin 12 katma çı­karılacağı yeni sistemde 8’er kişi kapasi­teli 175 gondol tipi kabinle, sıra bekleme derdi de önlenmiş olacak.     

Bursa’ya Teleferik Müzesi

Başkan Altepe, mevcut kabinlerin 1955 yapımı eski sistem kabinler olduğuna dikkati çekerek, bu kabinlerin de mevcut teleferik idare binasıyla birlikte ‘Telefe­rik Müzesi’ olarak Bursa’ya kazandırıla­cağım ve ziyarete açılacağını belirtti.

Kaynak : Şehir Postası

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*