Kaçkarlar Kışın Turistlerin Gözdesi

Kaçkarlar Kışın Turistlerin Gözdesi :Doğu Karadeniz’in önemli turizm merkezlerinden olan ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Ayder Yaylası, kar kalınlığının 50 santimetreye ulaşmasıyla ziyaretçilerin akınına uğruyor. Çamlıhemşin ilçesinde yer alan ve yörenin turizmde öne çıkan merkezlerinden Kaçkar Dağları eteklerindeki Ayder Yaylası, kışın karın keyfini çıkarmak isteyenlerin uğrak yeri oluyor.

Kar kalınlığının yaklaşık 50 santimetreye ulaştığı yaylada, dalları karla kaplı çam ağaçları ve tepeler ziyaretçilere ayrı bir güzellik sunuyor. Yaylada ahşap oteller ile eski yayla evleri, karla kaplı ormanlarla bütünleşerek muhteşem görüntü oluşturuyor. Otellerdeki doluluk oranı okulların yarı yıl tatiline girmesiyle yüzde 100’e yaklaşmış durumda. -“Heliski” heyecanı 15 Şubat’ta başlayacak Helikopterli kayak sporu heliskinin Türkiye’deki merkezi haline gelen 3937 metre yükseklikteki Kaçkar Dağları’nda, heliski bu yıl ilgili bakanlığa başvuruların geç yapılması nedeniyle şubat ayında başlayacak.

Bölgede 2005 yılından itibaren sürdürülen heliski faaliyetleri, başvuruda bulunan bir Türk havacılık şirketi tarafından 15 Şubat-15 Mart arasında gerçekleştirilecek. Kayakçıların helikopterle dağların zirvesine çıkıp atlayarak kaydığı bir spor türü olan ve dünyada sınırlı bölgelerde yapılan heliski, Türkiye’de sadece Kaçkar Dağları’nın Ayder Yaylası ve İkizdere Vadisi ile Artvin’in Yusufeli ilçesindeki milli park alanlarında yapılıyor. Kaçkarlar, Avrupa’ya yakınlığı ve kar kalitesi nedeniyle sporcuların bu bölgeyi tercihinde etkili oluyor.

Yaylaya teleferik yapılması isteniyor Ayder Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Ömer Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de ender güzellikte tabiat yapısına sahip Ayder Yaylası’nın kışın da hizmet verecek durumda olduğunu söyledi. Ayder Yaylası’nda teleferik yapılmasını istediklerini belirten Altun, “Vatandaşlarımız kayak zevkini Ayder’de yaşamak istiyor. Bunun için çeşitli malzemelerle kayak yapıyorlar ama teleferik yapılırsa ziyaretçilerin daha memnun ayrılmalarını sağlarız. Ayder’in çıtasını da yükseltmiş oluruz” dedi. Heliski faaliyetlerinin Ayder’e önemli hareketlilik getirdiğini ifade eden Altun, “Ayder Yaylası kış mevsiminde cazibe merkezi haline gelmeye başladı. Heliski sporunun yapılması yurt dışında tanıtım açısından büyük önem taşıyor. Son yıllarda faaliyetlerin ağır aksak yapılması tanıtımı da etkiliyor. Heliski faaliyetlerinin düzenli yapılması ve teleferiğin tamamlanması ile Ayder kış turizminin vazgeçilmez merkezi olacaktır” diye konuştu.