Corona Virüsü Belirtileri Nelerdir? Nasıl Bulaşır? Ne Yapmak Lazım?

ABD’de yapılan bir araştırmada dünya üzerindeki vakaların çoğu taşıyıcı olduğu fark etmeden ve sosyal izolasyona önem vermeden toplum içerisinde dolaşarak hastalığı yüzlerce insana yaydığı tespit edildi. Corona virüsü belirtileri içerisinde en çok bilinenleri; öksürük, yüksek ateş ve nefes darlığı olsa da nadir görülen bazı semptomlar da bulunuyor. Tüm dünyanın salgınla mücadele ettiği bu süreçte kişilerin kendilerindeki semptomları takip etmesi ve mümkün olduğu kadar evinden çıkmaması, çevresiyle temas etmemesi büyük önem arz ediyor.

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar ile Kovid-19 taşıyıcısı olan 7 vakadan 6’sının bunu fark etmeksizin toplumda dolaşarak salgını yaydığı ve körüklediği tespit edildi. Salgının yayılmasının en büyük nedeni olarak gösterilen bu vakalar araştırmacılar tarafından “gizli ve süper taşıyıcı” olarak ifade edilirken salgının yayılmaması için sosyal izolasyonun ve olabildiğince evden çıkmamanın ne kadar önemli olduğu bu araştırmanın sonucunda uzmanlar tarafından tekrar vurgulandı.

Corona virüsü belirtileri; birçok vatandaşın gündeminde yer alırken kişinin kendi vücudunu takip etmesi ve bu belirtilere sahip olduğunu düşündüğü takdirde en yakın sağlık kuruluşuna başvurması büyük önem taşıyor

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kuru öksürük: Virüs alt ve üst solunum yollarını etkilediği için en sık görülen belirti.

Yüksek ateş: Virüsün yol açtığı tahribatlar ve vücuda verdiği zarar nedeniyle aynı şekilde kuru öksürük gibi en sık görülen bir diğer belirti yüksek ateş.

Boğaz ağrısı: Yüksek ateş ve kuru öksürüğe oranla daha az görülse de solunum yollarına bulaşan virüsler bulaştığı bölgede ağrıya neden oluyor. Boğaz ağrısı da bu hastalığın belirtileri arasında gösterilebilir.

Nefes darlığı: Hastalığın ölümcül sonuçlar doğurmasındaki en büyük etkenlerden biri de oluşturduğu nefes darlığı. Özellikle solunum problemi olan hastalar, virüs nedeniyle artan nefes darlığına bağlı olarak yaşamlarını yitirebiliyor.

Yorgunluk: Virüsün vücutta oluşturduğu genel tablo nedeniyle hasta kendisini yorgun hissedebilir, kas ve eklem ağrıları yaşayabilir.

Baş ağrısı: Üst solunum yollarına etki eden virüsün nefes darlığı, boğaz ağrısı ve diğer belirtiler nedeniyle oluşturduğu etki dönem dönem baş ağrısıyla da baş gösterebiliyor.

Nezle ve ishal: Virüsün en az görülen belirtileri ise nezle ve ishal. Bu belirtiler çok az sayıda hastada ortaya çıkıyor.

CORONA VİRÜS NASIL YAYILIR?

İnsanlar COVID-19’u virüsü olan diğerlerinden yakalayabilir. Hastalık, kişiden kişiye, COVID-19’lu bir kişi öksürdüğünde veya nefes verdiğinde yayılan küçük damlacıklardan veya ağızdan yayılabilir. Bu damlacıklar kişinin etrafındaki nesnelere ve yüzeylere düşer. Diğer insanlar daha sonra bu nesnelere veya yüzeylere dokunarak, sonra gözlerine, burnuna veya ağzına dokunarak COVID-19’u yakalarlar. İnsanlar ayrıca, COVID-19’lu damlacıkları öksüren veya nefes veren bir kişiden damlacıklar halinde nefes alırlarsa COVID-19’u yakalayabilirler. Bu yüzden hasta olan bir kişiden 1 metreden (3 feet) daha uzak durmak önemlidir.

DSÖ, COVID-19’un yayılma yolları konusunda devam eden araştırmaları değerlendirmektedir ve güncellenmiş bulguları paylaşmaya devam edecektir.

CORONA VİRÜS HAVADA KALIR MI?

Bugüne kadar yapılan çalışmalar, COVID-19’a neden olan virüsün esas olarak hava yerine solunum damlacıkları ile temas yoluyla bulaştığını göstermektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*