Erciyes ‘in tepesinde koca bir kent kuruluyor, Kayseri buna hazır mı

Erciyes ‘in tepesinde koca bir kent kuruluyor, Kayseri buna hazır mı :“Yılın en soğuk gününde Kayseri’ye geldiniz.” diyorlar. Günün ortasında sağlam bir soğuk var. Erciyes’e bakıyorum, puslu gözüküyor, belli ki kar yağıyor.

Kayseri Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Murat Cahit Cıngı ile KAYSO’nun Erciyes’teki tesislerini tanıtmak üzere Danimarkalı kayakseverleri ağırladığı gecede tanışmıştım. Vakitsizlikten dağa çıkamamış, bir dahaki gelişe sözleşmiştik. İPZ Anadolu’nun Kayseri konferansı için bir gün önceden şehre gidip kar tipi dinlemeden Dr. Cıngı’ya verdiğim sözü tuttum. Erciyes’e yapılan yatırımı görünce Kayseri’nin sanayi şehri unvanının yanı sıra kış sporları merkeziyle ünleneceğine dair güçlü bir kanaat edindim.

Erciyes’in geleceği 2005 yılında Büyükşehirler Belediyesi Kanunu’yla değişmiş. Dağ, 26 milyon metrekarelik tek parça tapusuyla Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine alınmış. Bu nedenle de master plan yapılırken dağın tamamı inceden inceye düşünülmüş.

Aracımız iki şeritli yoldan tipi olmasına rağmen rakım 2215 yazan yere rahatlıkla ulaşıyor. Yol epey işlek çünkü dağı da aşıp Develi’ye devam ediyor. Erciyes Kayak Merkezi için 100 milyonu belediyeden toplam 300 milyon Euro’luk yatırım planlandığını söylüyor Dr. Cıngı. Kayak altyapısının yüzde 80’i tamamlanmış bile. Tamamının ise 2 yıl içinde biteceği öngörülüyor. 33 piste, Hisarcık, Develi, Hacılar ve Tekir Kapı olmak üzere 4 giriş kapısından ulaşılıyor. Kış sporu tutkunlarını her kapıda farklı bir sürpriz bekliyor. Genel Müdür Dr. Murat Cahit Cıngı, merkezin yerleşim ve tasarımı için Avusturyalı danışmanlık şirketi ACT ile çalıştıklarını söylüyor. Erciyes’in bir kayak merkezi olabileceği 2009’da onaylanmış. İlk mekanik tesislerin açılışı ise 2011.

İşler mekanik tesisin açılmasıyla bitmiyor elbette. Dağdaki büfelerle dükkânlar yıkılıp gölet çevresinde sosyal mekânlar ve yeme içme alanları planlanmış. Su ve elektrik şebekeleri kurulup atık su şehir sistemine bağlanarak arıtmaya gönderilmiş. Kayakçıların konforu ve özellikle de güvenliği için hiçbir masraftan kaçınılmamış.

Dağın kendi kuralları olmalı

Dr. Murat Cıngı, “Dünyanın ünlü kayak merkezlerinde kayak yapan profesyonel bir kayakçıyı tatmin edecek kalitede pistlerle mekanik tesislerimiz var.” diyor. “Şu an 3400 metreden aşağıya kesintisiz 10 km kayılabiliyor. Uzmanlar, merkezimizin pek çok özelliğiyle dünya sıralamasında ilk 10’a gireceğini söylüyor.” ifadelerini kullanıyor.

Kayak merkezlerinde konaklama en önemli konulardan biri. Bu nedenle var olan otellerin dışında 21 otel için arazi satışı yapılmış. 2 yıl içinde 17’si butik olmak üzere toplam 28 otelde 6 bin yatak kapasitesi olacak. Bölgenin tanıtımı ise inşaatlar tamamlanınca yapılacak.

Kayak merkezinde 20 kilometrelik bölgeye telesiyej, mekanik tesis ve pistler kullanılarak gidilebiliyor yani farklı yerlerde kayıp tekrar oteller bölgesine dönmek mümkün.

Kayseri’ye uluslararası direkt uçuş yok ancak merkez Kayseri havaalanına oldukça yakın. Kaldı ki Kapadokya’ya gelen 3 milyon turistin dikkatini kayak merkezine çekmek de mümkün. Turistlerin bölgede kalış süresi 2,8 günü cazip tatil paketleriyle uzatmak Dr. Murat Cıngı’nın hedefleri arasında. Paketi cazip kılan bir diğer etken de merkeze giriş bedelinin düşük tutulması.

Erciyes, kongre turizmine uygun salonları, genel müdür Cıngı’nın doğal doping dediği havasıyla sporcuların ve futbol takımlarının tercihi olacak. Erciyes istenildiği gibi bir kayak merkezi olarak spor literatürüne geçerse şehirde de pek çok değişikliğe neden olacak. Kayak kazalarında uzmanlaşmış bir hastane, lojistik merkezler ve yetkin insan kaynağına ihtiyaç duyulacak.

Yapılan araştırmalar, Kayserililerin şehirleriyle gurur duyduklarını, hemşehrilerine tutkun olduğunu gösteriyor. İddialı bir kayak merkezi daha fazla yabancı demek yani hem sayısal çokluk hem de sosyal dokuya da dokunacak. Dağdaki değişim, fırsatlar ve risklerle Kayseri’yi de doğrudan etkileyecek. Erciyes kayak merkeziyle birlikte Kayseri’nin de fırsat ve risklerle geleceğe şimdiden hazırlanması gerekiyor.