Evlerinin Önüne Teleferik Yaptılar

Sinop’ta yürüme güçlüğü çeken yaşlı çift, 25 yıl önce yüksek bir alana yaptırdıkları evlerine elektrikle çalışan ve 30 metrelik ray üzerinde hareket eden araçla ulaşıyor.
Karadeniz Mahallesi’nde oturan 78 yaşındaki Asım Demirkol, 25 yıl önce kendi imkanlarıyla yüksek bir arazide ev
yaptırdıklarını söyledi.
Yaşları ilerleyince kendisinin ve 70 yaşındaki eşi Yıldız Demirkol’un evlerine çıkıp inmekte güçlük çektiğini dile getiren Demirkol, bunun üzerine yoldan evine kadar ki eğitimli alana raylı sistem kurmaya karar verdiğini
anlattı.
Gençliğinde evlerinin manzarası olmasını istedikleri için yüksek bir tepeye ev kurduklarını vurgulayan Demirkol, şöyle devam etti:
”Evimizden yola inebilmek ve çıkabilmek için için 50 basamaklı bir merdiveni çıkmamız gerekiyordu. Şimdi yaşlandık eşimle birlikte yürüme güçlüğü çekiyoruz. Evimize gidip gelmede güçlük çekiyorduk. Bunun için kendi imkanlarımla raylı sistem geliştirdim. Merdivenleri çıkmak yerine eğimli araziye 30 metre uzunluğunda basit ray düzeneği kurdum. Rayların üzerine de elektrikle çalışan tekerlekli bir geniş sepet yaptım. Sepete makara ve halat sistemi kurdum. Eğimli arazide sepet rayların üzerinde kendiliğinden aşağıya kadar iniyor. Yukarı çıkarken elektrikli sistemi çalıştırıyorum ve makaralı sistem halatı yukarı çekiyor. Çok basit bir düzenek ama bizim yaşantımız için önemli bir sistem oldu.”Eşinin pazardan eve gelirken zorluk çektiğini anlatan Asım Demirkol, önce maketler üzerinde deneme çalışması yaptığını daha sonrada sistemi geliştirdiğini ifade etti.
Kurduğu raylı sistemin 6 bin liraya mal ettiğini anlatan Demirkol, ”Raylı sistemle rahatlıkla aşağıya inip, çıkabiliyoruz. Yük taşıyabiliyoruz. Bize gelmek isteyen ve yürüme güçlüğü çeken dostlarımız için büyük kolaylık oldu.
Sistem sayesinde eşim ve ben çok rahat ettik” diye konuştu.

Kaynak: gazetevatan

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*