Eskişehirde şehir içi ulaşımda teleferik dönemi başlıyor

Eskişehirde şehir içi ulaşımda teleferik dönemi başlıyor :Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, kentte ulaşımı rahatlatacak aynı zamanda turizmi de olumlu etkileyecek teleferik projesini hayata geçiriyor.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, kentte ulaşımı rahatlatacak aynı zamanda turizmi de olumlu etkileyecek teleferik projesini hayata geçiriyor. Eskişehir Çankaya Mahallesi ve Odunpazarı arasında 2 bin 100 metre mesafeyle kurulacak olan yeni teleferik sistemi, iki bölge arasında hızlı ve konforlu ulaşım sağlayacak.

Büyükşehir Belediyesi olarak 1999 yılından bu yana şehir içi toplu ulaşım sistemlerinin iyileştirilmesinde önemli adımlar attıklarını ifade eden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, teleferik projesi ile Eskişehir’de toplu ulaşıma yeni bir halka ekleneceğini söyledi. Tramvay projesinin de içinde olduğu bu iyileştirme ve modernize etme dönemi hakkında konuşan Büyükerşen, “Öncelikle kullanılmakta olan özel halk otobüsleri için 5 yaş sınırlaması getirdik. Büyük boy otobüsler yerine orta boy otobüsleri önerdik. Böylelikle ilk etapta Eskişehirliler daha modern otobüslerle seyahat etmeye başladılar. 1999 depreminin ülkemizde açtığı derin hasarlar nedeniyle tramvay projemize ancak 2001’in sonu 2002’nin başı gibi başlayabildik. 2004 yılının Aralık ayında hizmete sunduk. Böylelikle Eskişehirliler, gerçekten de modern Avrupa kentlerinin bile tümünde olmayan, son derece konforlu araçlarla seyahat etme imkanına kavuştular. Tramvay sisteminin en büyük kazanımlarından biri de, şehir merkezindeki araç yoğunluğunun önemli ölçüde azalmasıydı. Bu dönemde aynı şekilde Porsuk üzerinde de büyük bir proje yürüttük. Porsuk’un zemini mümkün olduğunca temizlendi, çevresi düzenlendi, köprüler yenilendi. Bot ve gondollarla gezilebilecek hale getirildi. Şimdi de teleferik projesini hayata geçireceğiz. Sonuç olarak halk otobüslerinin modernizasyonu, tramvay projesi ve Porsuk üzerinde yolculukla birlikte, Teleferik Projesi hem turizme önemli katkı sağlayacak hem de toplu taşımacılık alanında yeni bir alternatif olarak hayata geçecektir.” dedi.

2016 sonunda işletmeye alınacak

2014 yılında Osmangazi Üniversitesi öğretim görevliler tarafından fizibilitesi yapılan proje için 2015 Mart ayında Belediye Meclisi’nde karar alındığını belirten Büyükerşen, “Tarihi bir bölge olan Odunpazarın’da ulaşım sorunlarını çözmek için dar sokakları genişletmemiz söz konusu değil. Bu bölgeye ulaşımı kolaylaştırmak ancak teleferik yoluyla mümkündür. Çankaya Mahallesi-Odunpazarı arasının seçilmesindeki en önemli neden 2 istasyon arasında 131 metre kot farkının olması bu da teleferik hattının kurulması için çok uygun bir yükseklik. İhtiyaç doğrultusunda hattın Ihlamurkent civarına da uzatılması mümkün olabilir” ifadesini kullandı.

Biletlendirmenin standart tarife üzerinden Eskart ile yapılacağına dikkat çeken Büyükerşen, “Hemşehrilerimiz her iki durakta da tramvaya kolayca ulaşıp, gidecekleri yere daha kolay gidebilecekler. İki durak arası mesafe sadece 6 dakika olacak. Saatlik 2 bin 500 yolcu kapasitesine sahip sistemde 8 kişilik 36 vagon sürekli çalışacak. Yaklaşık 7 milyon Euro maliyete sahip projede, hatları germek için 14 direk dikilecek. Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülecek projenin 2016 sonunda işletmeye alınmasını planlıyoruz ancak çalışmaların yapılacağı alan tarihi bir bölge olduğu için projenin ilerleyişinde koruma kurulları etken olacak” açıklamasını yaptı.

Büyükerşen, “Teleferik Projesi, Eskişehir’e turizm açısından önemli bir katkı sağlayacak, gelen ziyaretçiler yukarı çıkıp bölgeyi yukarıdan görebilecek, tarihi yerleri gezerek inebilecekler. Ayrıca lastik tekerlekli araçlarla sağlanan toplu taşıma, çok daha kısa bir zaman dilimi içinde gerçekleşecek. Bu da elbette araç yoğunluğunu belli ölçülerde azaltacak” dedi.