Erciyes Kayak Merkezi Kışa Hazır

Erciyes Kayak Merkezi Kışa Hazır :Türkiye’nin önemli kayak merkezleri arasında yer alan Erciyes, mekanik tesislerde ve pistlerde bakım onarım çalışmaları tamamlanarak 2014-2015 kış sezonuna hazır hale getirildi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erciyes’in yeni sezonda daha geliştirilmiş alt yapısıyla misafirlerine hizmet sunacağını söyledi.

18 mekanik tesis, yaklaşık 60 metre genişliğinde ve 102 kilometre uzunluğunda 34 pistle hizmet vereceklerini belirten Cıngı, Erciyes’in de diğer bütün dağlar gibi yaşayan bir organizma olduğunu ve rüzgar, yağmur, sel gibi doğa olaylarının dağı etkilediğini, bu etkilerin olumsuzluklarını giderebilmek için de uzman ekiplerin yaz boyunca rehabilite çalışması yaptığını ifade etti.

Son dönemdeki yağışlardan dolayı pistlerin tekrar deforme olmasına rağmen ekiplerin hızlı bir şekilde tekrar düzeltme çalışması yaptığını anlatan Cıngı, şunları kaydetti:

“Türkiye’de hiçbir kayak merkezinde olmayan 10 kişilik teknik bakım onarım ekibimiz var. Bu arkadaşlarımız hem pistlerde hem de halatlı taşıma sistemlerinde uzman. Yurt içinde ve yurt dışında gerekli eğitimlerini aldılar, sürekli gelişim içindeler. Yazın bütün mekanik tesislerimizi her bir makarasından cıvatasına, elektronik cihazlarından dijital sistemine varıncaya kadar tek tek kontrol ediyoruz. Neticede insan taşıyoruz. Misafirimizin hiçbirisinin burnu bile kanamadan, hiçbir sıkıntı yaşamadan huzur ve keyif içinde zaman geçirmesini için çaba gösteriyoruz. Bu zamana kadar da işimizi titizlikle takip ettiğimiz için çok şükür hiçbir olumsuzlukla karşılaşmadık.”

Mekanik tesislerin en eskisinin 3 yıllık olmasına rağmen yine de tedbiri elden bırakmayarak, bakım çalışmalarına özen gösterdiklerini dile getiren Cıngı, tesislerin sürekli hareket halinde olması nedeniyle zamanla yıpranabildiğini, metal ve plastik parçaların, dijital sistemlerin tabiatın en zorlu şartlarında çalışması nedeniyle revize edilme ihtiyacı olduğunu vurguladı.

– Filelerle güvenlik önlemi alınıyor

Cıngı, Erciyes’in Avusturya, Fransa, İsviçre gibi dünyanın kış turizm merkezlerindeki kayak merkezlerini aratmayacak kalitede pistlere sahip olduğunu ifade ederek, bu yıl Hisarcık kapıdaki Divan tesisinin de hizmete gireceğini ve üst düzey profesyonel kayakçıların burada kayabileceğini söyledi.

Bu bölgedeki pistlerin gerek eğimi, gerek uzunluğu gerekse etrafının uçurum ve kayalık olması nedeniyle kayağa yeni başlayan sporculara uygun olmadığını vurgulayan Cıngı, “Burası için yaklaşık 3 milyon lira bedelli güvenlik ihalesi yaptık. Kayakçılarımızın uçuruma düşmemesi ve kayalara çarpıp yaralanmaması için pistlerin etrafını en üst seviyedeki güvenlik fileleriyle donatıyoruz. Develi kapımız da bu yıl açılacak. Oradaki pistler için de yeni karlama ünitelerini devreye sokacağız” diye konuştu.

– Erciyes kar sıkıntısı çekmeyecek

Geçen yıl yeterli kar yağışı olmaması nedeniyle birçok kayak merkezinin büyük sıkıntı yaşadığını ve Erciyes’te ise karlama üniteleri sayesinde böyle bir sorun olmadığını belirten Cıngı, bu yıl da bekledikleri kar yağışının olmaması durumunda yine karlama ünitelerini devreye sokarak pistleri kayağa hazır hale getireceklerini vurguladı.

150 yapay kar makinesi ile dağda 1 milyon 700 bin metrekarelik alanı karlayabildiklerini kaydeden Cıngı, “Erciyes bu yıl da kar sıkıntısı çekmeyecek. Karlama üniteleri için oluşturduğumuz 245 bin metreküplük yapay gölden su çekerek kar üretiyoruz. Bu da pistlerimizin her zaman kayağa hazır olmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.