Füzelerin Kritik Bileşenine Meteksan Savunma Dokunuşu

Savunma sanayinde platformların ileri teknoloji içeren kritik sistemlerini yerli, milli ve özgün olarak geliştiren ve kullanıma sunan Meteksan Savunma, şimdi de harekât ortamının en önemli tehditlerinden biri olan Küresel Konumlama Sistemleri sinyallerinin karıştırılmasının önüne geçecek yeni bir ürünü kullanıcılara sunuyor.

Küresel Konumlandırma Sistemi (KKS) sinyalleri alıcıya ulaşana kadar uzun bir yol izlediğinden, atmosferik etkilerden dolayı güç bakımından zayıflıyorlar. Bu durum Küresel Konumlandırma Sistemleri’nin çeşitli karıştırıcılar tarafından kolayca bastırılabilmesine, alıcının sinyal takibini kaybetmesine ve çözüm üretmemeye başlamasına sebebiyet veriyor. Birçok milli platformumuzda bulunan Küresel Konumlandırma Sistemleri’nin düşman unsurlarca karıştırılması, platformların işlevini kaybetmesine, hatta kazaya uğramasına kadar büyük sorunlara yol açıyor.

Askeri platformlarımızın bekası açısından karıştırıcı sinyallerinin temizlenebilmesi ve bastırılabilmesi kritik öneme sahip. Bu kapsamda Meteksan Savunma GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU uydu sinyallerini destekleyen ve çoklu frekans bantlarında çalışabilen Anti-Jamming GNSS (Karıştırma/Aldatma Engelleyici KKS Sistemi) ürününü geliştirmeyi tamamladı. Meteksan Savunma Anti-Jamming GNSS ürünü sayesinde karıştırma sinyalinin yönü belirlenebiliyor ve uzaysal filtreleme kullanılarak karıştırma sinyallerinin bastırılması sağlanıyor. Sinyal işleme biriminde sinyaller üzerinde algoritma yardımı ile karıştırıcı sinyaller ayırt edildikten sonra temizlenmiş sinyal, standart KKS alıcılarına verilmek üzere tekrar oluşturuluyor.

Meteksan Savunma Karıştırma Önleyici KKS birimi aynı zamanda dahili KKS alıcı kabiliyetine sahip olduğu için harici bir KKS alıcısı ihtiyacı olmadan, filtrelenmiş KKS sinyalleri ile konum/hız/zaman bilgisi hesaplayabiliyor. Meteksan Savunma’nın sahip olduğu ileri teknoloji anten tasarım altyapısı sayesinde, CRPA anten tasarımlarını da kendi geliştiriyor ve platformlara özel anten çeşitliliği sunabiliyor.

Tamamen yerli ve milli imkanlarla Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Anti-Jamming GNSS, muharebe ortamında karşılaşabileceğimiz karıştırma tehditlerine karşı dünya standartlarında teknolojiler içeren, boyutları ve hafifliği ile füze sistemleri ve İnsansız Hava Araçları başta olmak üzere her tür platformumuzda kullanılabilecek bir ürün olarak benzerlerinden ayrılıyor.

Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Alparslan, Anti-Jamming GNSS’in Meteksan Savunma’nın proaktif ürün geliştirme yaklaşımının örneklerinden biri olduğunu belirtiyor: “Özellikle helikopter, insansız hava araçları, füze sistemleri gibi birçok askeri platformumuz için geliştirdiğimiz ileri teknoloji elektronik sistemler Meteksan Savunma’da; insan kaynağı, teknoloji, altyapı ve iş ekosistemi anlamında çok ciddi bir birikim oluşturdu. Biz de bu birikimi, ihtiyaç duyulduğunu gördüğümüz diğer alanlara, bir proje olmasını beklemeden, öz kaynaklarımızı kullanarak aktarıyoruz. Anti-Jamming GNSS de bu yaklaşımımızın bir ürünü. Bu yeni sistemin Türk Silahlı Kuvvetlerimizin platformlarının güvenilirlik ve güvenliğine önemli katkı sağlayacağından eminiz.”

Anti-Jamming GNSS’in Teknik Özellikleri:

Anti Jamming GNSS
Anti Jamming GNSS
  • GPS L1, GPS L2 ve GLONASS L1 frekans bantlarında çalışabilme
  • 4 kanallı dizi anten (CRPA)
  • Platforma uygun anten tasarımı
  • Aynı anda birden fazla karıştırıcıya karşı dayanımlı
  • Yüksek hız, manevra ve yükseklikte çalışabilme
  • Düşük güç ihtiyacı, ağırlık ve küçük boyutlar
  • Dahili Alıcı Özelliği
  • MIL-STD-810G ve MIL-STD-461F uyumluluk

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*