Görkemli Zirvesiyle Erciyes

Görkemli zirvesiyle Erciyes : Kış sporları için eşsiz fırsatlar sunan Erciyes, Alpler’den ardından dünyanın 2. büyük kış turizm merkezi olmaya hazırlanıyor. Pratik yapışmayan narin karıyla ünlü merkezde kış sporlarının tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Adını Roma İmparatorluğu vaktiyle eskiyen Yunanca ‘argaeos’ kelimesinden alan Erciyes Dağı, Türkiye’nin en görkemli zirvelerinden biri. Kayseri’nin 20 km güneyinde yer alan dağ tipik bir stratovolkan. Dağdaki patlamalar 30 milyon yıl öncesinde başlamış. Roma çağında basılan paralardaki betimlemelere dayanılarak Erciyes’in son M.Ö. 253 senesinde püskürdüğü söyleniyor. Patlamanın sonrasında doruk asırlarca buzul tabakasıyla örtülmüş. Son Zamanlarda ise yalnızca kuzeyinde bir km uzunluğunda dağ buzulu bulunuyor. Dağın 3.000 197 metre yüksekteki zirvesinden kar noksan olmuyor. Türkiye’nin altıncı yükseltisi olan Erciyes’e çıkmak için öncesinde Kayseri’ye gitmelisiniz. Kayseri İstanbul’a 770, Ansiyah’ya ise 316 km mesafede. Özel aracınızla gitmediyseniz havaalanı ve otogardan kalkan servis ve minibüslere binebilirsiniz. Buradan araç kiralamak da olası . Kente 25 km uzaklıktaki dağa araçla 1/2 saat içerisinde ulaşabilirsiniz. Pratik yapışmayan narin karıyla ünlü Erciyes son zamanlarda 300 milyon euro’ya erişen dev yatırımla Alpler’den ardından dünyanın 2. büyük kış turizm merkezi olmaya hazırlanıyor. Kayseri Megakent Belediyesi’nin yürüttüğü Erciyes Turizm Master Projesi kapsamında Erciyes Kayak Merkezi’ndeki çeşitli güçlük derecelerindeki pistlerin uzunluğu 200 km’ye erişmiş vaziyette . Pistler, Beynelmilel Kayak Federasyonu standartlarında. Alanda gondolun yanında çift ve sabit çabuk teleferik hatları, yaz ve kış etkinlik sahaları da bulunmakta. Erciyes’te kayak yapmak için en ideal zaman, sezon mayısa kadar sürse de, şubat ve mart ayları.

KIŞ SPORLARI MERKEZİ

Sadece kayak değil, burada çeşitli kış sporları da yapabilirsiniz. Bunların başında da snowkite geliyor. Ayağınızda kayak ya da paten oluyor, ellerinizde ise uzun iplere bağlı bir paraşüt. Yamaç paraşütüne benziyor. Erciyes volkanik bir dağ olması nedeniyle ağaçsız bir yapıya sahip ve bu da bu spor için ideal bir alan olmasını sağlıyor. Develi Kapı mevki snowkite kapsamında Türkiye’nin en iyi parkurlarına ev sahipliği yapıyor. Kar motosikleti, helikopter kayağı, kar ayakkabılı arazi yürüyüşü de seçenekler içinde . Gençler snowboard’u tercih ediyor. Çocuklar ise kar kızağına bayılıyor. Geceleri, liftler boyunca uzanan ışıkların altında kızakla çok eğlenceli. Tesislerin tümünde kiralık kızaklar bulunuyor.

KURS VE YARIŞMA

Bu arada Erciyes Kış Sporları Merkezi’nde hizmet veren kayak eğitim birimleri sömestr çağında indirimli kayak kursları düzenliyor. Beş gündelik kurs paketine öğle yemeği, skipass kartı ve kiralık kayak malzemeleri dahil. Öte yandan FIS Snowboard PGS Dünya Kupası, Beynelmilel Kayak Federasyonu ve Türkiye Kayak Federasyonu işbirliğiyle 27 Şubat’ta Erciyes Dağı Kayak Tesisleri’nde gerçekleşecek. Yarışa Almanya, İtalya, İsviçre gibi ülkelerden sporcular gelecek. Çeşitli kategorilerde gerçekleşecek olan müsabakalarda üniversite öğrencisi snowboard sporcuları da yarışma olanağı bulacak.

