Dünyanın tek halatlı en uzun teleferik hattına büyük çoşku

Dünyanın tek halatlı en uzun teleferik hattına büyük çoşku :Operasyonun ilk altı ayında, yarım milyondan fazla insan dünyanın en uzun teleferik hattını kullandı bile. 2014 sonunda 3. Aşamanın açılmasıyla proje tamamlandı. Bursa ve Uludağ’daki eğlence bölgesi arasındaki bağlantı artık çok daha elverişli ve verimli. Teleferik 9 km uzunluğunda, dikey mesafesi ise 1.400 metre ve yolcuları varış noktasına çok daha hızlı ulaştırıyor.

Uludağ Türkiye’nin kuzeybatısında popüler bir tatil mekânı. Yazları ziyaretçilerini milli parkla etkilerken, kışları ise Türkiye’nin en büyük kayak merkezlerinden birine ev sahipliği yapıyor.

50 yıllık bir teleferiğe güvenmek ve devamında otobüs veya taksi yolculuğuyla, birkaç ay öncesine kadar Bursa’dan yolculuk zahmetli bir işti. Bursa, LEITNER ropeways firmasını yolculukları oldukça hızlı hale getiren ve rahatlaştıran dünyanın en uzun tek halatlı teleferik sistemini yapmakla yetkilendirdi.

Aralık 2012 de kurulan Bursa Teleferik A.Ş. yeni teleferik hattının inşaatını ve işletmesini yüklendi.

Teleferik hattının dağ ile bağlantısı Türkiye’nin 4. Büyük şehri Bursa’nın en temel geleneksel aktivitelerinden biri.

Yolculuk süresi sadece 22 dakika

Geçen yaz Bursa’nın kuzeydoğusunda bulunan Teferrüç vadi istasyonundan başlayarak Kadıyayla’dan geçen ve Sarıalan’a devam eden hattın iki bölümü açıldı. 30 Aralık 2014’te ise Uludağ’a daha fazla bağlantı yaratan üçüncü bölüm servise açıldı. Şimdi misafirler Bursa’dan son durağa 22 dakikada, 139 kabin ve 44 destek direği ile ulaşıyor. GD8 hattının vadi istasyonu 395 metre de bulunurken, son durak neredeyse 1.800 metrede. Teleferik hattı, 35km yolda seyahat etmek yerine, sadece 9 km sürüyor ve aynı zamanda panoramik bir manzara sunuyor.

Hattın bir diğer göze çarpan özelliği ise yerli bir mimar olan Yamaç Korfalı tarafından yapılan istasyonların mimarisi. Korfalı daha önce Londra’da ünlü mimar Zaha Hadid ile çalıştı.

Yeni teleferik hattı tatil köyünü daha da cazibeli hale getirdi

Yeni teleferik hattı hem kentsel hem de turistik bir tesis ve yolculuk süresini kısaltarak Uludağ’ı çok daha cazibeli bir hale getiriyor. Kayak merkezi ve milli park zengin bitki türü ile de İstanbul’dan gelen misafirler arasında popüler.

Karlı bir proje

İlk 2 kısmı açıldıktan sadece birkaç ay sonra yeni çoktan büyük bir başarı göstermişti.

7 Haziran 2014ten itibaren yılsonuna kadar 520.000 yolcuyu taşıdı. Projeden aynı derecede memnun olan Bursa Teleferik AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı İlker Cumbul’a göre ise; “ Yeni teleferik hattı Uludağ ile hızlı, rahat ve çevre dostu bir ilişki kuruyor. Bu proje yerli halktan biri olarak benim için çok şey ifade ediyor.”