Erzurum Kış Sporları İçin Önemli Bir Merkez

Atatürk Üniversitesi Kazımkarabekir Eğitim Fakültesi Beden Eğitim ve Spor Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Şebin, Erzurum’un önemli bir kış sporları ve turizm merkezi olabileceğini belirterek, bunun için ciddi tanıtım çalışmaları yapılması gerektiğini söyledi.
Kış Sporları Turizmi konusunda değerlendirmelerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Kenan Şebin, Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezi konum itibariyle diğer kayak merkezleri ile arasında önemli farklılıklar bulunduğunu belirterek, “Şehir merkezi ile iç içe oluşu şehrin ekonomik yapısına olan katkıları ile doğrudan ilişkilidir. Şöyle ki; Dünyanın neresine bakarsanız bakın bu kadar şehre yakın ve 12 ay boyunca tesislerin hizmet verdiği başka bir yer nadiren bulunur. Erzurum Palandöken kayak merkezi yıllardır ağır aksak bazen hiç gelişmeyen, son zamanlarda ise hükümetin ve çok şükür valilerin birer il müdürü gibi çalıştıkları görülmüştür.” Dedi.
Palandöken ile ilgili ilk kez DPT tarından 1976–1979 yılları arasında bir planlama çalışması yapıldığını ifade eden Şebin, “Daha sonraki yıllarda Palandöken Kayak Merkezi ismini Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 17.Ekim 1993 gün ve 21731 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 93/4833 sayılı kararı ile Erzurum Boğazı (Hınıs Boğazı), Konaklı, Gez ve Yağmurcuk isimli 4 bölgenin Erzurum Palandöken Kış Sporları Ve Turizm Merkezi adını almıştır. (Resmi Gazete, sayı,21731,Ankara,17 Ekim 1993) Yine bu emekler ve çalışmalar dönemin Erzurum valisi olan Mehmet Ağar’ın girişimleri ile başlamış Ahmet Kayhan ile devam etmiş ve Celalettin Güvenç’le önemli bir ivme kazanmıştı ki bu 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ile son bulmuştu. Celalettin Güvenç’in girişimciliği ve hükümetin büyük katkıları sayesinde Erzurum önemli bir kayak merkezi olma yolunda büyük yatırımlar yapıldı ve büyük spor organizasyonları gerçekleştirildi. Hatta özellikle belirtiyorum birçok insansın bu organizasyonu fırsat bilerek kendi menfaatlerini ülke menfaatlerini önünde tutarak ön plana çıkma gayreti içerisine girdiler. Yine her zaman olduğu gibi bazıları çok çalıştı bazıları ise çok iş yapar gibi görünüp gelecekleri ile ilgili planlamalarını yapmaktan kaçınmadılar. Tüm bu yatırımlar Erzurum tarihinde önemli bir tutmaktadır. Tarihin en büyük yatırımları hiçbir sorunla karşılaşmadan yapıldı. Başbakanın birkaç kez Erzurum’a bizzat gelerek yapılan yatırımları yerinde incelediği herkesçe bilinmektedir. Dönemin spor bakanı Faruk Nafiz Özak ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ bazı dönemlerde adeta şantiye şefi gibi sık sık yapılan tesisleri denetledikleri olmuştur. Bunlar tamamen Erzurum’un geleceğine yönelik verilen emeklerdi. Bu dönemde Erzurum çok şanslıydı çünkü İşleri çok yakından takip eden bir vali vardı. Sayın Sebahattin Öztürk adeta bir il müdürü gibi çalıştı.” Diye konuştu.
