Eskişehir YHT Gar

Eskişehir YHT Garı, TCDD’nin Eskişehir’deki ana tren istasyonudur. İstasyon TCDD Taşımacılık yüksek hızlı trenleri tarafından kullanılmaktadır. Eskişehir YHT Gar şehir merkezi ve eğlence merkezlerine yürüme mesafesinde olup, çoğu zaman İstanbul, Ankara ve Konya’dan gelen yolcuların tercihidir. İstasyon önünden geçen otobüs ve dolmuşlar mevcut olup ayrıca hemen yakınından tramvay geçmektedir. YHT ile gelen yolcular alternatif olarakta istasyon içindeki ya da çok yakındaki ofislerden ucuz fiyata araba da kiralayabilirler. Şehirlerarası Eskişehir Otobüs Terminaline tramvay ile gitmek mümkündür. Ayrıca, Eskişehir’den tren bağlantılı otobüsle Bursa’ya, bölgesel trenlerle ise Afyon, Kütahya ve Tavşanlı’ya gitmek mümkündür.

19 Haziran 1953 yeni gar binasının temeline ilk harç zamanın Ulaştırma Bakanı Yümnü Üresin’in tarafından atıldı. Bir müddetten beri inşaatına hızla devam edilen Eskişehir’in modern gar binası 4/11/1955 günü yapılan mahalli bir törenle işletmeye açılmıştır. Bu merasimde Maliye Vekili Hasan Polatkan, Nafıa Vekili Kemal Zeytinoğlu, Eskişehir milletvekilleri, Devlet Demiryolları 1.İşletme Müdürlüğü erkanı ile büyük bir vatandaş topluluğu hazır bulunmuştur. 3075 metre karelik bir saha üzerine oturtulmuş bulunan yeni gar binasının prensip projeleri Profesör Orhan Safa tarafından hazırlanmıştır. Takriben 1.780.000 liraya mal olmuştur.

Eskişehir Gar Demiryolu Müzesi

TCDD Eskişehir gar sahasında bulunan müze 1998 yılında ziyarete açılmıştır. Bir demiryolu kenti olan Eskişehirde açılan bu müzede sergilenen eşyalar demiryollarının kuruluşundan bu yana Türkiye’ye sağladığı iktisadi, sosyal ve kültürel evreleri gözler önüne sermektedir. Müzede yapılan sergide eğitim ön planda tutularak Telgraf makinesinden lokomotife kadar demiryolu ulaşımı ve iletişiminde kullanılmış alet ve araçların yanında tarihi belgeler, yayınlar ve giysiler sergilenmektedir.

Bağlantılı Demiryolu Hatları

  • Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu
  • İstanbul-Haydarpaşa – Ankara demiryolu
  • Eskişehir – Konya demiryolu

Mimarı Ödül Aldı

2018’de tasarlanan Eskişehir yüksek hızlı tren garı projesi tasarımcılarından Yüksek Mimar Orhan Uludağ, “Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın Etüt Projesi Daire Başkanlığı Eskişehir yüksek hızlı tren garı için bir proje ihalesi açtı. İhaleyi kazandıktan sonra Prof. Dr. Mimar Zeynep Uludağ ile projenin 2014’te tasarıma başladık. Projeyi 2018’de bitirip TCCD’ye teslim ettik. Projemizde tarihi tren garından esinlendik. Mevcut tren yolu Eskişehir’i ikiye bölüyordu. Biz şehrin her iki yakasını bir araya getiren ve kent sakinlerinin aynı zamanda gündelik buluşma noktası olacak bir proje tasarladık. Yaptığımız projenin mimari olarak önemli olduğunu düşündüğümüzden bu yarışmaya başvurduk. Projemiz jüri tarafından yapılan oylama sonucunda 2020 yılı proje dalında ödüle layık görülen 10 eserden biri oldu” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*