KAPADOKYA’YA DA GİDİN

Erciyes’e gittiğinizde bir saat içerisinde Kapadokya’ya ulaşıp peribacalarını da görebilirsiniz. Ya da 20 dakikada şehir merkezine inip Hitit, Pers, Roma ve Bizans gibi pekçok medeniyete ait eserleri keşfedebilirsiniz.

TURİZME KAR DOPİNGİ

Kayseri son zamanlarda Anadolu’da akabinde çok söz ettiren bir şehir oldu. Bu başarıda büyük paya sahip olanlardan biri de Kayseri Megakent Belediye Başkanı Mustafa Çelik. Çelik’in yeni kalkınma hamlesi ise kar turizmi odaklı. Belediye başkanının amacı Erciyes’i kayak turizminin merkez üssü yapmak . Erciyes Dağı’nın kış turizmi için büyük bir olanak olduğunu belirten Çelik, ” Birçok çok kültüre ev sahipliği yapan Kayseri, turizm pastasından da payını alacak. Bu alandaki en büyük projemiz tabii ki Erciyes Kış Turizm Merkezi” diyor.

DAĞIN TAM ORTASINDA

Erciyes Dağı’nın en büyük ve en modern tesisi Mirada Del Lago Otel, 235 bin metrekare sahaya kurulmuş. 105 odası yer alan 300 yataklı otelde toplantı salonları, restoranlar, disko, bar, havuz, sauna ve masaj salonları bulunuyor. Otel kente 19, havalimanına ise 25 km mesafede . Otelin genel müdürü Kamuran Eroğlu, geçen günlerde karın yağmasıyla dağın farklı bir güzelliğe kavuştuğunu belirtti. Eroğlu, otellerinde kongre ve sempozyum organizasyonları da yapıldığını söyledi. Müşterilerine kaliteli hizmet sunmaktan büyük keyif aldıklarını söyleyen Eroğlu, bununla birlikte havaalanına ve otogara ücretsiz servisleri olduğunu, lüks araçlarla transferleri sağladıklarını, müşterilerine kayak ekipmanlarını kiraladıklarını da anlattı.

MANTI VE PASTIRMANIN HASI

Kayseri’nin pastırma ve sucuğun merkezi olmasına şaşırmamalı. Nedeni Ise , Kayseri mutfağında et ve hamur işleri baskın. Buradaki besiciler hayvanları ahırlara kapatmıyor. Karlı havalarda birden çok ay kapalı mekanda olan hayvanlar, güneş yüzünü gösterdi mi dağ bayır dolaşıyor. Bu yüzden etleri lezzetli. Kayseri denilince akla pastırmadan ardından bir de mantı geliyor. Araştırmalara göre bu yörede 36 çeşit mantı pişiriliyor. Kayseri ve Erciyes’te birden fazla mantı yapan lokanta var.

MANZARASIYLA ÜNLÜ

Erciyes’e yakınlığı nedeniyle kış tatilcilerinin önce tercihleri içinde yer alan Radisson Blu Hotel, kentin sosyal mekanlarına yürüme mesafesinde. 22 katlı otel şıklığıyla da dikkat çekiyor. Otelde 244 oda ve süit, sekiz toplantı salonu ve balo salonu bulunuyor . Radisson Blu Hotel Genel Müdür Fercan Başkan, havalimanından 5 km uzaklıktaki otelin misafirlerine Erciyes’in görkemli manzarasını sunduğunu söyledi. Otelde Kayseri Mutfağı’nın ve dünya mutfaklarının yemeklerini bulabilirsiniz. Otelde, sauna, buhar odası, yoga ve pilates odası, Türk hamamı, spa, kapalı havuz ve kış bahçesi bulunuyor.