BİRLİK VE BERABERLİK İÇİRESİNDE HAREKET EDİLMELİ
Şebin daha sonra şunları kaydetti; “Ne yazık ki son günlerde meydana gelen elim kaza sonucu Erzurum da bulunan kayak pistleri ulusal bazda sabıkalı pistler olarak anılmaya başladı Tam kabuğunu yırtıp siyasi ve turizm alanda yerine alacağı fırsatlar doğmuşken yine kabuğuna çekilmeyi tercih etmiştir. Bu konuda birlik beraberlik göstermemiz gereken bir zaman olduğunu düşünüyorum. Bu arada şunu hiçbir zaman unutmayalım. İyi günde herkes birilerine yarancılık yapmasını iyi beceriyor zor günde ise kimse sahip çıkmıyor bir tekme de kendimiz vuruyoruz. Bugün Erzurum’lu olarak 5 federasyon başkanı bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık’tır. Malum kaza sonrası herkes bir şeyler söyleyerek kayak uzmanı oldular. Hâlbuki bu tür görevlerde bulunan kişiler her zaman doğup büyüdükleri yerlere yatırım yapmaları öncelik tanımaları kaçınılmazdır. Dolaysıyla yaşanan bu kaza sonrasında bazı insanların tabii ki eleştirme hakkı olacak ama gelin memleket menfaatlerini kişisel menfaatlerin önünde tutarak birlik ve beraberlik örneği göstererek birbirimize destek olarak büyüyüp bazı sorunları halledebiliriz. Erzurum un kalkınması ve uluslararası arenada yerini alabilmesi için zaman birlik zamanıdır. Erzurum tarihi geçmişiyle, coğrafik konumuyla çok önemli özelliklere sahiptir. Dünya da bulunan kayak merkezlerini incelediğimizde; kültürel turizm özelliği, kış sporları özelliği, yayla, kaplıca, dağ turizminin bir arada olduğu kaç yer bulabiliriz. Bu yüzde öncelikle yarada sonrada bu kadar tarihi yapıları bizlere miras bırakan atalarımıza şükran borçlu olmamız gerekiyor. Birçok özelliğin bir araya geldiği mükemmel bir özelliğe sahip memlekete sahibiz. Tek yapılması gereken şey ise tüm bu özelliklerin bir araya geldiği yerin yönetim noktasında görev alan bürokratların üstün olmasa da biraz gayret sarf etmeleri yeterli olacaktır. Çünkü bürokratlar yine projeler noktasında Erzurum’un tanıtılması ve turizmdeki yerini alması için hiçbir adım atılmıyor. Neyse ki yine sayın valimiz tarafından başlangıç da olsa bir festival düzenlenmesi için ön ayak olmuştur. Evet, bu tür organizasyonlar iyi güzelde ama Erzurum’un ulular arası alanda başlangıç olarak kesinlikle yapılması gerekir ama gelişmesi tanıtılması için yeterli değildir.”
Atatürk Üniversitesi Kazımkarabekir Eğitim Fakültesi Beden Eğitim ve Spor Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Şebin Kış sporları turizmi konusunda şu önerilerde bulundu;
FUTBOL KAMP EĞİTİM VE ÖLÇÜM MERKEZLERİ
“Futbol sektörü dünyanın her terinde çok önemli bir endüstriyel alandır. Antalya kış aylarında yaklaşık bin 500 takımın gelip kamp yaptığı Dünyanın önemli merkezleri arasında yerini almıştır. Futbol takımlarının sezon öncesi hazırlık kamplarının yapabilmeleri için bilimsel olarak ortalama 20 güne ihtiyaç vardır. Erzurum coğrafik konum itibariyle bu tür yatırımların yapılması için çok önemli bir yer tutmaktadır. Erzurum da futbol sahalarının yapılması gerekir. Aslında bunu mevcut otellerin yapması gerekiyor. Çünkü Antalya ya baktığımızda hemen hemen tüm sahalar otellerin kendi yaptıkları sahalardır. Ama son zamanlarda Bolu belediyesi bir park modelini gerçekleştirerek çok sayıda futbol sahası yaparak futbol takımlarını Bolu ya çekmeyi hedeflemişlerdir. Ulaşım ve rakım olarak önemli bir avantaja sahiptir. Yapılacak tesisler sayesinde buraya futbol takımlarının gelmesi sağlanır. Gelen takımlar hazırlık maçı yapma gereği duyacaktır. Dolaysıyla yörede bulunan amatör futbol kulüpleri maç yaparak hem kazanç sağlamış olacaklar hem de bu kulüplerde futbolcu gelişimi sağlanmış olur. Özellikle sağlık ile ilgili ölçümlerin yapılabilmesi önemli laboratuarlara ihtiyaç duyulacaktır. Bu ihtiyaca Atatürk Üniversitesi tam anlamalıyla cevap verebilecek yeterlilik ve özelliğe sahiptir. Bu yatırımlar sayesinde yöreye gelecek olan kulüpler sayesinde uluslararası kulüplerin gelmesi kaçınılmazdır. Yaz aylarında otellerin doluluk oranlarında artış sağlanmış olur hatta yeni konaklama merkezlerine ihtiyaç duyulacaktır. Bu birçok branşın buraya gelmesi sağlanmış olur. Böylelikle hem tanıtım hem de ekonomik anlamda önemli atılım yapılmış olur. Bunlar yapılmadığı takdirde maalesef önemli bir zaman kaybetmiş oluruz.
