Cudi Dağına Teleferik Kurulmasını İstediler (Foto Galeri)

Cudi Dağına Teleferik kurulmasını istediler
ÇÖZÜM süreci ile çatışmaların durması üzerine Şırnak’ta Nuh peygamberin gemisinin oturduğuna inanılan Cudi Dağı’nın zirvesindeki ‘Sefine’ diye bilinen yere çıkan yaklaşık 50 kişilik grup, zirvede dua edip namaz kıldı. Yaklaşık 30 yıldan bu yana güvenlik ve çatışmalar nedeniyle kimsenin çıkamadığı Cudi Dağı’nın zirvesinde piknik yapan grup, tarihi ve kutsal olarak değerlendirdikleri bu noktaya ulaşmak için yol yapılmasını ya da teleferik kurulmasını istedi.

Şırnaklı bir grup 30 yıldan bu yana süren çatışmalı ortam nedeniyle yasaklı olan ve Hz.Nuh Peygamberin gemisinin oturduğu yer olduğuna inanılan Cudi Dağı’ndaki Sefine bölgesine çıktı. Araçları ile 1 saat yolculuk yapan grup, daha sonra 30 yıldır sivillere yasak olan Cudi Dağı’na tırmanmaya başladı. Yaklaşık 4 saat süren tırmanıştan sonra Cudi Dağı zirvesine ulaşan Şırnaklılar, rivayete göre Hz.Nuh’un gemisini 7 yıl boyunca arayan ve geminin oturduğu yere 1,5 kilometre kala önüne çıkan birinin, “Yürüdüğün kadar daha yürüsen Nuh’un gemisinin oturduğu yere varamasın” dediği ziyaretin kabulü ve canını alması için Allah’a dua eden Lavge Garip’in mezarını ziyaret edip dua etti. Grup üyeleri Cudi Dağı zirvesinde piknik de yaptı. Grupta yer alan Mehmet Altan, Nuh Peygamberi ziyarete geldiklerini belirtirek, şöyle dedi:

“Eskiden Şırnak halkı her yıl 7 ayda burayı ziyaret ediyordu. Maalesef 1984 yıldan beri yaşanan olaylar nedeniyle buralar yasaklandı. Artık kimse gelemez oldu. PKK’lıların bölgeden çekilmesiyle birlikte bir huzur doğdu. Buradan sayın Cumhurbaşkanımız, sayın Başbakanımız ve sayın Kültür Bakanımızdan tek ricamız, Nuh Peygamberimizin gemisini oturduğu Cudi dağının yeniden ziyarete açılması ve teleferik hattı kurulmasıdır. Buraya karayolu yapılsa ya da teleferik hattı kurularsa insanlarımız rahatça buraya çıkabilir. Cudi Dağı’nın zirvesi Sefine’ye ulaştık. Nuh Gemisi’nin oturduğu yere ulaşmak herkesin isteğidir. Geminin oturduğu yer Sefinedir. Dikkat etmişseniz bu zirvede ağaç yetişmiyor. Sefineni yanındaki çukurda da Şeyh Mustafa evliyasının türbesi bulunuyor.”

TELEVİZYONCU CÜNEYT ÖZDEMİR’DEN YARDIM İSTEDİLER

Mehmet Altan, Cudi Dağı’nın turizme açılması, Hz.Nuh Peygamberin gemisinin otorduğu söylenen Sefine bölgesine yol yapılması ya da teleferik hattı kurulması için CNN Türk program yapımcısı Cüneyt Özdemir’den de yardım istediklerini söyledi. Altan, “Şırnaklılar Cüneyt Özdemir’i ve gerçekliğini çok seviyor. Şırnak ve Cudi dağının programlarından ele alınmasını ve bu taleplerimizin yerine getirilmesi için kendisinden yardım beklmiyoruz”diye konuştu.

Grupta yer alan Bedri Caner ise, barış sürecin başlamasıyla bölge insanının huzura kavuştuğunu ifade ederek, “Artık herkes istediği yere gidip gezebilir ve özelikle Nuh Peygamberin gemisinin oturduğu yeri dünyaya tanıtılması hem bölge halkı hem de Şırnak için çok önemli bir şey. Burayı kesinlikle dünyaya tanıtmamız lazım” dedi.

Grup ile Cudi Dağı’nın zirvesine çıkan Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Hamdi Gündoğar da, Cudi Dağı’nın Kuran-ı Kerim ve dini metinlerde Hz. Nuh’un gemisinin konduğu bir dağ olarak rivayet edildiğini savunurken şöyle dedi:

“Tarih boyunca yapılan araştırmalarda gerek tarihçiler tarafından gerekse kültürel araştırmalar tarafından da Cudi’nin Mezopotamya bölgesinde olduğunu burada geminin oturduğu belirtilmektedir. Cudi Dağı’nın inanç turizmi açısından önemi büyüktür. Belki güvenlik nedeniyle derlendirilmiyor. Ancak, umuyorum ileriki zamanlarda inanç turizme kazandırılıp bölgenin gelişimine katkı sağlayacaktır.”

Doç.Dr.Gündoğar, Kuran-ı Kerimin Hud Suresinin 44 ayetinde Nuh gemisinin Cudi Dağı’nda oturduğunun açıkça belirtildiğini ve bütün İslam tefsirlerinin bu konuda ittifak halinde olduklarını da söyledi.

Kaynak : www.dha.com.tr

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*