Gökçekten Teleferikle İlgili Açıklama

Ankara için teleferik projesini açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, sunumunda dünyadaki uygulamalardan örnekler gösterdi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, teleferik sisteminin dünyadaki uygulamalarıyla ilgili bilgi aktarırken eleştirilere cevaben, ”Şehiriçi toplum taşımada dünyanın 5 kıtasında mevcut toplu taşıma araçlarına yardımcı ideal toplu taşıma alternatifi olarak ortaya çıkıyor” dedi.

Gökçek, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde teleferik projesiyle ilgili sunum yaptı.

Melih Gökçek, ”dünyada teleferik ve şehir içi toplu ulaşım uygulamaları” başlıklı sunumunda, teleferiğin, sadece dağlık bölgelerde kurulu, turistik tesisler, kayak merkezleri için kullanılan bir taşıma aracı olarak bilindiğini, ancak son yıllarda giderek artan şekilde şehir içi toplu ulaşım aracı olarak da kullanılmaya başlandığını söyledi.

Gökçek, toplu taşımada teleferik kullanan belli başlı kentler arasında Hong Kong, Singapur, Koblenz(Almanya), Bolzano (İtalya), New York (ABD), Portland, Oregon (ABD), Karakas (Venezüella), Rio de Janerio’nun (Brezilya) geldiğini söyledi ve uygulamalar hakkında görsel malzemelerle bilgi aktardı. Gökçek, teleferiğin faydalarına ilişkin şunları kaydetti:

”Saatte 10 bin yolcu, tek yönlü 5 bin yolcuyu teleferikle taşımaya kalkarsanız, 100 tane otobüs seferine denk oluyor. Aynı şekilde 2 bin otomobil seferi de ancak 5 bin tek yönlü giden teleferiği karşılıyor.

Sonuç olarak şehiriçi toplu ulaşımda teleferik, dünyanın 5 kıtasında kısa orta mesafede hali hazırda mevcut toplu taşıma araçlarına yardımcı olmak amacıyla özellikle Dikmen gibi şehir merkeziyle arası çok uzun olmayan ancak ciddi kot farklarının var olduğu noktalar arasında yapım maliyeti düşük, inşaatı çabuk, çevreci, sessiz, sıfır emisyon salınımı, hiçbir duman yok, özellikle kot farkı olan alanlar arasında ideal bir toplu taşıma alternatifi olarak ortaya çıkıyor.”

-Yap-işlet yöntemi düşünülüyor-

Dikmen’de yoğun bir nüfus yaşadığına dikkati çeken Gökçek, ”Bu nüfusu Kızılay’a havadan taşımak suretiyle sorunu çözeceğimize inanıyoruz” dedi.

Gökçek’in verdiği bilgiye göre, Dikmen Vadisi Teleferik Sistemi, başlangıç ve bitiş istasyonları dahil toplam 10 durak olarak planlanıyor ancak 13’e kadar çıkabileceği belirtiliyor. Teleferik, 9 kilometre uzunluğunda düşünülüyor. Başlangıç noktası Güvenpark, bitiş noktası Panora AVM olarak öngörülüyor. Gökçek, ”Güvenpark’ta dolmuşların kalktığı yerden itibaren 24 dakika içinde seyahat, durmaları ilave ettiğimizde, 40 dakikaya çıkabilir” dedi.

Sunum sırasında CHP’li bazı meclis üyeleri ”inşallah sonu metroya benzemez” şeklinde yorumlar yaptı. Gökçek bunun üzerine ”Biz bunu yap-işlet yöntemiyle yaptıracağız inşallah. Yapan için de karlı bir iş olarak gözüküyor, onun için talip çıkabileceğini düşünüyoruz. Mesela metroya bulamıyorsunuz ama bunda rahatlıkla bulabiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

Teleferikle ilgili maliyetin sorulmasına karşılık Gökçek, maliyetin teleferiğin büyüklüğü, sürati gibi çeşitli faktörlere dayandığını belirterek, 10 milyon dolardan başladığını, 30-40 milyon dolara kadar çıkabildiğini söyledi.

Gökçek, ne zaman yapılabileceğiyle ilgili soruya da ”seçimden önce” yanıtını verdi.

-İki etaptan oluşacak-

Gökçek, sunumun teleferiğin olası güzergahıyla ilgili bölümünde, başlangıç noktası Güvenpark’tan Genelkurmay Başkanlığı önünden, Dikmen’e geçiş yapılacağını, bu arada Çankaya Belediyesi’nin güzergah üzerindeki parkta izin vermesi halinde buraya bir durak konulabileceğini, aksi takdirde ”transit geçiş” olacağını kaydetti.

Gökçek, projede, ilk aşamada Dikmen’in 4. etap konutlara kadar gelineceği, bundan sonraki güzergahın izafi olduğunu, 4. etapta yapılacak konutlara göre planlamanın gerçekleştirileceğini söyledi. Gökçek, ”Birinci etap önce bitecek, ikinci etabı sonra bitecek. Birinci etabı inşallah çok kısa sürede biteceğimizi düşünüyorum” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, teleferikle ilgili bilgi verirken, özellikle yükseklik korkusu bulunanlar için mümkün olduğunca alçaktan gitmesinin tercih edildiğini söyledi.

Gökçek, sunumunun ardından teleferikle toplu taşımanın dünyanın hiçbir yerinde olmadığı iddiasını dile getirenleri eleştirdi ve ”bu şehir planlamacılarının, dünyayı görmelerini” istedi.

Kaynak: haber7

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*