Drone’la yaralı kayakçı kurtarma operasyonu

Drone’la yaralı kayakçı kurtarma operasyonu :Son yıllarda modası hızla artan drone’lar yani insansız hava araçları, amacı dışında kullanılarak özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesi ile birçok ülkede yasaklanıyor. Türkiye’de ise kayıt altına alınması zorunlu olan ‘drone’lara ilk yasak Erzurum’dan gelmişti. Drone’lar bu kez yaralı kurtarma operasyonları ile adını bir kez daha duyurdu.

Erciyes Kayak Merkezi’nin güvenliğini ve huzuru sağlayan Kayseri İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Jandarma Arama ve Kurtarma (JAK) Timleri, yaralı kayakçılarına anında ulaşabilmek için yerlerini tespitte drone kullanıyor. İhbar üzerine belirtilen mevkide uçan drone sayesinde ekiplerin acil intikali sağlanırken yaralı kayakçının durumu ile ilgili bilgi sahibi olunuyor.

Erciyes Kayak Merkezi özellikle hafta sonları kayakseverlerin akınına uğruyor. Bölgede güvenliği ise JAK timleri sağlıyor. Gün içerisinde kayakçıların yaşadığı kazalar sonucunda da yaralananlara yine JAK timleri müdahalede bulunuyor. Jandarma Arama Kurtarma timleri, kayakçıların yaşadığı kazalara anında müdahale, büyük bir alandaki kayak merkezinin asayiş denetimlerini sağlamak için havadan takip ediyor. Drone aracılıyla yapılan takip özellikle yaralı kayakçıların yerlerinin tespiti ve ilk müdahalenin daha hızlı olmasına imkan sağlıyor.

Jandarma, yaralanan bir kayakçının ihbarı üzerine yer tespitini hava aracıyla yapıyor. Sonra ekiplere koordinatlar verilirken anında yaralı kayakçıya müdahale ediliyor. Kayakçı, sedyeye konularak kar motoruyla ambulansın bulunduğu bölgeye hemen indiriliyor. Daha sonra ambulansa taşınan yaralı hastaneye kaldırılıyor.

Jandarmanın bu uygulaması ise kayak merkezine gelen turistlerin takdirini topluyor. Vatandaşlar geniş bir alanda yer alan kayak pistlerinde asayişin sağlanması için hava aracının kullanılması ve özellikle yaralı kayakçıya ulaşılmada değerlendirilmesinden dolayı jandarmaya teşekkür ediyor.