Diyarbakır’da Akıllı Şehir Çözümlerine Yönelik İş Birliği Anlaşması

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Aselsan arasında ‘Akıllı Şehir Çözümlerine Yönelik İşbirliği Anlaşması’ düzenlenen törenle imzalandı.

Belediyelerin vatandaşa daha etkin hizmet sunması amacıyla akıllı teknolojiler, çevre, ulaşım, yönetim, güvenlik, sağlık ve coğrafi bilgi sistemleri alanlarında uygulamalar geliştiren ASELSAN ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi arasında ‘Akıllı Şehir Çözümlerine Yönelik İşbirliği Anlaşması’ imzalandı. Cumhurbaşkanlığın 23 Aralık 2019 tarihli Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde mutabakat metni imzalanan ‘Akıllı Şehir Çözümlerine Yönelik İşbirliği Anlaşması’ için Kayapınar ilçesindeki bir otelde imza töreni yapıldı. Düzenlenen imza törenine Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Haluk Görgün, Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Başoğlu, 16. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Fuat Arıkan, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Talip Gül, Vali Yardımcısı ve DİSKİ Genel Müdür V. Dr. Ahmet Naci Helvacı, Vali Yardımcısı Şemsettin Erkaya, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Kıdemli Albay Fatih Kılınç, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Eryılmaz, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, ASELSAN yöneticileri ve Diyarbakır’daki STK temsilcileri katıldı.

Diyarbakır’ın yaşam kalitesini artıracak bir anlaşma

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Diyarbakır’ın tanıtım filmi ile ASELSAN’ın Akıllı şehirler tanıtım videosu izlendi. Sinevizyon gösteriminin ardından ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün imza töreninin açılış konuşmasını yaptı. ASELSAN’ın 45 yıldan beri ülkeye hizmet ettiğini belirten Görgün, ASELSAN’ın elde ettiği birikim, tecrübe, sistem, mühendislik ve tasarım alanında geliştirdiği çözümleri, ülkenin teknolojik ve ekonomik bağımsızlığına katkı sağlamak adına ulaşım, güvenlik, enerji ve sağlık alanları baz alınarak özellikle şehirlerde şehir yaşamını yönlendirecek, beklentileri karşılayacak ve çözümler oluşturacak çalışmalar içine girdiği söyledi. Diyarbakır’da örnek olacak bir projeye başlamanın heyecanı içinde olduklarını vurgulayan Görgün, Diyarbakır’ın yaşam kalitesini arttırmak, şehri geleceğe hazırlamak, var olan birikim, kültür ve değerlere yeni değerler oluşturarak Diyarbakır’ı tercih edilen ve yatırım çeken bir şehir haline getirmek adına ‘Akıllı Şehir Çözümlerine Yönelik İşbirliği Anlaşması’nın önemli bir adım olduğunu kaydetti. ASELSAN’ın yapısı ve özellikleri ile ilgili bilgi veren Gürgün, ASELSAN’ın tüm birikimiyle en iyi ve en hızlı şekilde üslendiği projeleri tamamlayacağını ifade etti.

‘Diyarbakır’da yaşamak bir ayrıcalık bir güzellik oluyor’

Törene katılanlara hitap eden Sayın Valimiz ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır için çok özel ve güzel bir günü yaşadıklarını söyledi. Diyarbakır’ı 21. yüzyılın bilgi teknolojisi temelinde akıllı bir şehir konumuna taşımak için harekete geçtiklerini vurgulayan Güzeloğlu, “Bugün Türkiye’de akıllı şehir bağlamında ilk defa ASELSAN’da Diyarbakır’la birlikte yeni bir güç doğuyor. Diyarbakır’a söz verdiğimiz gibi Diyarbakır tarihinden gelen bir büyük birikimi zenginliği ve derinliği bugün geleceğe taşıyacak bir büyük atılımı gerçekleştiriyor. 10 bin yıllık medeniyet yerleşimin şehri olan Diyarbakır, bugün 21. yüzyılın gerçeği olan bilgi ve bilime dayalı teknoloji ile bütünleşiyor ve artık Diyarbakır’da yaşamak bir ayrıcalık bir güzellik oluyor. Diyarbakır’da her alanda ve her adımda hissedilen büyük bir dönüşüm bugünden itibaren başlıyor. İnsan merkezli yönetim anlayışımızın zaten olmazsa olmazı budur. Teknoloji insan için vardır, her şey insana bağlı ve insana ait olmalıdır. Aselsan çok büyük bir birikimini bugün sivil çözümlere ve şehir ölçeğini Diyarbakır ile başlatıyor” dedi.

‘Diyarbakır ilklerin kenti olacak’

Diyarbakır’ın ilklerin ve yeniliklerin kenti olacağını dile getiren Güzeloğlu, “Hep söyledik ve söyleyeceğiz. Diyarbakır ilklerin ve yeniliklerin kenti olacak. Önümüzdeki günlerde kısa orta ve uzun dönemli Aselsan ile bir süreci hayata geçireceğiz. İnsana dokunan, hayatını kolaylaştıran, Diyarbakır’da yaşamı keyfe dönüştüren her alanda iletişim ve bilişim çözümleri ile öne çıkan bir kent kimliği Diyarbakır’da olacak. Fiber altyapıdan uygulamalara, sağlık, ulaşım, güvenlik, sanayi gibi insanı kent yaşamında çok zorlayan çözümlerde Diyarbakır’da yaşamayı keyif haline dönüştürecek projelere kadar bu konuda kararlılığımız tamdır. ASELSAN’ın gücü birikimi ve bunu yapacak kapasitesi de tamdır. Bugünden başlayarak bunu uygulamaya hayata dönüştürmek olacak. Bu noktada Diyarbakır, hamdolsun Türkiye’de iddialı ve bir ilk oldu, olacak” ifadelerini kullandı.

‘Diyarbakır’ı geleceğe hazırlamak, etki alanındaki bütün illeri hazırlamak demek’

Diyarbakır’ı geleceğe hazırlamanın sadece Diyarbakır’ı değil, etki alanındaki bütün illeri ve yerleşim merkezlerini de bu iddiaya hazırlama anlamına geldiği söyleyen Güzeloğlu, “O yüzden Aselsan üretiminin bir tedarik merkezi ve üretime konu bir yerleşim merkezi olan Diyarbakır’ı sadece kendisini değil tüm bölgesini de bu olumlu ivme ile buluşturacaktır. İnanıyorum ki tüm bunlar bugün başlayan bu güzel birlikteliğimize en kısa süre içerisinde inşallah sonuca ve kazanıma bizleri taşıyacaktır. Türkiye’de bir ilk olan, örnek olan Diyarbakır Aselsan işbirliğinin hayırlı olmasını diliyor” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Büyükşehir Belediyesi ile ASELSAN arasında imzalanan ‘Akıllı Şehir Çözümlerine Yönelik İşbirliği Anlaşması’ toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile ASELSAN arasında imzalanan anlaşma kapsamında ASELSAN, akıllı ulaşım, trafik yönetimi, alternatif enerji kaynakları, çevre uygulamaları, vatandaşa ulaşım, şehir iletişim altyapısı, akıllı ödeme sistemleri, akıllı şehir izleme ve yönetim sistemleri alanlarında uygulamalar geliştirilecek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*