Demiryollarında Hedef 2023 Yılında 18 Bin Kilometrelik Ağa Ulaşmak

Demiryollarında 2003-2019 arasında yılda ortalama 135 kilometre demiryolu hattı inşa edildi. Hedef, 2023 yılına kadar 5 bin 509 kilometre daha yeni demiryolu hattını tamamlamak ve 18 bin kilometrelik ağa ulaşmak.

Anadolu toprakları, buharlı lokomotifin dünyada ilk defa kullanılmasından 33 yıl sonra 23 Eylül 1856’da İzmir-Aydın hattının inşasıyla demiryoluyla tanıştı. Sultan 2. Abdülhamid’in çok önem verdiği ve hayata geçirdiği Hicaz Demiryolu Projesi ile sosyal, kültürel ve ekonomik olarak şekillenmesinde de bir milat yaşayan Osmanlı topraklarında, 1923 yılına kadar toplam 4 bin 136 kilometre demiryolu ağı örüldü. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çok büyük önem verdiği projeler arasında yer alan demiryolu ağı, Atatürk döneminde yapılan büyük yatırımlarla genişledi ve 1950’ye gelindiğinde 7 bin 900 kilometreye ulaştı. Daha sonraki süreçte yılda ortalama sadece 18 kilometre demiryolu yapılabilen Türkiye’de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 hedefleri doğrultusunda başlattığı çalışmalarla 2003-2019 yıllarında bu rakam yılda ortalama 135 kilometreye çıktı. Yapılan yatırımlar sonucu 12 bin 803 kilometre demiryolu ağına ulaşıldı.

HEDEF 18 BİN KİLOMETRE

Yapılan büyük yatırımlarla yüksek hızlı trenle (YHT) tanışan Türkiye, dünyada 8’inci, Avrupa’da ise 6’ncı YHT teknolojisi kullanan ülke konumuna yükseldi. Planlanan çalışmalar tamamlandıkça demiryolu sektöründe uluslararası ve bölgesel çapta önemi büyük oranda artan, demiryolu taşımacılığının kalbi olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye’de, 2023’e kadar 5 bin 509 kilometre daha yeni demiryolu hattının tamamlanmasıyla toplam hat uzunluğu 18 bin kilometreye ulaşacak.

YERLİ ÜRETİM KATKISI

Türkiye, ülkenin ilk ağır sanayisi Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının (Kardemir) demiryolu alanında yaptığı yatırımlarla ray ve tren tekeri üretiminde bölgesinde tek, dünyada ise söz sahibi ülkelerden oldu. Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yolbulan, dünyada tren tekeri üretebilen 16 fabrikadan biri olduklarını belirterek, yakın bölge ülkeleri arasında da hem ray hem de tren tekerinin tek üreticisi konumunda bulunduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde yola çıktıklarını ve demiryolu alanında büyük yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Yolbulan, “Uluslararası standartlarda tren rayını yerli imkânlarımızla üretiyoruz. Yılda 450 bin ton ray, 200 bin adet demiryolu tekeri üretme kapasitemiz var. Ürettiğimiz 770 bin ton ray TCDD tarafından hızlı ve konvansiyonel hatlarımızda kullanıldı. Kalite konusunda dünyanın yetkili bütün kurumlarından testler yapılarak sertifikalar alındı” diye konuştu.

TEKER İTHALATI BİTECEK

Türkiye’nin kısa sürede demiryolu tekeri ithalatını bırakacağını ve Kardemir’in bu boşluğu dolduracağını belirten Mustafa Yolbulan, “Önümüzdeki 2 yıl içinde 150 bin adet demiryolu tekerini de ihraç eder hale geleceğiz. Kardemir’de yapılan üretimler sayesinde 100 milyonlarca dolar ülkede kaldı. Çankırı Hızlı Tren Makas Fabrikası’nın ortaklarındanız. Bu alanda da katkımız sürüyor. Mantarı sertleştirilmiş ray üretmeye yönelik tesisimizi devreye aldık. Anadolu’nun demiryolu ağının daha da gelişmesiyle daha çok kalkınacağını biliyoruz. Bunda ne kadar çok katkımız olursa biz o kadar gurur duyuyoruz” diye konuştu. (İTOhaber)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*