İnebolu Limanı teleferik hattı 24 Yıldır Asılı duruyor

İnebolu Limanı teleferik hattı 24 Yıldır Asılı duruyor

Yusuf Çelik – Mehmet Tuğcu – Küre Dağları’ndan çıkan bakırı, İnebolu Limanı’na taşımak için 1988 yılında faaliyete sokulan ve sadece 2 yıl kullanılabilen teleferik, 24 yıldır asılı duruyor.

Eti Bakır Küre Tesisleri’nin kamuda olduğu dönemde 1988 yılında maden ocaklarından çıkarılan bakırı, ormanlık ve engebeli araziye sahip Küre Dağları’nın üzerinden taşımak için kurulan teleferik, İnebolu Limanı teleferik hattı köylerin, ağaçların, karayolların üzerinden Eti Bakır işletmesine kadar 22 kilometre boyunca uzanıyor.

Maliyeti düşürmek için kurulan teleferiğin en önemli özelliklerinden birisi, sıfır enerjiyle çalışacak şekilde tasarlanmasıydı. Yukarıdan bakırla dolu gelen kabinlerin ağırlığı, aşağıda İnebolu Limanı’nda boşalan kabinleri tekrar yukarıya çekiyordu. Ancak iki yıl kullanılan teleferik, madeni yeniden kamyonlarla taşıma kararı alınınca havada asılı kaldı.

24 yıldır havada bekleyen İnebolu Limanına yapılan teleferik, yüksek maliyet nedeniyle ne kaldırılabiliyor ne de turizm amaçlı kullanılmak üzere yenilenebiliyor.

( İnebolu Limanı teleferik hattı ) kaldırmayı düşünüyoruz

Eti Bakır A.Ş. Küre Konsantre Tesisi İşletme Müdürü Ahmet Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Tesisin özelleştiği dönemde, teleferik çalışır durumda olsaydı mutlaka çalıştırırdık. Özel sektör olarak devraldığımızda 12 yıl boyunca çalıştırılmadığı için ciddi bir bakım masrafı gerekeceği için çalıştırmadık” diye konuştu.

Milyonlarca dolarlık fizibilite çalışması yaptıklarını hatırlatan Tezcan,

“Eğer tabiat şartları nedeniyle çalışma güçlükleri olmasaydı bakımını yapar çalıştırırdık” ifadesini kullandı.

Teleferiği kaldırmak için zaman zaman bazı firmalardan teklif geldiğini ancak tesisin büyüklüğü nedeniyle maliyetin hesaplanamadığını vurgulayan Tezcan,

“Teleferiği kaldırmayı düşünüyoruz. Ancak kaldırırken hurdaya çıkartmamak için başka bir yerde değerlendirme imkanı aranıyor. O yüzden kaldırılma işlemi gecikmiş durumda” şeklinde konuştu.

Teleferiğin turizme kazandırılmasının mümkün olmadığını anlatan Tezcan,

“Turizm amaçlı yapılan teleferiklerle aynı yapıda olmadığını söyleyebiliriz. Turizme kazandırma konusunda sadece direklerinden yararlanılabilir. Özellikle iklimi sert bölgelerde çalıştırılması son derece güç. Dolayısıyla karın, buzun olmadığı bölgelerde yine hava hattı olarak değerlendirilmesi mümkündür. Özellikle çelik konstrüksiyon kısmı oldukça iyi durumda” ifadelerini kullandı.

25 milyonluk yatırım gerekli

Küre Belediye Başkanı Kamil Aydınlı ise teleferiğin kullanılabilmesi için vagonların ve tellerin değişmesi gerektiğini söyleyerek, bunun da günümüz şartlarıyla 25 milyon dolar gibi ciddi bir rakam tuttuğu için yatırımdan vazgeçildiğini dile getirdi.

Bir dönem İnebolu, Küre belediyeleri ve dernekleriyle bu teleferiği turizme kazandırmak için araştırma yaptıklarını aktaran Aydınlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yaklaşık 2 yıl önce yaptığımız araştırmalarda, o günkü şartlarla Küre ve İnebolu belediyelerine çok büyük bir külfet getireceği için bunun mümkün olmadığı görüldü. Kapsamlı bir projeydi. Burada çeşitli evler dizayn edilecekti. İnsanların burada kalması sağlanacaktı. Kafeterya tarzı bir şeyler yapılacaktı. Bunların görsellik arz eden araziyi, ormanları seyretmesi sağlanacaktı. İnebolu’da birkaç tekneyle kıyı turizmi, tekne turizmi gerçekleştirilecek ve oteller yapılacaktı. Buraya gelecek insanların kalacağı, görsellik manasında eğlendirilebileceği ortam oluşturulması, tesisleriyle beraber 40-50 milyon doları bulacağı için bize çok büyük geldi ve vazgeçmek durumunda kaldık.

Kaynak : www.haberler.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*