ULUSLARARASI EKONOMİK VE SİYASİ TOPLANTILAR
“2011 yılında Başbakanımız bu konu ile ilgili önemli bir mesajı zamanında vermiştir. Yunanistan başbakanını Erzurum a getirerek bir başlangıç beklide Davos a alternatif bir merkez yapma noktasında önemli bir adım atmıştı. Maalesef herkes bunu sıradan vir olay olarak gördü Hâlbuki bu olay beklide Erzurum’un geleceği açısından bir milattı. Bu başlangıcın devam ettirilmesi konusunda halen geç kalınmış bir durum yok. 2012 ve bunu takip eden yıllarda Erzurum da özellikle kayak mevsiminde çok önemli uluslararası ekonomik ve siyasi toplantıların, kongrelerin ve buna benzer faaliyetlerin yapılması hediyelik eşyadan tutunda tanıtıma kadar turizmin olumlu olarak etkilediği birçok önemli alanda katkı sağlayacağı kesindir.”
TELEFERİK TAŞIMACILIĞI
“Teleferik taşımacılığı her zaman ilgi duyulan bir sistemdir. Ordu ili teleferik taşımacılığı sayesinde ile önemli farklılık katmıştır. İstanbul yine öyle. İzmir yıllar öncesinde bunu başardı. Son günlerde Ankara Büyükşehir Belediyesin en önemli projelerinden biridir. Esas uygulaması zaruri olan Erzurum ise bunu hiçbir zaman gündemine almayı dahi düşünmemiştir. Erzurum merkezden palandöken kayak merkezine uygulanacak olan hava taşımacılığı ile önemli bir farklılık kazandıracaktır. Çevre illerde dahi insanları hafta sonları gelip kullanmak isteyeceği hava taşımacılığı şehrin yapısına önemli bir özellik katacaktır. Hatta çok önemli bir proje uygulandığı takdirde kışın insanların kayak merkezine araçlarıyla çıkmaları önlenerek araç trafiğinin de önüne geçilmiş olur. İl dışından gelip Erzurum daki alışveriş yapan insanların sayısı azımsanmayacak sayıdadır. Yıllarca İran’dan İstanbul a alışveriş amaçlı giden insanların bazıları artık Erzurum a alış veriş yapmaya gelmektedir. Yapılacak ikinci bir alışveriş merkezinin çok fonksiyonlu olması noktasında dışarıdan gelecek turist sayısında önemli gelişmeler olabilir. Bir amaçla buraya gelen insanlar çeşitli turizm aktivitesine çekilebilir. Tabi bu noktada Turizm il müdürlüğünün olduğunu yörede yaşayan herkesin fark edeceği şekilde ön plana çıkması gerekmektedir. Aktif yönetim şekli önemlidir.”
YÜZME KAMP EĞİTİM MERKEZİ
“Yüksek irtifa çalışmalarının yapılması spor bilimi açısından önemlidir. İlimizde mevcut bulunan yüzme havuzu işlevselliğini tamamlamış bir tesistir. Erzurum da yapılacak olan olimpik yüzme havuzu hem ulusal hem de uluslararası alanda hizmet verebilir. Çünkü bu rakımda bulunan yüzme havuzu sayısı birkaç adettir. Bu havuzlarda üniversiteyle yapılacak işbirliği sayesinde bilimsel ölçümlerin yapıldığı ölçüm laboratuarları kurularak tüm çalışmaların bilimsel yapılması sağlanıp başarılı sporcuların yetişmesi sağlanır. Bu tür tesislerin yapılması sonucunda yine diğer branşlarda olduğu gibi yüzme ile ilgili birçok ülke sporcusunun buraya gelmesi kaçınılmazdır. Bunun yöreye sağlayacağı katkılar yine azımsanmayacak nitelikte olur.”

Kaynak: iha

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*