Dünyanın En Uzun Mesafeli Teleferik Tesisi Osmaniye’de

Duldul Dagi
Duldul Dagi

Efsanelerle dolu, gizemli bir dağ olan Düldül Dağı, Osmaniye iline bağlı Düziçi İlçesi’nin kuzeydoğu yönündeki Amanos dağlarının en yüksek zirvesidir. Düldül Dağı’nın denizden yüksekliği 2. 448 metredir. Düldül adı Peygamberimiz Hz. Muhammed’in kendisine hediye edilen ve onuda amcasının oğlu, aynı zamanda damadı ve dördüncü Halife Hz. Ali’ye hediye ettiği atın adı olarak bilinir. Efsaneye göre Hz.Ali’nin atı Düldül, bu yöreden geçmiş ve ayak izini bırakmıştır. Dağın ismi buradan gelmektedir.

Düldül Dağı’nın 2.000 metre yüksekliğine kadarki bölgesi karaçam ormanı ve maki bitkileri ile kaplıdır.Düldül Dağı çok çeşitli şifalı otu, demlenince altın sarısı renge bürünen Yayla Çayı, 14 çeşitten fazla Kekiği, Çirişi ve benzeri çeşitli otları ile muhteşem bir bitki müzesidir.

Düldül Dağı’nın zirvesine ulaşmak için, araçla Düziçi’ne 27 km mesafede bulunan Başkonuş Yaylası’na gitmek gerekiyor. Bu noktadan itibaren zirveye varmak için 3 saat yürümek tek yol. Düziçi Belediyesinin büyük gayretleri ile ihale edilen ve 2 yıl önce inşaat ve montaj işlerine başlanan teleferik tesisi kısa bir süre içinde tamamlandığında, Düldül Dağı zirvesine ulaşmak herkes için mümkün olacaktır.

Düldül Dağı teleferik sistemi, tek halatlı-ayrılabilir klemensli-8 kişilik kabinli olarak tasarlanmıştır. Teleferik hattı yatay uzunluğu 5.466 metre, alt ve üst istasyon arasındaki düşey mesafe ise 1.551 metre’dir. Düldül Dağı teleferik tesisi, bu özellikleri nedeniyle dünyanın en uzun yatay ve düşey mesafeli teleferik tesisi unvanını kazanmıştır. Teleferik sisteminin işletme hızı 6 metre/saniye olup, sistemde bulunan 43 kabinle saatte 600 kişi bir yönde taşınabilmektedir.

Bartholet ve GrandYapı Ortaklığı

Bartholet BMF Group AG ile Grand Yapı Teleski Telesiyej Teleferik Temz. Turz. NAK. MED. İHR. İTH. TİC.ve SAN. LTD. ŞTİ tarafından kurulan ortak girişim firmasının yetkililerindenAhmet ERBİL ve Mehmet YAVUZ, teleferik tesisinin yapım ve montaj işlerini tamamladıklarını, işletme teknik ruhsatını almak için gerekli teknik testlerin kış koşulları çalışmaları zorlaştırdığından yapılamadığını, hava şartlarının düzelmesinin ardından bu testlerinin hemen tamamlanacağını ve işletmeye başlanacağını bildirdiler.

Osmaniye Düldül Teleferik Tesisleri

TELFERİK HATTININ ALT İSTASYONDAN GÖRÜNÜŞÜ

Duldul Dagi Teleferik Tesisi

TELEFERİK ALT İSTASYONU GÖRÜNÜŞÜ

Duldul Dagi Teleferik Tesisi

TELEFRERİK ÜST İSTASYONU GÖRÜNÜŞÜ

Duldul Dagi Teleferik Tesisi

TELEFERİK KABİNİNİN GÖRÜNÜŞÜ

Duldul Dagi Teleferik Tesisi

DÜLDÜL DAĞI ZİRVESİNDE TASARIMI YAPILAN GÜNÜBİRLİK TESİSLERİN GÖRÜNÜŞLERİ

Duldul Dagi Teleferik Tesisi

Duldul Dagi Teleferik Tesisi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*